Se billederne – her er Danmarks måske smukkeste konkurrence

Over fem dage har 12 ballonskippere og deres hold dystet i de danske mesterskaber i ballonflyvning. Trods drilske vinde blev konkurrencen gennemført.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I det seneste døgn har borgere på Vestsjælland haft mulighed for at se et imponerende syn. For her har op til 12 pangfarvede varmluftsballoner på samme tid kunnet spottes på himlen ved dette års danske mesterskaber i ballonflyvning.

Arrangementet har varet fra 28. juli til og med i dag, den 1. august, men på grund af den megen blæst blev syv planlagte flyveture skåret ned til to – akkurat nok til at kunne kåre dette års danmarksmester lørdag morgen.

quote Man flyver ned fem-ti meter over målet, prøver at ramme målet med sandsækken

Tue Falkenstrøm, ballonskipper

Det er Circus Balloon Club fra København, der har arrangeret dette års mesterskab, og her fortæller medarrangør Tue Falkenstrøm:

- Konkurrencen består i at flyve præcisionsflyvning og styre efter nogle givne mål i landskabet, som stævneledelsen har fastsat.

Ved målet kaster man en sandsæk på 75 gram. Sandsækken har en hale på to meter, som gør, at den skal dumpes fra ganske lav højde for ikke at blive taget af vinden og dermed ramme forbi målet.

Et team på en varmluftsballon består af i alt fire personer. Tre i ballonen og en som kører bilen og ballontrailer til landingsstedet.
Et team på en varmluftsballon består af i alt fire personer. Tre i ballonen og en som kører bilen og ballontrailer til landingsstedet. Foto: Lind Foto

- Man flyver ned fem-ti meter over målet, prøver at ramme målet med sandsækken, og så letter man igen og flyver videre til næste mål i konkurrencen, siger Tue Falkenstrøm.

Denne disciplin bærer navnet Hesitation Waltz, imens en anden opgave med navnet "hare and hound" altså hare og hund. Her flyver en ballon i forvejen, som de øvrige deltagere skal forsøge at følge så nøje som muligt.

quote Der formåede jeg at flyve baglæns i forhold til vindretningen. Og da tiden var gået, fløj jeg op igen og videre

Tue Falkenstrøm, ballonskipper

Opgaven består i hver diciplin i at få placeret ballonen i de luftlag, hvor vindretningen er den rette, forklarer Tue Falkenstrøm, der selv er ballonskipper på en 90.000 kubik fod varmluftsballon.

- Når man flyver varmluftsballon, flyver man med vinden, derfor søger vi altid ind midt på land, så vi ikke flyver ud over vandet.

Det gør særligt Midtsjælland velegnet til ballonflyvning.

- Vi kan ikke styre super meget, hvor vi flyver hen, men i de forskellige luftlag har vinden forskellige retninger. Selvom vinden ved jorden måske er i vest, så kan den ved 200 meter være i sydvest.

Her til morgen lettede ballonerne lidt over klokken fem fra denne sportsbane. De høje træer skærmer for vinden – en forudsætning for at kunne lette ballonen forsvarligt.
Her til morgen lettede ballonerne lidt over klokken fem fra denne sportsbane. De høje træer skærmer for vinden – en forudsætning for at kunne lette ballonen forsvarligt. Foto: Lind Foto

Fløj baglæns over Susåen

En anden opgave består i omvendt kapflyvning.

- Det handler om at flyve den kortest mulige distance over 20 minutter. Det gør man ved at flyve så lavt som muligt, da vinden typisk går hurtigere, jo højere du kommer.

En af de dicipliner, som indgår i DM i ballonflyvning kaldes for "Hare and Hound": Her starter en udvalgt ballon, en såkaldt hareballon, 10-15 minutter før alle de andre balloner. Hareballonen lander efter et stykke tid ude i landskabet, og de andre balloner skal så flyve ind på denne og kaste deres markør så tæt på som muligt.
En af de dicipliner, som indgår i DM i ballonflyvning kaldes for "Hare and Hound": Her starter en udvalgt ballon, en såkaldt hareballon, 10-15 minutter før alle de andre balloner. Hareballonen lander efter et stykke tid ude i landskabet, og de andre balloner skal så flyve ind på denne og kaste deres markør så tæt på som muligt. Foto: Lind Foto

Selv lykkedes det Tue Falkenstrøm at svæve blot et par meter over Susåen i bunden af en dal i de 20 minutter stopuret kørte.

- Der formåede jeg at flyve baglæns i forhold til vindretningen. Og da tiden var gået, fløj jeg op igen og videre.

Årets vinder blev Christoffer Mundt fra København. Han har dermed kvalificeret sig til europamesterskaberne som finder sted til efteråret.

Læs også
Newzealandsk ballon-globetrotter besøger Ringsted
Læs også
Newzealandsk ballon-globetrotter besøger Ringsted

Selvom ballonflyvning i dansk sammenhæng er en lille sportsgren, så tæller Circus Balloon Club i alt 70 medlemmer, hvilket gør den til Nordens største.

Årets mesterskab blev gennemført med støtte fra turistforeningen Destination Sjælland.


Nyhedsoverblik