Sådan håndterede Slagelse Gymnasium truslen om skoleskyderi

Skolen informerede eleverne om planen i tilfælde af et skoleskyderi, og eleverne er efterfølgende blevet tilbudt krisehjælp.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mange elever på Slagelse Gymnasium fik sig i dag noget af et chok.

Klokken 9.25 blev en 17-årig pige på skolen anholdt under stort politiopbud, fordi hun tirsdag havde fremsat en trussel om et skoleskyderi mod skolen på det sociale medie Instagram.

- Jeg bliver den næste school shooter guys, lmao (laughing my ass off, red.) watch out, skrev hun.

quote I den forbindelse briefede vi vores lærere om vores beredskabsplan i forbindelse med skoleskyderier. De kunne så gå i klasserne og informere om, hvordan man skulle forholde sig, hvis der skulle ske noget

Lotte Büchert, rektor, Slagelse Gymnasium

Pigen er efterfølgende blevet løsladt, fordi politiet ikke mener, at hun havde tænkt sig at gøre alvor af truslen. Men inden den 17-årige blev anholdt, satte skolen et beredskab i gang for at passe bedst muligt på skolens elever.

Hvordan blev situationen konkret håndteret i dag?

- Det begyndte med, at jeg kontaktede politiet i morges, fordi jeg havde fået en henvendelse fra en forælder. Personens barn var utryg ved at tage i skole på grund af et opslag fra en klassekammerat på Instagram omkring det her skoleskyderi, fortæller rektor Lotte Büchert fra Slagelse Gymnasium.

- Politiet håndterede situationen sådan, at de var på skolen i morges, og i den forbindelse briefede vi vores lærere om vores beredskabsplan i forbindelse med skoleskyderier. De kunne så gå i klasserne og informere om, hvordan man skulle forholde sig, hvis der skulle ske noget. Nu skete der lykkeligvis ikke noget, så beredskabsplanen trådte jo ikke i kraft, fordi den pågældende elev blev anholdt. 

I har også igangsat noget psykologhjælp til eleverne. Hvad havde de brug for hjælp til?

- Specielt de elever, der går i klasse med eleven, har været noget rystede over den her situation. At det overhovedet kunne ske, at de har en klassekammerat, der laver den her type opslag på Instagram. Nogen mente jo, at det var lavet for sjov, mens andre var bekymrede for, om der faktisk kunne ske noget, siger rektoren.

- Og efterfølgende så har der jo også været nogle af de her elever, der bebrejder sig selv, at de måske har gjort noget, der udløste sådan et opslag på de sociale medier. De har selvfølgelig behov for at tale med professionelle omkring det her, og det har vi heldigvis sådan et professionelt beredskab. Både i form af vores studievejleder og psykoterapeuter.

quote Der er ting, vi ikke altid ser, desværre, og så kan man ende i sådan en ulykkelig situation som denne her

Lotte Büchert, rektor, Slagelse Gymnasium

Det er ikke første gang, gymnasiet modtager trusler. I 2014 blev en ung mand dømt for en bombetrussel. Er der noget, I kan gøre for at undgå sådan nogle trusler i fremtiden?

- Jeg synes jo, vi gør rigtig meget. Vi har et beredskab af psykoterapeuter og studievejledere. Vi arbejder rigtig meget med vores klasserumskultur, vi har mentorordninger og andre ordninger for vores elever, der kan være udfordret psykisk. Det er netop, fordi vi mener, at de skal kunne tage en ungdomsuddannelse og også gennemføre den. Derfor skal vi hjælpe dem, siger Lotte Büchert.

- Men der er ting, vi ikke altid ser, desværre, og så kan man ende i sådan en ulykkelig situation som denne her, hvor det jo også er en ulykkelig situation for den elev, som i dag er blevet anholdt på grund af den her trussel, som vedkommende fremsatte mod skolen.

Den 17-årige er stadig sigtet for at true på livet. Politiet skal nu efterforske sagen og beslutte, om der skal være et retsligt efterspil.