Rygeregler på psykiatrisygehus vækker harme

Det har skabt røre, at patienter på det nye psykiatrisygehus i Slagelse ikke må ryge. Hverken ude eller inde. Nu vil Dansk Folkepartis sundheds- og psykiatriordfører have ministeren på banen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sagen om rygeforbud på det nye psykiatrisygehus i Slagelse lander nu på sundhedsministerens bord. Efter at TV ØST mandag bragte et indslag om, at patienterne ikke må ryge, når de flyttes til det nye sygehus, har folketingspolitiker Liselott Blixt (DF) reageret.

Hun er sundheds- og psykiatriordfører i partiet og kritiserer rygepolitikken.

- Jeg har med det samme sendt et §20 til ministeren, da dette er et sted for syge, som ikke selv kan vælge at forlade stedet. De bor der for nogens vedkommende i mange år, og dette er blot en yderligere tvang til mennesker, som er udsat for tvang, og det mener jeg ikke er rimeligt. Jeg vil samtidig tage det op i §71 tilsynet, da vi så må kigge ned til Slagelse og sikre, at der ikke indføres yderligere tvang overfor patienter i en tid, hvor vi prøver at få det nedbragt, skriver hun i en mail til TV ØST.

'Vores egen beslutning'

Mens det på psykiatrisygehuset i Nykøbing Sjælland, hvor en del af patienterne flyttes fra, har været tilladt at ryge, må patienterne nu slukke smøgerne i de nye lokaler. Det fik Trine Petersen til at stå frem på TV ØST mandag aften. Hun er en af patienterne og langt fra tilfreds med forbuddet.

- Hvis man vil holde op med at ryge, så er det en beslutning, man selv tager. Og så er der også bedre grobund for, at det lykkes at holde op med at ryge. Det er ikke rimeligt. Det er det bare ikke, sagde Trine Petersen blandt andet.

Ikke tidspunktet

Også hos Landsforeningen af nuværende og tidligere Psykiatribrugere (LAP) finder man den nye ordning helt hen i vejret.

- Alle taler om hvor usundt det er at ryge, men det er heller ikke sundt at spise al den medicin, der bliver givet til de psykiatriske patienter. Samtidig taler man om, at man skal komme sig, og det kan være slemt nok at være ramt af en psykiatrisk lidelse og så prøve at blive rask, mens man også skal stoppe med at ryge. Det er ikke det rette tidspunkt for os patienter, siger Hanne Wiingaard, der er medlem af forretningsudvalget i LAP.

Får hjælp til rygestop

Trods protesterne ser det imidlertid ikke ud til, at der er planer om at ændre rygereglerne. Søren Bredkjær, der er vicedirektør i psykiatrien i Region Sjælland, tager foreløbigt sagen med sindsro.

- Politikerne skal være velkomne i Slagelse, og så må vi se, hvad det fører med sig. Men lige nu har vi ikke planer om at ændre reglerne. Det her handler også om, at vi prøver at italesætte, at der blandt psykiatriske patienter er en stor udfordring med den generelle sundhed. De har flere sygdomme og dør tidligere end andre, og derfor har vi indført de her regler, som også gælder for de somatiske patienter, siger Søren Bredkjær, der henviser til positive resultater med lignende ordninger i eksempelvis Skotland.