Ringparken skal af ghettolisten – halv milliard skal forvandle boligområdet frem mod 2030

Boligselskabet FOB er klar med en ny helhedsplan for Ringparken i Slagelse. En plan til en halv milliard kroner, der skal udrulles over de næste ti år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Nordcenteret, ’Bazaren’ og daginstitutionen skal rives ned, og det samme skal tre boligblokke. Det betyder, at i alt 158 familieboliger bliver nedlagt.

Til gengæld kommer der nye ungdoms- og seniorboliger, der skal anlægges grønne områder og fællesaktiviteter, og alle beboere kan forvente renoverede lejemål mod en lille huslejestigning.

Sådan lyder hovedelementerne i en ny helhedsplan for Ringparken til cirka 460 millioner kroner, der som følge af regeringens krav for omdannelse af ghettoer, skal realiseres inden 2030. Ambitionen er kort og godt, at omdannelsen af Ringparken skal få flere ressourcestærke borgere til at flytte til området, så Ringparken kan ryste sit negative ry af sig og dermed blive slettet fra regeringens ghettoliste.

- Der er ikke nogen tvivl om, at en blandet by er løsningen. Der kommer ejerboliger, andelsboliger og ungdomsboliger. Dem, der kommer til at bo der, er nogen med en anden socioøkonomisk baggrund end dem, som bor her i forvejen, siger Flemming Stenhøj Andersen, direktør i Ringparkens boligselskab FOB.

Direktør i FOB, Flemming Stenhøj Andersen, forventer, at planen bliver godkendt af beboerne.
Direktør i FOB, Flemming Stenhøj Andersen, forventer, at planen bliver godkendt af beboerne. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Mangler godkendelse fra beboerne

Helhedsplanen er blevet udfærdiget af boligselskabet FOB og er netop blevet sendt ud til samtlige beboere i Ringparken. Nu er det op til beboerne at beslutte, om de vil stemme for planen eller ej. Formanden for hovedbestyrelsen opfordrer dog kraftigt beboerne til at stemme ja, da det ellers vil være staten, der overtager den lovpligtige omdannelse af Ringparken, hvilket ifølge hovedbestyrelsen hverken vil komme beboere eller boligselskabet til gavn.

quote Jeg synes, det er ærgerligt, at de skal til at ødelægge det lille samfund, vi har herude

Shabelle Jakobsen, beboer

Direktøren i FOB forventer da også stærkt, at det ender med en godkendelse fra beboernes side.

- Der ligger så mange positive elementer i denne her plan, så beboerne vil givetvis stemme ja, siger Flemming Stenhøj Andersen.

Helhedsplan, Ringparken
Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Udover at alle beboere vil opleve renoveringer i form af nye køkkener, nye badeværelser, nye entredøre og forbedrede forhold i opgangene, indbefatter planen også en stor forvandling omkring boligblokkene. Der vil blive skabt beboerhuse, splinternye vaskerier, vinduer i flere gavle, nye legepladser og bedre affaldshåndtering. Der vil også blive sat nye lamper og master op og der vil blive skabt nye stier, parkeringspladser og veje.

Der vil ydermere blive etableret 40 nye såkaldte tilgængelighedsboliger, der er betjent med elevator, hvilket ifølge boligselskabet er med til at fremtidssikre området.

Flere skal genhuses

Trods optimisme i boligselskabet, får planen en blandet modtagelse blandt beboerne.

- Jeg synes, det er ærgerligt, at de skal til at ødelægge det lille samfund, vi har herude. Og det vil det gøre, for der er mange familier, der kommer til at skulle væk herfra, siger Shabelle Jakobsen, der bor i en af de blokke, der skal rives ned.

Shabelle Jakobsen bor i en af de blokke, der skal rives ned. Men ifølge direktøren i FOB så vil de tage individuelle hensyn til de familier, der skal genhuses.
Shabelle Jakobsen bor i en af de blokke, der skal rives ned. Men ifølge direktøren i FOB så vil de tage individuelle hensyn til de familier, der skal genhuses. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

En del af kritikken går på, at familier bliver tvunget fra deres hjem i de tre blokke, som ifølge planen skal rives ned om fem til seks år. Direktøren lover dog, at de berørte familier, der skal genhuses permanent, får al den hjælp, de har behov for.

- Den nervøsitet anerkender vi fuldt ud, for det er et voldsomt greb at flytte dem fra deres bolig. Det, vi kan gøre, for at gøre det så godt som muligt for dem, er at tage individuelle hensyn til hver enkelt familie. Simpelthen spørge dem, hvad de og deres familie vil, og så finde det til dem, som de ønsker, siger Flemming Stenhøj Andersen.

quote Der er selvfølgelig delte meninger, men mange af os synes, at det vil være godt med et pust opad

Vivi Lykke Andersen, beboer

Samtidig lægger hovedbestyrelsen vægt på, at der i den nye plan bliver nedlagt 54 færre familieboliger end anslået i den første udviklingsplan, som Boligministeriet godkendte i 2019.

Arbejdet kan begynde i løbet af et år

Beboerne skal stemme om helhedsplanen den 29. maj, og selvom mange er skeptiske, så glæder andre sig.

- Det er på tide. Nu har vi gået og haft så mange møder omkring det. Der er selvfølgelig delte meninger, men mange af os synes, at det vil være godt med et pust opad, sådan så man kunne få et flot område herude, siger Vivi Lykke Andersen, der har boet i Ringparken i ti år.

Vivi Lykke Andersen har boet i området i ti år.
Vivi Lykke Andersen har boet i området i ti år. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Vivi Lykke Andersen håber endda, at hun kan rykke over i en af de rækkehuse, der skal etableres som en del af den nye helhedsplan.

- Vi håber, at vi kan være heldige at få et af rækkehusene nede bagi, som bliver kaldt for kartoffelrækkerne, når den tid kommer, siger hun.

Stemmes planen igennem af beboerne, vil arbejdet kunne påbegyndes i løbet af et år. Første etape i den tiårige helhedsplan vil være udarbejdelse af lokalplan, projektudvikling samt nedrivning af Børnehuset Nord, Bazaren og Nordcenteret. Disse ting forventes at være gennemført inden udgangen af 2022.