Retssag om vild fangeflugt fortsætter - nu skal personalet afgive forklaring

Sygeplejerskerne, der var på arbejde, den dag Hemin Saleh flygtede fra Psykiatrisygehuset i Slagelse, vidner i dag i Retten i Næstved.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvordan oplevede sygeplejerskerne den væbnede befrielsesaktion på Psykiatrisygehuset i Slagelse 19. november sidste år, hvor det lykkedes den 24-årige Hemin Saleh at stikke af?

I dag skal sygeplejerskerne afgive forklaring i Retten i Næstved, når sagen om den 24-årige Hemin Saleh og seks andre tiltalte, genoptages.

Ifølge tiltalen blev personalet truet på livet med skydevåben til at låse døre og sluser op, så Hemin Saleh og hans besøgsven kunne flygte fra afdelingen.

De fem andre i sagen er ligeledes tiltalt for at have truet personalet, da de ifølge anklageren har deltaget i planlægningen af flugten. De tiltales også for at have hjulpet med flugten.

Sagen begyndte i torsdags, hvor hovedpersonen Hemin Saleh og den 18-årige, der udgav sig for at være en fætter, da han besøgte Hemin Saleh i besøgsrummet med en kageæske og to skjulte skydevåben, afgav deres forklaring.

Nægter relation til banden NNV

Den 24-årige Hemin Saleh er angiveligt en ledende skikkelse i bandegrupperingen NNV – banden, der har rødder i det ydre Nørrebro i København, og anklageren mener, at alle syv tiltalte har tilknytning til NNV.

Politiet betegner også den tiltalte som leder af grupperingen. Selv nægter Hemin Saleh at være leder af banden, og nægter at have banderelationer.

Flugten skete ifølge en redegørelse til justitsminister Nick Hækkerup (S) blandt andet med hjælp fra en "fætter", som havde besøgt den 24-årige på sygehuset i Slagelse.

Af konklusionen i redegørelsen fremgår det også, at der burde have været en bedre dialog om sikkerheden mellem politi og sygehus i sagen om den tiltalte.

I retten har den 24-årige Hemin Saleh forklaret, at han ikke anede, at der var planlagt en flugt for ham. Han blev overrasket, da den besøgende kom ind i besøgsrummet. Han hævder, at han ikke kendte ”fætteren”, der kom ind og havde købt kage til kaffen. I kagen, der var pyntet med glasur og flødeskum, lå to gaspistoler.

Artiklen fortsætter efter grafikken.

Grafik: Nick Abildgaard.

Krisehjælp til patienter og medarbejdere

Personalet blev ifølge anklageren truet med våben, og der blev afgivet skud.

- Befrielsesaktionen var meget voldsom og personalet blev truet til at låse døre og sluser op, så de pågældende kunne flygte, lød det i november i en intern besked sendt til Region Sjællands ansatte.

Af orienteringen fremgik det også, at medarbejdere og patienter var meget chokerede, men at ingen personer havde lidt fysisk overlast. Både patienter og medarbejdere fik dog hjælp til at håndtere den voldsomme oplevelse ved at blive tilbudt krisehjælp.

Tiltale: Ansatte blev truet på livet

Ifølge tiltalen fik Hemin Saleh hjælp fra den 18-årige ”fætter”, som sammen med den 24-årige truede personalet på afdelingen. Det gjorde de med henholdsvis en gaspistol og en gasrevolver med løsskudspatroner, som anklager Skipper Pelle Falsled fremviste i retten torsdag. 

quote Hvis du trykker på alarmen, så skyder jeg dig

Hemin Saleh

Våbnene pegede de på to af de ansatte og tog fat i dem. Desuden afgav den 24-årige et skud, hvorefter han pegede på to andre ansatte med et skydevåben, lyder det i anklageskriftet.

- Kom ikke nærmere, ellers skyder jeg. Hvis I rører på jer, skyder jeg jer, truede den 24-årige angiveligt med. 

- Hvis du trykker på alarmen, så skyder jeg dig

Han skulle ifølge anklageren også have peget på den ene ansattes hoved og råbt noget lignende: Hvis du trykker på alarmen, så skyder jeg dig.

Herefter holdt han angiveligt et skydevåben mod en anden af de ansattes hoveder og råbte: Jeg skyder.

Herefter tvang den 24-årige og den 18-årige to af de ansatte til at lukke dem ud af afdelingen.

Hemin Saleh har selv forklaret i retten, at han pænt bad sygeplejerskerne om at lægge deres alarmer. Der var ingen, der råbte. Den ene sygeplejerske gik med til, at de skulle ud, lød det.

De ansatte sygeplejersker forventes at afgive deres forklaring mandag eftermiddag. Ifølge anklageren har deres bistandsadvokat anmodet om at de tiltalte bliver ført ud imens.