¨

Retarderet pige nægtet nyt hjerte

Foto: TV ØST

Har handicappede lige så meget ret til at leve som andre? Diskussionen er igen blusset op, efter en retarderet pige fra Skælskør er blevet nægtet et nyt hjerte.

Der er lige så meget krudt i Beatrice som i alle andre femårige børn. Men der er forskel på den behandling, hun og andre kan få.

- Jeg havde slet ikke forestillet mig, at man kunne afvise én på grund af et handicap, erklærer Mogens Duclos Julsdorf, far til Beatrice.

Hans datter lider af en sjælden hjertesygdom. Derfor kan hun få brug for et nyt hjerte for at overleve. Men da Rigshospitalets læger for to år siden diskuterede sagen, blev det et nej. Årsag: Beatrice er retarderet.

- Det var hårdt. Rigtig hårdt. Groft set var det en dødsdom, tænkte jeg, beretter mor Katarina Duclos Julsdorf.

Lægernes vurdering er, at Beatrice aldrig vil kunne forstå eller sige fra over for den behandling, en transplantation kræver. Derfor vil det kunne betragtes som et overgreb at behandle pigen, siger lægerne.

- Jeg forstår udmærket deres argumenter, men jeg ville gerne have haft, at det var os og ikke lægerne, der skulle træffe beslutningen, siger Katarina Duclos Julsdorf.

Flere handicaporganisationer kritiserer lægernes nej og mener, det strider mod menneskerettighederne.

- Alle konventioner siger, at udviklingshæmmede skal have nøjagtig samme vilkår som alle andre. Så vi tager meget afstand fra, at den her familie ikke kan få hjælp til deres datter, udtaler Gitte Larsen, formand for LEV i Slagelse/Sor

Også et medlem af Det Etiske Råd er gået ind i sagen. Thomas Ploug siger til TV2 ØST, at man risikerer at skabe A- og B-mennesker, hvis handicap bestemmer, hvem der skal have lov at få en transplantation.

Lige nu lever Beatrice fint med sit eget hjerte. Men hendes sygdom gør, at Mogens og Katarina Juelsdorf frygter, at hver dag kan blive den sidste.

- Hun bliver ikke gammel. Det er der ikke nogen, der tror på. Heller ikke os, fastslår pigens mor.

Som reglerne på området er nu, er det lægerne, der afgør, hvem der kan få et nyt hjerte.

01:56 Luk video

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App