Regeringen lægger strategi for e-sport - vil anerkende det som en egentlig sport

Regeringen har fremlagt en strategi for e-sport, og i den forbindelse besøgte kulturministeren en e-sport-bootcamp i Dalmosehallen i Slagelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sammen med 200 unge deltog kulturminister Mette Bock (LA) i en e-sport-bootcamp i Dalmosehallen ved Slagelse.

Regeringen har nemlig nedsat e-sportspanel, der skal se på sportens udfordringer og muligheder. De vil blandt andet se på, hvordan man officielt kan styrke talentudvikling og skabe et større fællesskab i foreningsregi.

Computerspillere flokkes til Sørby Esport
Læs også
E-sport trækker medlemstal i idrætsforeninger op
Computerspillere flokkes til Sørby Esport
Læs også
E-sport trækker medlemstal i idrætsforeninger op

Formanden i klubben i Sørby er overbevist om, at e-sport styrker de unge.

- Man bliver rigtig god til at have overblikket i pressede situationer. Man bliver rigtig god til at løse svære opgaver med lethed, og man bliver god til høj koncentration og den her styring med hånden og musen, der skal arbejde sammen, er rigtig god, siger Mark Kristensen.

quote Det er over 90 procent af dem, der spiller, der er drenge og jeg tænker, at der er da også piger, som må interessere sig for det her

Mette Bock (LA), kulturminister

Vil anerkende e-sport

Regeringens strategi vil anerkende e-sport på lige fod med andre typer sport.

- Vi kan konstatere, at der er rigtig mange børn og unge, der interesserer sig for e-sport, og det stritter lidt i alle mulige forskellige retninger og det er ikke nødvendigvis dårligt, men vi vil gerne have samlet nogle erfaringer til, hvordan kan man gøre det her på en god måde, siger Mette Bock.

Artiklen fortsætter under billedet.

Mette Bock (LA) besøgte i dag Dalmosehallen i Slagelse, hvor hun prøvede kræfter med spillet Counter Strike.
Mette Bock (LA) besøgte i dag Dalmosehallen i Slagelse, hvor hun prøvede kræfter med spillet Counter Strike. Foto: Kasper Larsen - TV2 ØST

- Så vi nedsætter et panel, som skal komme med nogle anbefalinger om, hvad det er, der skal til. Vi vil gerne have mange af de her unge ind i foreningsregi, så de lærer lidt om, at hvis man skal være rigtig dygtig, så skal man også spise ordentligt, man skal sørge for at sove, sørge for at få noget motion. Så nu starter vi, for det er noget, som rigtig mange unge interesserer sig for.

En ungdomsbevægelse

Men ifølge Mark Kristensen er e-sport ikke en sport. Han kalder det i stedet en ungdomsbevægelse.

- 96 procent af alle unge drenge spiller computerspil hver uge, så det er en interesse for gaming og en interesse for at have nogle venner, man kan sidde og hygge med på computeren, så man ikke sidder og ser ned i sin telefon.

Regeringens e-sportspanel:

Panelet vil blive nedsat inden sommerferien og skal blandt andet se på: 

  • En fremtidig bæredygtig struktur for hele fødekæden fra bredde til talent og elite og det professionelle niveau herunder events.
  • Styrket talentudvikling i dansk esport.
  • En fælles vision for esportens integritet, herunder forslag til indsatser, der kan modvirke snyd, skin betting, toxicity m.m. 
  • Hvordan fællesskab og bevægelse, herunder i foreningsregi, kan blive større del af spillernes hverdag.
  • Hvordan esporten kan tiltrække flere piger.
  • Hvordan der kan skabes gode kommercielle udviklingsmuligheder for vækst, iværksætteri og beskæftigelse for esporten i Danmark.
  • Øvrige indsatsområder (revidering af love, regler m.m.), som kan understøtte esportens udvikling.

 

Kilde: Kulturministeriet.

Men os gamle vil jo sige, at de unge ikke kommer ud og rører sig?

- Vi ser jo for eksempel, at forsvaret har en strategi for det. De vil rigtig gerne have unge gamere, fordi de tilegner sig nogle kompetencer, som ingen andre kan tilegne sig, fordi de er ret dygtige, siger Mark Kristensen.

- Jeg vil sige, at de tager fejl, for rigtig mange af de her unge gamere er faktisk velfungerende og rigtig dygtige til det, de laver. Uden gamere, så havde vi nok ikke internettet, så jeg tror, at det er meget sundt.

Artiklen fortsætter under billedet.

Formanden for Sørby E-sport kalder det for en ungdomsbevægelse.
Formanden for Sørby E-sport kalder det for en ungdomsbevægelse. Foto: Kasper Larsen - TV2 ØST

Hvor er pigerne?

Men regeringen har også udset sig nogle udfordringer ved e-sporten.

- Udfordringen er, hvis den enkelte bliver isoleret og sidder selv. Jeg har lagt mærke til, at man altid siger, at man sidder nede i den mørke kælder og spiller, altså jeg tror også godt, at man kan spille alle mulige andre steder. Men det gode er, at man så kan være sammen med andre, jeg har lige talt med nogle unge her, som har spillet med andre, som de aldrig har mødt, så er de på den her bootcamp og pludselig møder de dem også fysisk og får opbygget et kammeratskab, og det er jo en rigtig god ting, lyder det fra Mette Bock.

Sørby Esport
Læs også
Slagelse Kommune satser 150.000 kroner på professionel gaming
Sørby Esport
Læs også
Slagelse Kommune satser 150.000 kroner på professionel gaming

Samtidig er der heller ikke ret mange piger til stede ved computerne.

- Det er over 90 procent af dem, der spiller, der er drenge og jeg tænker, at der er da også piger, som må interessere sig for det her. De skal lige måske guides lidt for at komme med og blive en del af det her, og det tror jeg både vil være sjovt for pigerne, men jeg tror også, at det vil være godt for drengene, siger Mette Bock.


Nyhedsoverblik