Radikale om Xu Zhang-sag: Vi skal se på reglerne

Reglerne på udlændingeområdet er for rigide, når en velintegreret kvinde som Xu Zhang fra Slagelse bliver udvist. Det mener Radikales Zenia Stampe.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det kan ikke passe, at Danmark smider guld på gaden og sender en kvinde som 23-årige Xu Zhang tilbage til Kina, selvom hun har sin mor her, er i gang med en uddannelse og taler godt dansk.

Det mener Radikale Venstres Zenia Stampe.

Udtalelsen kommer, efter Stampes partikollega Sofie Carsten Nielsen (R) i sidste uge stillede en række spørgsmål om udvisningen af Xu Zhang til udlændingeminister Inger Støjberg (V). Svaret fra ministeren er sendt tilbage, men er fortroligt og dermed ikke tilgængeligt for offentlighedens øjne.

- Men generelt tegner svaret et billede af et kaotisk forløb, hvor den her unge kvinde er blevet kastet rundt i forskellige paragraffer af udlændingeloven, fortæller Zenia Stampe til TV ØST.

Uhensigtsmæssige regler

Og sagen kræver politisk handling, slår Zenia Stampe fast. Det er nødvendigt at se nærmere på, om reglerne eller diverse styrelsers fortolkning af udlændingeloven er for rigide.

quote Generelt tegner svaret et billede af et kaotisk forløb, hvor den her unge kvinde er blevet kastet rundt i forskellige paragraffer af udlændingeloven

Zenia Stampe, Radikale Venstre

- Uanset om det er reglerne eller fortolkningen, den er gal med, så er de uhensigtsmæssige, når en kvinde som Xu Zhang ikke kan få lov til at blive i Danmark, siger hun.

R-politikeren hæfter sig blandt andet ved, at Xu Zhang første gang kom i klemme med sin opholdstilladelse, da hun i 2014 flyttede fra sin mor og dermed ifølge Udlændingestyrelsen brød rammerne for familiesammenføringen.

-  Det kan ikke være rigtigt, at der er et krav om, at hun skal bo hos sin mor, når hun er voksen. Hvor mange 23-årige bor hos deres forældre? spørger Zenia Stampe og uddyber:

- I den tid Xu Zhang har været i Danmark, er hun gået fra at være en stor pige til at være voksen. Det er naturligt, at hun skal bo hos sin mor i starten, men når hun er voksen, så må man også samtidig se på, om hun ellers er velintegreret og i gang med en uddannelse. Og det er hun.

Dårlig vejledning

Zenia Stampe mener også, at den kinesiske kvinde har fået for dårlig vejledning i sit forsøg på at få opholdstilladelse i Danmark.

Da hun første gang fik afvist en opholdstilladelse, blev hun nemlig rådet til at søge opholdstilladelse som studerende på en ungdomsuddannelse, selvom reglerne på området siger, at man kun kan få ét års opholdstilladelse på den baggrund. En opholdstilladelse, der ikke kan forlænges.

quote Det kan ikke passe, at man straffer en velintegreret og dygtig studerende som Xu Zhang for at gøre som alle andre studerende og flytte tættere på sin uddannelse

Zenia Stampe, Radikale Venstre

-  Det var egentlig meget åbenlyst, at den slags opholdstilladelse ikke var den rette for hende, så hun er ikke blevet vejledt godt nok. Hun bliver kastet fra den ene paragraf til den anden, og det er spild af ressourcer. Ikke kun for Xu Zhang, men også for systemet, siger Zenia Stampe.

 Får sandsynligvis ikke indflydelse Xu Zhangs sag

At Radikale Venstre nu vil se nærmere på reglerne, kommer dog sandsynligvis ikke til at have indflydelse på Xu Zhangs aktuelle sag, slår Zenia Stampe fast.

- Men vi skal have set på reglerne. Det kan ikke passe, at man straffer en velintegreret og dygtig studerende som Xu Zhang for at gøre som alle andre studerende og flytte tættere på sin uddannelse.

Udvisningen af 23-årige Xu Zhang fra Slagelse ender nu på udlændingeministerens bord, hvor Inger Støjberg skal svare på om det er rimeligt, at den kinesiske studerende udvises.