Psykiatrisk personale: Sengen er en ringe hjælp

Sengene på Psykiatrisygehuset i Slagelse er ifølge personalet så uigennemtænkt udviklet, at de gør decideret skade på patienter og personale.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det skulle være Region Sjællands stolthed. Det nye Psykiatrisygehus i Slagelse. Og det prisbelønnede psykiatrisygehus stod også klar og fin, da det åbnede i 2015, men nu kritiserer personalet sengene.

Det skriver Dagens Medicin.

Det var vigtigt for Region Sjælland, at der var nye senge klar til brug samtidigt med resten af den nye perle.

- Så udviklingsprocessen skulle være forholdsvis kort, og samtidig var det væsentligt, at budgettet blev overholdt, og at sengen lever til brugernes ønsker, siger Charlotte Degn, projektleder ved Kuben Management, som er bygherrerådgiver for Region Sjælland, til Dagens Medicin.

Personale og patienter kommer til skade

Den korte proces har betydet, at der er visse hensyn, som man ikke har taget højde for. Blandt andet kritiserer personalet, ifølge Dagens Medicin, at de kan få rygproblemer, når de skal flytte rundt på sengene.

Sengene er udstyret med hjul, men de kan kun flyttes, når de er i laveste position. Det giver en dårlig arbejdsstilling, som kombineret med sengenes tunge vægt, kan skabe problemer for ryggen.

Der er konstateret et alarmerende højt antal af personale med dårlig ryg det seneste år. Det har medført, at man, for at forbygge den dårlige ryg, ofte har måtte bede patienter forlade sengen.

- Så er det heller værre, men vi arbejder selvfølgelig op at finde nogle løsninger på de problemer, vi oplever, siger Søren Bredkjær, der er Vicedirektør i Psykiatrien Region Sjælland, til Dagens Medicin.

Trærammen slår hårdt

Ydermere til skadespektrummet kommer slåskampe med trærammen. Patienter har i psykose dunket hovedet ned i den hårde trækant, hvilket er ’til fare for patientsikkerheden’.

Personale har også oplevet at slå sig på trærammen, når de i en ophedet situation skal finde et beslag at bæltefiksere en psykotisk patient til.

Sengen er udformet med en træramme helt bevidst, ifølge Charlotte Degn. Bæltefiksering skal nemlig betragtes som en feature til nødstilfælde. 

- Netop fastspænding er en metode, som psykiatrien ønsker at bevæge sig væk fra, og det var vigtigt, at sengen signalerer hjemmehygge og ikke et kynisk stålstativ med synlige beslag som de gamle senge, siger hun til Dagens Medicin.

Vicedirektør Søren Bredkjær fortæller dog, at man er ved at påmontere beslag på sengene, der skal gøre det nemmere for personalet gribe fat ved bæltefiksering.

Sparer mange penge

Nu skal man også huske de økonomiske fordele.

Region Sjælland valgte at gå solo i deres søgen på senge, hvor de andre regioner samledes om at købe en anden og mere innovativ model. Årsag er som tidligere beskrevet tidspres.

Det viste sig dog, at Region Sjælland-modellen var hele 12.000 kroner billigere end det andet alternativ. Dermed fik Psykiatrisygehuset ikke bare deres senge til tiden, men regionen sparede også 2,3 millioner kroner på de 194 senge.

En økonomisk modhage

En tunnel mellem de to sygehuse skulle gøre det muligt at transportere fysisk syge patienter fra Psykiatrisygehuset over til Slagelse Sygehus ved blot at køre dem i deres seng.

Men eftersom sengene er så tunge og upraktiske, at personalet ikke kan flytte rundt på dem, så er transport til Slagelse Sygehus på den måde ikke mulig. I stedet tilkaldes en ambulance.

Patienterne bliver nu fragtet 700 meter over jorden i ambulancen, hvilket er en økonomisk byrde i forhold til blot at skubbe dem i sengen.


Nyhedsoverblik