Psykiatri og politi øger samarbejde efter fangeflugt

Tættere samarbejde mellem psykiatrien og politiet skal hindre nye fangeflugter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der var stor dramatik med både trusler og pistolskud, da bandemedlemmet Hemin Dilshad Saleh 19. november flygtede fra en psykiatrisk afdeling i Slagelse.

Lignende hændelser må ikke gentage sig. Derfor iværksætter justitsminister Nick Hækkerup (S) nu en række initiativer, som skal forbedre sikkerheden på psykiatriske afdelinger.

quote Der er en ekstra opmærksomhed, hvis der skulle være tvivlsspørgsmål om, hvor farlig den pågældende person er

Heino Knudsen (S), regionsrådsformand i Region Sjælland

- Jeg er glad for, at der nu er enighed om en række tiltag om, hvordan vi på den korte bane kan skabe bedre sikkerhed for medarbejderne og de andre patienter på de retspsykiatriske afdelinger, siger han i en pressemeddelelse.

Initiativerne er i første omgang på kort sigt. En samlet handlingsplan, som myndighederne er ved at udvikle, skal på længere sigt komme fangeflugter til livs.

Bandemedlemers tid i psykiatrien skal begrænses

Planen om de tre tiltag er aftalt mellem de fem regioner, Rigspolitiet, anklagemyndigheden og Kriminalforsorgen.

GRAFIK: Sådan flygtede Hemin Dilshad Saleh fra retspsykiatrisk afdeling i Slagelse. Artiklen fortsætter under grafikken.

Initiativerne går blandt andet på tættere samarbejde mellem psykiatrien og politiet. Det gælder eksempelvis grundig drøftelse af sikkerhedsmæssige spørgsmål i forbindelse med indlæggelser af bandemedlemmer.

Derudover skal der også være tæt dialog mellem psykiatrien og anklagemyndigheden.

Det skal sikre, at et bandemedlems tid i psykiatrien begrænses, når der er mulighed for det.

Artiklen fortsætter under videoen.

Den 8. december kunne politiet oplyse, at to personer var blevet anholdt i sagen.

Regionsrådsformand i Region Sjælland Heino Knudsen (S) mener, at det er rigtig, rigtig godt, at der er handlet hurtigt. Ifølge ham vil tiltagene have en virkning.

- Det vil betyde, at der er en ekstra opmærksomhed, hvis der skulle være tvivlsspørgsmål om, hvor farlig den pågældende person er.

- Derfor ser jeg det her som nogle væsentlige tiltag på den korte bane, indtil vi har en afklaring om, hvordan vi skal håndtere de her fanger på den lange bane, siger Heino Knudsen.

To mænd, der er mistænkt for at have deltaget i fangeflugten fra psykiatrisk afdeling i Slagelse, blev lørdag aften anholdt i Barcelona i Spanien.

24-årige Hemin Dilshad Saleh er så vidt vides stadig på fri fod.