Prøvede tilfældigt banecykling - nu måske på vej til OL

Niklas Larsen har i mange år dyrket landevejscykling, men da juniorlandstræneren foreslog banecykling, tog karrieren fart. Efter et år på banen kæmper han nu om en af pladserne for at repræsentere Danmark i holdforfølgelsesløb i Rio.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det lå ikke i kortene, at 18-årige Niklas Larsen fra Slagelse en dag skulle kæmpe om at komme til De Olympiske Lege i Rio. 

I mange år drømte han om at cykle sig til den gule førertrøje ved Tour De France. Han har cyklet landevejscykling, siden han var 11 år gammel, og i 2014 vandt han titlen som Danmarks Mester for juniorer i enkeltstart i landevejscykling. 

Men ved en tilfældighed gav han banecykling et forsøg for et år siden. Nu kæmper han om at få en ud af fem pladser på holdet, for at få lov til at repræsetere Danmark i holdforfølgelsesløb ved OL. 

- Det kom lidt ud af det blå. Idéen kom fra min træner. Det er sjovt at tænke på, at jeg var så heldig at finde ud af det på den måde, at jeg var god på banen, siger Niklas Larsen. 

Tippet af landstræneren

Det var Niklas Larsens daværende juniorlandstræner i landevejscykling, Henrik Simper, som så hans talent, og foreslog ham at give baneykling et forsøg. 

- Jeg kunne se at Niklas kunne noget, da han blev dansk mester og leverede også andre flotte resultater. Han er god til at bide tænderne sammen og cykle mod uret. Det kræver det nemlig, når man skal cykle fire kilometer på fire minutter. Det er ikke for tøsedrenge, siger Henrik Simper.  

I november 2014 prøvede Niklas Larsen banen, og efter fem træningsture i sadlen stillede han op i tre kilometer forfølgelsesløb. Her gav han de mere garvede ryttere baghjul og vandt titlen som Danmarks Mester for juniorer. 

Ingen opbakning hjemmefra

Interessen for cykling startede i 2005, da Niklas Larsen mødte sit store idol Ivan Basso under Post Danmar Rundt i Slagelse. Det mærkede hans forældre, men de støttede ham ikke fuldt ud i idéen.

- Vi afviste ham et par år, indtil vi fandt en brugt cykel til ham. Den var tung og mere gammeldags end de andre børns cykler, så vi håbede, at han hurtigt ville give op og begynde at spille fodbold igen, siger Palle Larsen, som er far til Niklas Larsen.

Han er dog stolt over, at sønnen er nået så langt på trods af den manglende opbakning hjemmefra. 

Lige for tiden cykler Niklas Larsen fem til seks gange om ugen udover styrketræning for at kvalificere sig til OL. 

​- Det ville betyde ekstremt meget at komme til OL, for det er en drøm for mig. Så jeg glæder mig til at se om min træning bærer frugt, så jeg kan løfte mit niveau op til OL-niveau, siger Niklas Larsen. 

I starten af sommeren får Niklas Larsen at vide, om han er sikret en plads på det danske landshold og kommer med til OL i Rio.