Politisk redaktør om Henriksens udmelding - han beder om et spark ud af partiet

Martin Henriksen (DF) trækker sig som kandidat til Folketinget for Dansk Folkeparti. Det kan blive hans vej ud af partiet, vurderer politisk redaktør.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fronterne internt i Dansk Folkeparti er fortsat trukket skarpt op to dage efter, at Morten Messerschmidt blev valgt som partiets nye formand.

Med formandskabet har Morten Messerschmidt givet udtryk for, at der nu skal ro på, og man skal stå sammen i partiet. 

Men med Martin Henriksens udmelding til TV2 ØST tirsdag falder der foreløbig ikke ro på. 

- Det, at Martin Henriksen starter med at lave gul bjælke på samtlige medier, gør ikke livet lettere for Morten Messerschmidt, siger TV2 ØSTs politiske redaktør, Ivan Nielsen. 

quote Set med mine øjne beder han om et spark ud af partiet

Ivan Nielsen, politisk redaktør, TV2 ØST

Martin Henriksen har siddet i Folketinget for Dansk Folkeparti i 14 år, og det er slut nu. Han er oprindeligt opstillet i Slagelse-kredsen, men han vil altså ikke være at finde blandt Dansk Folkepartis kandidater ved næste folketingsvalg. 

- Det, der sker nu, er i virkeligheden, at Martin Henriksen skubber til det væltede læs. Set med mine øjne beder han om et spark ud af partiet. Selvom nogle partier siger, at der er højt til loftet og langt til døren, så er der i virkeligheden ikke så langt til døren, når det kommer til stykket, siger Ivan Nielsen.

Uklart motiv

Martin Henriksen har givet udtryk for, at hans valg om ikke at genopstille for Dansk Folkeparti, ikke er lig med en udmeldelse af partiet. Det skal ses som et udtryk for hans mistillid til den nye formand.

- Jeg kan ikke stille op til Folketinget, som tingene er nu. Det ville være en anelse for falsk. Som folketingskandidat og som folketingsmedlem skal man til enhver tid kunne forsvare formanden i stort og småt. Det kan jeg simpelthen ikke få mig selv til, og det bliver jeg nødt til at tage konsekvensen af, sagde Martin Henriksen til TV2 ØST tirsdag. 

Ivan Nielsen har dog svært ved at se motivet bag Martin Henriksens udmelding. Ifølge ham  har Martin Henriksen altid en plan og en mening med det, han gør.

- Jeg har lidt svært ved at gennemskue Martin Henriksens motiv for at gå ud og melde så hårdt ud. Der er ikke nogen tvivl om, at han er dybt uenig med Morten Messerschmidt og ikke har nogen tillid til ham, men hvad er det, der driver ham til på andendagen at komme ud med sådan en melding, han godt ved, kommer ud i alle medier?

- Jeg ved, at Martin Henriksen er meget velovervejet og er en meget præcis politiker. Jeg tror han har plan, og det irriterer mig, at jeg ikke kan gennemskue, hvad hans plan er, siger Ivan Nielsen, der alligevel har et bud på, hvad der nu kommer til at ske.

- Jeg synes, at med det interview han har givet til TV2 ØST, så siger han farvel til DF med store bogstaver. Jeg kan ikke se nogen anden mulighed, siger Ivan Nielsen.

Slagelse-kreds skal finde ny kandidat

Det er ikke nogen hemmelighed, at Martin Henriksen gennem en længere periode har været uenig med flere i partiet. 

I juni kritiserede han blandt andet den landspolitiske linje, mens han i efteråret blev fyret fra sit job som konsulent i Dansk Folkeparti. 

Alligevel fik han et personligt godt valg, da han i november stillede op til kommunalvalget og blev valgt ind i kommunalbestyrelsen i Stevns Kommune med 604 personlige stemmer ud af samlet 886 stemmer til Dansk Folkeparti. 

På landsplan har han været opstillet i Slagelse-kredsen, der altså nu skal se sig om efter en ny kandidat. 

- Slagelse er en god kreds for en politiker fra Dansk Folkeparti, så de får nok ikke svært ved at finde en anden kandidat. De skal finde en god en, som de kan få valgt ind, men det er i virkeligheden det, de skal i hele landet, fordi de er så pressede, siger Ivan Nielsen. 

Martin Henriksen har undervejs gjort sig bemærket i det vestsjællandske og har flere gange blandet sig i debatten lokalt. 

- I Martin Henriksen har de haft en kandidat, der er meget aktiv og har gjort, som man skal som folketingspolitiker, når man er opstillet lokalt. Nemlig varetaget lokale emner. Det mest tydelige har været, da han deltog aktivt i debatten, da en lokal forening ville lave et kulturcenter, som andre kaldte en moske. Her støttede han Dansk Folkeparti lokalt, som var modstander af det, fortæller Ivan Nielsen.

Ifølge Martin Henriksen er hans hustru nu stoppet som formand for Dansk Folkepartis lokalforening på Stevns.

Næste folketingsvalg afholdes i Danmark senest til juni 2023, imens næste Europa-parlamentsvalg finder sted i 2024 og næste kommunalvalg er til november 2025.