Politikere sender skrotvirksomhed ud af byen

Et bredt flertal i Slagelse Byråd vedtog mandag aften en ny lokalplan, der definitivt lukker skrotvirksomheden HJM Recyclings afdeling i inderhavnen i Korsør. Det er kulminationen på en sag, der har strakt sig over et par år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Normalt slås politikere med næb og klør for at lokke virksomheder til, men ikke i Slagelse mandag aften. 

Tværtimod. 

Et flertal bestående af Socialdemokratiet, Venstre, SF, Liberal Alliance og Radikale vedtog en ny lokalplan, der gør det umuligt for selskabet HJM Recycling at udskibe skrot fra havnen i Korsør – ligesom virksomheden gør det fra en række andre danske havnebyer.

- Det er en skelsættende beslutning. Man laver en lokalplan, der i virkeligheden kun rammer en virksomhed, som man åbenbart ønsker at smide ud af byen, sagde Henrik Brodersen (DF).

Dansk Folkeparti, løsgængeren Ann Sibbern og Thomas Clausen (EL) stemte imod lokalplanen.

HJM Recycling ligger i inderhavnen klos op ad erhvervsejendommen Glasværket, der rummer en række forskellige virksomheder. Naboskabet har været anstrengt på grund af støv og larm fra skrotvirksomheden. Derfor foreslog HJM Recycling at bygge en ti meter høj støjmur for at overholde støj- og miljøkrav. Men det afviste kommunen med et paragraf 14-forbud i 2019, der gjorde det umulig for virksomheden at fortsætte driften i Korsør.

Læs også
Skrotvirksomhed støjer og støver - får nej til 10 meter høj støjmur
Læs også
Skrotvirksomhed støjer og støver - får nej til 10 meter høj støjmur

- Det er en klassisk konflikt med en industri, der ligger inde i en by. Der har været naboer, der har været voldsomt generede af støj og støv. Virksomhedens løsning med at bygge en høj betonvæg ville give problemer for de nærliggende områder. Den nye lokalplan tager de nødvendige hensyn til byens borgere, sagde Jørgen Grüner (SF), der er formand for Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget.

Virksomhed ærgrer sig

TV2 ØST talte med direktør Jesper Olsen fra HJM Recycling inden byrådsmødet. Han ærgrer sig og undrer sig over sagen. Han peger på, at der ligger en anden skrotvirksomhed på den anden side af Glasværket – nogle få hundrede meter fra hans – der ikke bliver berørt af den nye lokalplan. Et faktum, der fik Enhedslistens Thomas Clausen til at afvise lokalplanen.

quote Det er en klassisk konflikt med en industri, der ligger inde i en by. Der har været naboer, der har været voldsomt generede af støj og støv

Jørgen Grüner (SF), formand for Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget

- Jeg er ærgerlig over, at vi ikke har fået lavet en samlet plan for havnens fremtid. Denne lokalplan har fået et uheldigt forløb. Jeg stemmer imod, fordi der skal være lighed for loven. Det er et væsentligt retsprincip, sagde Thomas Clausen (EL).

HJM Recycling har allerede klaget til Planklagenævnet over kommunens paragraf 14-forbud. Virksomheden er også i gang med at forberede en erstatningssag mod kommunen, der kan løbe op i 20 millioner kroner. Og Henrik Brodersen (DF) advarede sine byrådskolleger.

- Lad være med at vedtage denne her lokalplan. Vi står med en dårlig sag, som vi med stor sikkerhed taber i retten, lød hans forudsigelse.

Flere virksomheder og Korsør Havn er kommet med indsigelser imod lokalplanen. I sit høringssvar oplyser Korsør Havn, at den mister en million kroner i omsætning om året, fordi HJM Recycling er blevet afskåret fra at udskibe skrot fra havnen.


Nyhedsoverblik