Politiker efter Slagelse-sag: En dansker skal kunne forelske sig i en udlænding

Filippinske Remelyn er dansk gift og har en ni-årig søn, men er nu blevet udvist af Danmark. Reglerne er for stramme, mener Zenia Stampe (R).

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

For 12 år siden flyttede filippinske Remelyn Gulane Ungui til Danmark. Hun blev gift med sin danske mand Kim Barner, og sammen har de fået sønnen Reki, som i dag er ni år.

En hård besked har dog ramt den lille familie, som bor i Slagelse. Remelyn Gulane Ungui har fået afslag på sin opholdstilladelse og er blevet udvist af Danmark, fordi familien ikke opfyldte kravene for familiesammenføring.

- Jeg har min familie og min mand her. Jeg kan ikke forstå denne afgørelse, siger Remelyn Gulane Ungui, som skulle have forladt landet den 6. september, men befinder sig fortsat i Danmark.

R-profil: Regler går udover kernedanske familier

Remelyn Gulane Ungui og Kim Barner har været gift i 10 år, og for to år siden ansøgte de om opholdstilladelse til hende, som er blevet afvist af flere grunde.

quote Jeg anerkender fuldstændigt det politiske ønske om at begrænse indvandringen af hensyn til integrationen, men det må da være klart for enhver, at der er noget helt galt med reglerne, når de også rammer kernedanske familier som denne

Folketingsmedlem og retsordfører Zenia Stampe (R)

Blandt andet skulle Kim Barner stille økonomisk sikkerhed på knap 21.000 kroner tilbage i 2016. Fordi Remelyn Gulane Ungui bestod en danskprøve, blev garantien nedbragt til 10.000 kroner. Men på daværende tidspunkt havde  Kim Barner ikke mulighed for at stille pegene som bankgaranti. Havde den lille familie stillet pengene dengang, havde det muligvis ført til et andet udfald i sagen.

Ifølge folketingsmedlem og retsordfører fra Radikale Venstre, Zenia Stampe, er reglerne for familiesammenføring en begrænsning for en familie som Remelyn Gulane Unguis.

- Jeg anerkender fuldstændigt det politiske ønske om at begrænse indvandringen af hensyn til integrationen, men det må da være klart for enhver, at der er noget helt galt med reglerne, når de også rammer kernedanske familier som denne, siger Zenia Stampe (R) til TV ØST.

Der skal ske ændringer

For at blive familiesammenført skal familien opfylde en række betingelser.

For ægtefæller gælder der blandt andet et tilknytningskrav, som hæfter sig ved ægtefællernes samlede tilknytning til Danmark. For eksempel vurderer man, hvor lang tid den herboende og ansøgeren har opholdt i Danmark, og hvorvidt de har tilknytning til andre i landet, eksempelvis med familie.

quote Vi skal ændre reglerne, så de ikke rammer helt almindelige danskere, der bare har forelsket sig i en udlænding

Folketingsmedlem og retsordfører Zenia Stampe (R)

Men sådanne krav kan hurtigt blive for firkantede, mener Zenia Stampe (R) og opfordrer til at ændre reglerne på området.

- Vi skal ændre reglerne, så de ikke rammer helt almindelige danskere, der bare har forelsket sig i en udlænding, og hvor der slet ikke er risiko for integrationsproblemer. Jeg tror, at vi skal se på tilknytningskravet, som i dag bliver fortolket alt for firkantet. Vi skal se på det, der tæller, nemlig muligheden for at blive integreret, siger hun. 

Remelyn Gulane Unguis udvist
Læs også
Dansk gift og mor til niårig: Nu bliver Remelyn udvist
Remelyn Gulane Unguis udvist
Læs også
Dansk gift og mor til niårig: Nu bliver Remelyn udvist

Familien har klaget over Udlændingestyrelsens afgørelse over sagen til Udlændingenævnets klageinstans.  

I udlændingenævnets begrundelse for afslaget på familiens klage blev der lagt vægt, at parrets ni-årige søn Reki ikke i tilstrækkelig grad har fast tilknytning til Danmark.

Det skyldes, at den lille familie tidligere har boet i Filippinerne i to år, og dermed kan sønnens tilknytning ikke føre til Remelyn Gulane Unguis opholdstilladelse.

 


Nyhedsoverblik