Politiet: Underskud af våben hos de kriminelle

200 fuldt funktionsdygtige våben er efter det opsigtsvækkende røveri på Antvorskov Kaserne nu ude i cirkulation i forkerte hænder. Hænder der i længere tid har haft et underskud af våben.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Politiet har bekræftet antallet af våben, og ifølge Berlingske Tidendes oplysninger er røverne bl.a. sluppet af sted med lette maskingeværer, ni mm pistoler og en mindre portion ammunition.

Ifølge vicepolitiinspektør Kim Kliver, leder af Rigspolitiets Nationale Efterforskningsstøttecenter (NEC), er der ingen tvivl om, at aftagerne skal findes blandt organiserede, kriminelle grupper - men det kan både være inden for og uden for Danmarks grænser.

- Det er våben, som primært kan afsættes i organiserede kriminelle miljøer. De har brug for våben til deres forskellige manifestationer, siger han og henviser bl.a. til de adskillige skudepisoder, der er set i efteråret.

Kim Kliver påpeger, at der på det seneste er skabt et "vakuum" i de kriminelle banders våbenarsenaler, fordi politiet har beslaglagt et stort antal våben, og det kan betyde, at de kriminelle er særligt pressede på våbenressourcerne.

Varieret våbenbillede
Skulle de stjålne militærvåben nu dukke op hos hårdkogte kriminelle herhjemme, ville det ikke være første gang.

- Vi har tidligere fundet våben fra forsvaret i de organiserede kriminelle miljøer, men det er et meget varieret billede, vi ser. Vi ser våben fra Østeuropa, fra Balkan, fra Amerika, fra andre europæiske lande og så ikke mindst fra Danmark. Det er også varieret mellem grupperingerne, om det er i bandemiljøet eller i rockermiljøet, hvilke typer af våben, de benytter, siger Kim Kliver, der dog ikke ønsker at komme nærmere ind på våbentyperne.

Ud fra erfaringerne hos Københavns Politi anser politikommissær Lars Jacobsen fra Sektionen for Særlov, der bl.a. arbejder med våbenlovsovertrædelser, det imidlertid for at være mindre sandsynligt, at de stjålne våben vil dukke op hos de kriminelle - for i København er det hovedsageligt udenlandske våben, der florerer blandt de kriminelle.

- Det er Balkan, der er hovedleverandør. Våben fra danske våbentyverier ser vi ikkemange af. Det er meget sjældent, men vi har haft nogle enkelte  stykker, siger politikommissæren og henviser til en to år gammel sag, hvor der blev stjålet våben fra en skytteforening på Københavns Vestegn. Nogle af de våben er dukket op igen, bl.a. i forbindelse med den senere tids utallige våbenvisitationer.

/ritzau/