Politi: Tiltalte bag fangeflugt er del af en kriminel bande fra Nørrebro

Syv mænd er tiltalt i sagen om en voldsom fangeflugt fra Psykiatrisygehus Slagelse sidste år. Fem af dem er medlemmer af banden NNV, mener politiet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Gruppen på 62 medlemmer står ifølge politiets registre bag både omfattende og alvorlig kriminalitet.

Selv nægter de tiltalte, at de er medlemmer af en kriminel bande, men politiet er ikke i tvivl. Alle de tiltalte i den omtalte fangeflugtssag fra Psykiatrihospitalet i Slagelse er enten medlemmer af, eller har tilknytning til den kriminelle bande NNV.

Det fortalte et af vidnerne under dagens retsmøde i Retten i Næstved.

Medbragte skjulte pistoler i kageæske

Retsmødet er det tredje i sagen om en meget omtalt fangeflugt fra retspsykiatrisk afdeling SL10, der husede den 24-årige Hemin Saleh.

Hemin Saleh var fængslet på afdelingen i Slagelse efter et selvmordsforsøg, men blev den 19. november sidste år befriet, da en dengang 17-årig mand, der udgav sig for at være Salehs fætter, besøgte Saleh på afdeling SL10. Med sig havde ”fætteren” en kage i en bradepande.

Læs også
Sådan foregik fangeflugt fra sygehus i Slagelse
Læs også
Sådan foregik fangeflugt fra sygehus i Slagelse

Hvad sygeplejerskerne ikke så, da de lukkede ”fætteren” ind, var, at under glasur og flødeskum lå der i kagen to pistoler, som de to mænd ifølge anklageskriftet brugte til at true sig ud af psykiatrihospitalet med.

I alt er 7 personer tiltalt i sagen. De er tiltalt for at have planlagt og udført fangeflugten, der resulterede i, at den 24-årige Hemin Saleh kunne stikke af fra politiet. Hemin Saleh blev anholdt i Barcelona i januar.

Grafik: Nick Abildgaard.

Overvåger bander og rockere

Vidnet, en betjent ansat i rocker- og bandeovervågningen ved Københavns Politi, forklarede tirsdag i retten, hvordan politiet indsamler viden om, hvad der sker i rocker- og bandemiljøet.

De registrerer de personer, de mener, enten har tilknytning til eller er medlemmer af en gruppering. Det sker på baggrund af overvågning, aflytninger, politiets informanter, og på grund af igangværende efterforskninger, ligesom politiet også undersøger, hvad grupperingerne skriver på sociale medier.

VIDEO: De tiltalte i sagen blev kørt fra Retten i Næstved under udryknning.

 

Betjenten forklarede, at politiet foretager registrering af, hvem der er med i grupperne, men understregede at de altid foretager en konkret vurdering, når de får en forespørgsel om, hvorvidt en person er med i en gruppe eller bande.

Det kan have store konsekvenser f.eks. for udfaldet af en eventuel straf i en retssag, herunder et opholdsforbud i eksempelvis en bydel, hvis politiet vurderer, at personen er en del af en gruppering.

Derfor er de altid omhyggelige og forsigtige, når de laver vurderingen, fortalte betjenten foran domsmandsretten. 

Politiet har vurderet, at den 24-årige Hemin Saleh er bandeleder for den gruppe, der hedder NNV. Det er han ifølge politiet stadig. Det vurderes yderligere, at der er fire medlemmer af gruppen blandt de tiltalte, samt to, der har en tilknytning til gruppen, men ikke er medlemmer. Betjenten er ikke i tvivl om den vurdering, forklarede han i retten.

Idømt 47,9 års fængsel de seneste tre år

I forhold til NNV-gruppen fortalte betjenten, at det er politiet selv, der har navngivet gruppen.

Før august/september 2018 er det politiets opfattelse, at NNV var en del af den kriminelle gruppe Brothas, der holdt til på Nørrebro i København.

Efter en konflikt i gruppen Brothas splittede de sig op i efteråret 2018. Flere medlemmer, der stadig kalder sig Brothas, rykkede til Københavns Vestegnskvarter, og resten blev i København. Politiet kaldte disse personer NNV (Nørrebro-Nordvest, red.), et navn, gruppen ifølge politiet selv har taget til sig og nu bruger.

quote Vi må ikke engang kigge på hinanden. Fucking bøsserøve

18-årig tiltalt

Anklager Skipper Pelle Falsled fremviste i retten en dokumentationsrapport udarbejdet af politiet med navnet ” Gruppe af personer, der tilsammen står bag omfattende og alvorlig kriminalitet”.

I rapporten kan man se, at der er 62 medlemmer af NNV, heraf tre ledende medlemmer. Her kan man også læse, at der i straffesager mod registrerede medlemmer af NNV de seneste tre år er 319 domfældelser, hvilket har udløst 47,9 års fængsel. Indenfor de seneste fem år er antallet 722. Der er tale om domfældelser indenfor straffelov, færdselslov og anden lovgivning.

Retssag - fangeflugt
Læs også
Fangeflugt:
Retten er mandsopdækket med betjente i skudsikre veste
Retssag - fangeflugt
Læs også
Fangeflugt:
Retten er mandsopdækket med betjente i skudsikre veste

Forsvarerne protesterede i flok over, at anklageren fik lov til at dokumentere rapporten, som de mener er misvisende, blandt andet fordi en dom, hvor der er flere forhold, optræder som flere tilfælde af domfældelser i rapporten.  Anklageren fastholdt, at det med rapporten nu er dokumenteret for retten, at gruppen står bag alvorlig og omfattende kriminalitet.

Irettesat af mor

Under tirsdagens retsmøde blev den 18-årige tiltalte, der ved flere lejligheder har haft svært ved at styre sit temperament, irettesat af sin mor. Moren har de seneste to dage været til stede i retssal 6 og overværet retsmøderne.

Betjentene holder stram justits med de tiltalte og de tilhørere, der er mødt op. Flere af dem får hurtigt advarsler, fordi de glemmer, at der ikke må signaleres mellem dem.

- En gang til, så ryger du ud, siger de.

- Vi må ikke engang kigge på hinanden. Fucking bøsserøve, sagde den 18-årige højt om politiet til sin forsvarer Mai-Brit Storm Thygesen

- Du skal blande dig udenom, ellers går vi vores vej. Vi sidder ikke her for sjov, sagde moren til sin 18-årige søn.

Vidne skal anholdes

Udover betjenten skulle yderligere et vidne have afgivet forklaring i dag. Der er tale om en mand, der tidligere selv har været varetægtsfængslet og sigtet i sagen.

Ifølge retsformanden ringede vidnet tidligt tirsdag morgen og forklarede, at han var forhindret i at møde op, da han skulle testes for Covid-19.

Han blev bedt om inden kl. 11.30 at fremsende dokumentation for dette. Det fik vidnet ikke gjort, og derfor blev det besluttet af retsformanden, at han skal anholdes, så han kan møde i retten.


Nyhedsoverblik