¨

Plejefar nægter sig skyldig i vold og overgreb mod tidligere plejedatter

Sagen kører ved Retten i Næstved. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

En tidligere plejefar fra Skælskør nægter sig skyldig i at have voldtaget, truet og slået en tiårig pige, der boede i pleje hos ham.

Den lidt runde, gråhårede mand med skjorte og jeans sætter sig i vidneskranken. Han tager sit mundbind af og lægger det ved siden af mikrofonen, da han skal svare på anklager Anne Marie Finks spørgsmål.

- Ja, min adresse er opgivet som ukendt. Og det er jo din skyld, at jeg blev smidt ud af min lejlighed i København. Nu bor jeg i et mobilehome, siger den 64-årige mand tydeligt frustreret til anklageren, da hun spørger ham til, hvorfor hans adresse står opført som ukendt.

I, der sidder her, drikker nok også for meget

Tidligere plejefar i retten

Den 64-årige tidligere plejefar nægter sig skyldig i alle anklager. Han har aldrig hverken lagt hånd på den dengang tiårige pige, ligesom han afviser at have forgrebet sig på hende seksuelt, dengang pigen boede hos ham.

I 2006 og 2007, som er det tidsrum, hvor han er tiltalt for at have begået overgreb mod pigen, boede manden på en gård i Skælskør sammen med sin hustru og to sønner. Familien havde flere børn i pleje, blandt andet fire søstre, der på baggrund af en tragisk familiehistorie havde brug for et trygt hjem at være i. Pigerne blev placeret hos plejefamilien i Skælskør i 1999.

I 2002 blev den ene søster fjernet fra plejefamilien på baggrund af mistanke om blandt andet seksuelle overgreb, tre år senere blev hendes tre søskende også fjernet. Men på trods af forløbet med de fire søstre blev en niårig sårbar pige anbragt hos familien i Skælskør i december 2005. Alene var hun ikke, for der var også andre plejebørn, men ifølge anklageskriftet var det hende, plejefaren forgreb sig på.

Fik dom for seksuelle overgreb

Plejefaren blev i 2009 idømt en fængselsstraf på fem år for seksuelle overgreb og vold mod tre af de fire piger. Efterfølgende har pigerne i samarbejde med Børns Vilkår lagt sag an mod Slagelse Kommune for ikke at have passet på dem. I 2017 vandt de sagen og blev tilkendt hver 100.000 kroner i erstatning. Forløbet blev beskrevet i TV 2-dokumentaren Anbragt i Helvede.

VIDEO: Tre af pigerne fra Skælskør deltog i 2017 i TV2-dokumentaren "Anbragt i helvede". Se klip fra dokumentaren her:

00:59 Luk video

Den 6. oktober 2017 henvendte den pige, som den nye retssag drejer sig om, sig til politiet og anmeldte sin tidligere plejefar for voldtægt, vold og trusler. Sagen skulle have været behandlet ved retten i februar i år, men plejefaren dukkede ikke op, da han var blevet ramt af en akut stress-reaktion på grund af sagen.

Retsformanden insisterede dog på at fortsætte sagen, og vidnerne afgav forklaring – herunder kunne en sagsbehandler fra den kommune, hvor den tiårige pige kom fra, fortælle, at hun havde bemærket, at plejefaren havde en upassende adfærd, eftersom han insisterede på at bade både den ti-årige og en tre år ældre pige.

Desuden var plejemoren ifølge sagsbehandleren ”fuld fra morgen til aften”. Sagsbehandleren havde ifølge sit eget vidneudsagn talt med plejeforældrene om dette, men var ikke gået videre med oplysningerne.

Drak lidt rigeligt

Under tirsdagens retsmøde blev plejefaren spurgt til sin hustrus alkoholforbrug. Ifølge den tiltalte drak hustruen ganske vist lidt rigeligt, men kun sent om aftenen og aldrig mere, end at hun kunne passe sine arbejdsopgaver.

- I, der sidder her, drikker nok også for meget, sagde han og pegede rundt i retten.

Desuden forklarede den tiltalte, at den eneste gang, han havde hørt om noget seksualiseret i hjemmet, var, da to andre plejebørn sagde til den tiårige, at hun skulle sige til plejefaren, at der var et billede på en telefon, der viste, at plejefaren fik oralsex af den tiårige. Ifølge plejefaren smed han derefter de to plejebørn ud af sit hjem, når de sagde sådan.

Pigen, der i dag er en kvinde i 20’erne, skulle under tirsdagens retsmøde ligeledes afgive forklaring. Det foregik for lukkede døre, og mens den tiltalte ikke var til stede i retslokalet.

Sagen fortsætter torsdag. Der forventes dom mandag d. 12. oktober.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App