Pillerne flyder i regionen

Sovepiller, nervepiller, piller mod angst og uro - regionen har DANMARKS-rekord i at spise beroligende medicin

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Angstdæmpende og beroligende medicin flyder i rå mængder fra visse læger i regionen. Nye tal viser, at lægerne i Region Sjælland er meget rundhåndede, når det handler om at udskrive medicin af stærk afhængighedsskabende karakter.

- Det er medicin, der ifølge gamle narkomaner er sværere at trappe ud af end heroin. Benzodiazepiner skaber nogle voldsomme abstinenser. Og det er den medicin, visse læger i regionen skriver ud med al for løs hånd. Sådan siger Børge Dandanell Thomsen, der er overlæge på Misbrugscentret i Slagelse.

Han er frustreret over, at han kan se, at en del af de klienter, han har på Misbrugscentret, får udskrevet masser af beroligende piller, såkaldte benzodiazepiner, selvom pillerne er stærkt afhængighedsskabende og samtidig farlige i større mængder.

Senest døde 2 personer med tilknytning til misbrugsmiljøet i Hørve, efter at de havde eksperimenteret med benzodiazepiner og ifølge Børge Dandanell Thomsen betyder lægernes lemfældige omgang med recepterne, at medicinen sælges på gaden blandt narkomaner.

Tal som TV2 Øst har fået fra Lægemiddelstyrelsen viser, at lægerne i Region Sjælland udskriver langt mere benzodiazepin end i resten af Danmark. Tallene for 2009 ser således ud:

Hele landet       33,6 DDD/1000 indb (gennemsnit)

Hovedstanden    34,0 DDD/1000 indb (1,2% højere end gennemsnittet)

Midtjylland         27,0 DDD/1000 indb  (19,6% lavere end gennemsnittet)

Nordjylland         35,1 DDD/1000 indb (4,5% højere end gennemsnittet)

Sjælland            39,7 DDD/1000 indb  (18,2% højere end gennemsnittet)

Syddanmark      35,0 DDD/1000 indb (4,2% højere end gennemsnittet)

Over hele landet er mængden af benzodiazepin faldende, også i Region Sjælland. Men faldet er ikke lige så markant som i resten af landet.

Formanden for Lægeforeningen i Region Sjælland, Jette Eva Nielsen, er overrasket over at kollegaerne i hendes region udskriver så markant meget mere af medicinen end man gør i resten af landet. - Det ser ud som om at det er noget, der er vigtigt at vi får kigget på og får fokus på, siger hun i dag til TV2 Øst.

Fokus på problemet har man derimod haft i Region MidtJylland. Birgit Toft, der er lægemiddelkonsulent i region Midtjylland siger til TV2 Øst at de igennem længere tid har koncentreret sig om at holde møder med regionens læger, for at gøre dem opmærksomme på, at der er problemer med bare at udskrive det afhængighedsskabende stof. - Vi aftalte med lægerne, at det ikke bare er i orden at lade sekretæren klare det med recepten. Lægen må max. udskrive benzodiazepiner til en måned, og patienten skal hver måned personligt møde op til en konsultation istedet for bare at kunne ringe, siger Birgit Toft.

Den model må vi kigge på her også, og se, om vi kan få et samarbejde med regionen og lægerne. På den måde kan vi måske også få fokus på området, siger formanden for lægerne i Region Sjælland i dag.


Nyhedsoverblik