PFOS-forgiftede borgere vil sagsøge Slagelse Kommune

Medlemmer fra Korsør Natur- og Kogræsserforening vil starte en sag mod Slagelse Kommune efter, at de har spist kalvekød forgiftet med PFOS.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I årevis har medlemmer af Korsør Natur- og Kogræsserforening spist kød fra køer, der viste sig at indeholde et højt indhold af PFOS.

Nu vil medlemmerne have et ansvar placeret. Derfor vil flere af dem sagsøge Slagelse Kommune og have dem dømt som ansvarlige. 

Det skriver DR.dk.

- Grunden til, at vi starter den her sag, er dels for at finde et ansvar for, hvem der har ansvaret for, at vi har indtaget PFOS, og så er det næste for at få en økonomisk kompensation af en art for de ting, vi har været udsat for, siger Kenneth Nielsen, som er formand for Korsør Natur- og Kogræsserforening, til TV2 ØST.

Kalvekødet indeholdt store mængder PFOS, fordi køerne gik og græssede på en eng tæt på brandskolen i Korsør, hvor der blev brugt brandskum indeholdende PFOS. Det skum har spredt sig til græsset via regn- og spildevand og dermed til køerne.

Alt peger på Slagelse Kommune

Ifølge DR.dk kan sagen afsluttes allerede nu, hvis Slagelse Kommune påtager sig ansvaret og kompenserer borgerne. Men det er formanden for miljøudvalget Jørgen Grüner (SF) ikke klar til.

- Hvis man ser helt konkret på den mark, hvor kvæget har gået, er jorden regionens ansvar, så langt har vi fået det afklaret. Men det er brandskolen, som er kommunens ejendom, der har forurenet. Så det er simpelthen for svært for mig at vurdere, hvem der har et ansvar i den her sag. Jeg tør slet ikke gætte på, om vi har et ansvar i Slagelse Kommune, udtaler Jørgen Grüner til DR.dk.

Læs også
PFOS-forgiftede borgere vil kræve erstatning: Ny arbejdsgruppe forbereder erstatningssag
Læs også
PFOS-forgiftede borgere vil kræve erstatning: Ny arbejdsgruppe forbereder erstatningssag

Formanden for Korsør Natur- og Kogræsserforening er dog ikke i tvivl om, at det er Slagelse Kommune, som skal sagsøges.

- Det gør vi ud fra en vurdering af, at det er brandskolen, som er ejet af Slagelse Kommune, som har udledt det her. Det er kommunens areal, som vores dyr har gået på, og som vi har lejet det her stykke af. Så alle pile i min verden peger i retning af Slagelse Kommune, lyder det fra Kenneth Nielsen.

Ikke dækket af lovgivningen

I alt har 212 borgere indtaget PFOS gennem kalvekødet. Men Kenneth Nielsen regner ikke med, at det bliver dem alle, der melder sig til gruppesøgsmålet. Han forventer et sted mellem 100 og 200 personer.

Hvis sagen ender i retten, og et ansvar bliver fundet og placeret, er sagen dog langt fra slut. Først herefter skal de ramte borgere lægge individuel sag an for at få erstatning. Sådan er lovgivningen nemlig skruet sammen i Danmark.

Læs også
Borgere har spist stærkt forurenet kød i årevis - nu går Region Sjælland ind i sagen
Læs også
Borgere har spist stærkt forurenet kød i årevis - nu går Region Sjælland ind i sagen

- Det, jeg håber, der kommer til at ske, det er, at politikerne på Christiansborg får øjnene op for, at der er noget her, som i virkeligheden ikke er dækket af nogen lovgivning. Hvis jeg går ud på vejen og bliver kørt ned, så er der en skadevolder, som skal yde erstatning. Hvis jeg indtager et giftigt stof som her, så er der ikke nogen, der skal dække det. Det synes jeg er meget urimeligt.

Grundet sagens karakter mener Kenneth Nielsen, at den vil komme til at danne præcedens for lignende sager fremover, da der ikke er ført sådan en sag i Danmark før. Han håber derfor også på, at de berørte borgere vinder.

- Det vil betyde, at vi får den anerkendelse af, at der er nogen, der har gjort noget, godt nok ikke i ond vilje, men de har gjort noget, og så betaler de også en pris for det. Dels har de et ansvar, men vi får også en kompensation af den ene eller anden art. Det er det, jeg håber på.

VIDEO: Se eller gense indslaget om borgerne i kogræsserforeningen, som krævede at blive undersøgt for mængderne af PFOS i deres blod.


Nyhedsoverblik