PFOS-forgiftede borgere vil kræve erstatning: Ny arbejdsgruppe forbereder erstatningssag

Korsør Natur- og Kogræsserforening vil forsøge at få erstatning til de personer, der har spist kalvekød forgiftet med PFOS.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Korsør Natur- og Kogræsserforening har nedsat en arbejdsgruppe på otte personer, som skal bane vejen for en erstatningssag.

- Der er nogen, der i den grad har sovet i timen, og det kan ikke passe, at de ikke skal stå til ansvar, så det er vigtigt for os at få placeret skyldsspørgsmålet, siger Kenneth Nielsen, der er formand for kogræsserforeningen og sidder med i den nye arbejdsgruppe.

Han og de øvrige medlemmer af foreningen har i årevis spist kalvekød, der har vist sig at indeholde et alarmerende højt indhold af PFOS.

Kød fra Kenneth Nielsens fryser, der blev smidt ud, da det blev opdaget, at der var høje mængder af det sundhedsskadelige stof PFOS i kødet.
Kød fra Kenneth Nielsens fryser, der blev smidt ud, da det blev opdaget, at der var høje mængder af det sundhedsskadelige stof PFOS i kødet. Foto: TV2 ØST

Ingen gjorde noget

Stoffet stammer fra brandskum, der er blevet brugt på brandskolen i Korsør og som via regn- og spildevand har spredt sig til den den eng, hvor foreningens køer gik og græssede.

Som vi tidligere har fortalt på TV2 ØST gjorde Miljøstyrelsen allerede i 2014 kommunerne opmærksomme på, at der kunne være forurening ved og omkring brandskoler. Alligevel blev brandskolen i Korsør aldrig undersøgt nærmere, før man ved et tilfælde opdagede forureningen i spildevandet fra et nærliggende rensningsanlæg i forbindelse med et EU-projekt.

- Det er ubærligt at tænke på, hvad vi kunne have været skånet for, hvis det her var blevet fulgt til dørs af de rigtige myndigheder, sagde Kenneth Nielsen til TV2 ØST i april måned, da han blev bekendt med, at myndighederne havde vidst, at der var en risiko for forurening ved brandskoler.

PFOS-forureningen stammer fra brandskolen i Korsør, hvor er frem til 2001 blev brugt brandskum med PFOS i. Det blev først forbudt at bruge i 2011, og brandskolen har derfor handlet i god tro.
PFOS-forureningen stammer fra brandskolen i Korsør, hvor er frem til 2001 blev brugt brandskum med PFOS i. Det blev først forbudt at bruge i 2011, og brandskolen har derfor handlet i god tro. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

118 personer forgiftet

Blodprøver har vist at 118 personer har et forhøjet indhold af PFOS i kroppen. Det højeste tal er på 552,7 ng/ml, hvilket er langt over grænseværdien på 21,2 ng/ml, og i følge eksperter er der tale om de højeste værdier, der nogensinde er målt i Danmark.

En forhøjet koncentration af PFOS kan give forhøjet kolesterol- og levertal, og det anses også for at øge risikoen for at udvikle visse former for kræft. Samtidig er PFOS særligt farligt for fostre og børn, da det kan forringe effekten af børnevaccinationer, nedsætte fødselsvægten og øge risikoen for abort.

Ifølge Kenneth Nielsen er det ligesom at gå rundt med en tikkende bombe i maven uden at vide, om den vil eksplodere og i så fald, hvornår den vil gøre det.

- Den mentale belastning, det er at vide, at man har noget i kroppen, den er voldsom. Bliver jeg syg, eller bliver jeg ikke syg? Når jeg nu bliver syg, er det så på grund af PFOS, eller er det ikke på grund af det? Det fylder så utrolig meget, siger han og fortsætter:

- Lige gyldigt hvor lidt eller hvor meget vi har i kroppen, så vil vi gå resten af vores liv og tænke på det her, for der er ikke nogen, der kender senfølgerne efter PFOS.

Borgere vandt retssag i Sverige

I Rönneby i det sydøstlige Sverige har en lignende sag været for retten. Her fastslog retten i Blekinge, at 165 personer skulle have erstatning af kommunen, fordi de i årevis havde drukket vand forurenet med PFAS (samlet betegnelse for flere fluorstoffer heriblandt PFOS).

Forureningen blev opdaget i 2013, og man fandt efterfølgende ud af, at de giftige stoffer stammede fra forsvarets nærliggende flyveplads, hvor der i mange år var blevet brugt brandslukningsskum med fluorstoffer i.

PFOS forurening Korsør
Læs også
Brandslukningsskum forurenede drikkevandet - nu får svenske ofre erstatning
PFOS forurening Korsør
Læs også
Brandslukningsskum forurenede drikkevandet - nu får svenske ofre erstatning

I Korsør skal kogræsserforeningen i første omgang finde en advokat, og herefter er der nogle juridiske spørgsmål, som skal opklares, før en retssag bliver en realitet:

- Vi skal finde ud af, hvor stor en gruppe der kan ligge sag an, er det kun dem med forhøjede PFOS-værdier i kroppen, eller er det alle dem, der har indtaget kødet? Er det to forskellige sagsanlæg, som skal kører? Hvem skal vi ligge sag an mod, er det brandskolen, kommunen, miljøstyrelsen, eller en helt fjerde?

Men håbet er, at borgerne i Korsør også vil få tilkendt en erstatning. I hvilken størrelsesorden tør Kenneth Nielsen dog ikke spå om:

- Vi håber og få et økonomisk plaster på såret til og forsøde tilværelsen, og gøre at man kan få tankerne lidt andre steder hen, fastslår han.


Nyhedsoverblik