PFAS skal afskaffes i brandskum i 2024: - Det bliver svært

Regeringen vil indføre et forbud mod PFAS i brandskum i 2024, men det kan ikke lade sige gøre, mener områdeleder ved Slagelse Brand og Redning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Miljøminister Magnus Heunicke (S) meldte tirsdag ud, at regeringen vil indføre et forbud mod PFAS-stoffer i det brandslukningsskum, der bliver brugt på øvelsespladser i Danmark.

- Forbuddet skal træde i kraft så hurtigt som muligt, siger miljøministeren.

Men det kan komme til at tage lang tid, fortæller René Kofod, som er områdeleder ved Slagelse Brand og Redning, hvor man på Brandskolen Korsør arbejder på at fjerne så meget PFAS som muligt:

- Det er gamle rester fra produktionsanlæg, hvor der måske er blevet produceret PFAS-holdige skumvæsker eller produktionsvand, hvor man pumper det op, som er forurenet i forvejen eller emballage, hvor der er spor af PFAS-forbindelser, og det smitter af i skumvæsken.

PFAS kan spores i lang tid

PFAS er den overordnede betegnelse for alle de giftige flourstoffer, hvor PFOS er en af de stoffer.

I 2021 fik 118 borgere i Korsør konstateret højt indhold af PFOS i deres kroppe, efter at have spist kød fra kvæg, der græssede på et forurenet område. 

En forurening, der angiveligt, stammer fra brandslukningsskum, der er blevet brugt af brandskolen i Korsør og som har spredt sig.

Fiskeri frarådes
Læs også
Efter fund af giftige evighedskemikalier i Korsør - nu skal stoffet forbydes
Fiskeri frarådes
Læs også
Efter fund af giftige evighedskemikalier i Korsør - nu skal stoffet forbydes

Men PFAS vil stadig kunne spores i brandslukningsskummet i lang tid frem, forklarer René Kofod.

- Det er ikke realistisk at opnå regeringens mål om, at brandskummet skal være helt uden et spor af PFAS i 2024. Det skyldes den smittekontaminering, man har fra produktionsanlægget, siger han.

Minimale mængder

Der kom et forbud mod at bruge PFOS i brandslukningsskum i 2011, og nu skal det også være ulovligt med PFAS i brandslukningsskum.

Mængderne af PFAS og PFOS i brandslukningsskummet på Slagelse Brandskole er lovlige, da de holder sig under den tilladte grænseværdi. 

20211209-184547-L-1920x1279we
Læs også
Efter PFAS-fund i æg: Minister vil undersøge flere fødevarer
20211209-184547-L-1920x1279we
Læs også
Efter PFAS-fund i æg: Minister vil undersøge flere fødevarer

Derfor mener René Kofod ikke, at borgerne i området skal være bekymrede for deres fund af de sundhedsskadelige stoffer. 

- PFAS er jo som udgangspunkt altid sundhedsskadeligt. Det kommer vi ikke udenom, men der er mikroskopiske mængder PFAS i det brandskum, som vi bruger i dag, siger René Kofod.