Partier kalder budgetforlig i Slagelse for fup: - Det er ren valgkamp

Med et snævert flertal er budgetforliget i Slagelse Kommune netop forhandlet på plads, men partierne udenfor aftalen kalder det fup og valgkamp.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er penge på vej til en cykelsti mellem Kirke Stillinge og Bildsø. Det er bare et af punkterne i den nye budgetaftale, som et flertal i Slagelse Kommune netop har indgået.

Det er Enhedslisten, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og løsgængeren Helle Blak, som sammen med Socialdemokraterne har samlet 17 ud af byrådets 31 mandater om aftalen.

quote Det er jo fup. Det er et valgoplæg det her

Jørgen Grüner (SF)

- Jeg er glad for aftalen. Ikke bare for indholdet, men også for processen. Vi har haft en god dialog hele vejen igennem, lyder det fra borgmester John Dyrby Paulsen (S).

Udvidelse af svømmehal

Budgetforliget indeholder også 72 millioner kroner til at udvide svømmehallen i Slagelse med et 50 meter bassin. 

Samtidig bliver der ifølge aftalen penge til et nyt mountainbikecenter, sociale projekter til udsatte borgere og endnu mere bæredygtighed i kommunen.

Selv om det alt sammen lyder godt, er politikerne udenfor budgetforliget bekymrede.

- Helt grundlæggende så er der ikke penge til de projekter, vi sætter i gang. Der er for mange udgifter i forhold til indtægter, og det holder ikke i længden, siger Jørgen Grüner (SF), der sidder i byrådet i Slagelse Kommune. 

Fup og valgkamp

SF står sammen med Venstre, radikale og løsgængerne - tidligere socialdemokrat Steen Olsen og tidligere DF'er Ann Sibbern - udenfor budgetaftalen. De mener ikke, at der er penge til hverken cykelsti eller udvidelse af svømmehallen, som økonomien ser ud nu. 

De henviser blandt andet til, at en revisionsrapport fra BDO tidligere har kaldt kommunens økonomi for presset og kalder det valgkamp fra borgmesterens side at give penge til blandt andet svømmehal og cykelsti to måneder før kommunalvalget 16. november.

- Det er jo fup. Det er et valgoplæg det her. Det handler om, at man går ud og køber sig stemmer, lyder kritikken fra Jørgen Grüner, og Venstres borgmesterkandidat Knud Vincents stemmer i.

Artiklen fortsætter under billedet.

Borgmester John Dyrby Paulsen (S) er godt tilfreds med budgetforliget.
Borgmester John Dyrby Paulsen (S) er godt tilfreds med budgetforliget. Foto: Helle Eriksen, TV2 ØST

- Det er ren valgkamp fra borgmesterens side, og jeg tror, det er vigtigt, at vi i Slagelse får ordentligheden tilbage. Det vil jeg stå for. 

Men er det ikke også at føre valgkamp at sige sådan?

- Nej, det er det ikke. Tallene taler jo deres tydelige sprog. Vi havde BDO Revision inde i fredags for at give os en forklaring på, hvorfor de havde skrevet i rapporten, at Slagelse Kommunes økonomi er presset, og de pegede direkte på, at vores drift ikke hænger sammen. Der er ikke driftsoverskud til at lave de anlægsinvesteringer, vi gerne vil i fremtiden, forklarer Knud Vincents.

- Der er penge i kassen

På borgmesterkontoret tager modstandernes kritik dog ikke brodden af glæden over budgetforliget.

- Det er rigtigt, at BDO har skrevet, at vores økonomi er under pres, men de skrev også, at der er ingen bekymring i forhold til den fortsatte drift. Det er jeg enig i. Jeg lover dig, at der er penge i kassen. Vi har en pengekasse på 450 millioner kroner, og de skal ud og arbejde for borgerne og give service til borgerne, siger John Dyrby Paulsen (S).

Det lyder jo flot op til et valg, men hvad sker der efter den 16. november?

- Alt, hvad vi gør lige nu, er et indspark i valgkampen. Fair nok, men man kan jo bare se på historikken. Det her lægger sig oven på de fire budgetaftaler, vi har lavet, og det vil også fortsætte ind i næste byrådsperiode. Vi går i gang med cykelstien mellem Kirke Stillinge og Bildsø med det samme, og svømmehallen går vi i gang med hurtigst muligt, siger borgmesteren. 

SF, Venstre, radikale, Steen Olsen og Ann Sibbern har også kommet med deres bud på en budgetaftale. De peger blandt andet på, at der bør være en proces frem til marts, hvor man får et ordentligt overblik over økonomien for derefter at lade det nye byråd beslutte, hvad der skal prioriteres.