Påsken er ostehandlernes travleste tid

Onsdag i påsken er en af ostehandlernes travleste dage på året. Det kan mærkes i Ostebørsen i Vemmelev.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hvis du skal ned og handle ost inden Skærtorsdag, skal du formentlig væbne dig med tålmodighed. Onsdag i påsken er nemlig en af ostehandlernes absolut travleste dage.

Det fortæller formand for Ostehandlerforeningen for Danmark, Martin Vorsøe.

- Påsken er travl, fordi mange gerne vil have lidt anderledes ost til påskebordet, end den man ser til hverdag og lidt ost til de efterfølgende dage i ferien, siger han.

Travlhed siden sidste uge

Ostehandlerforeningen for Danmark, som er en interesseorganisation, består af omkring 100 selvstændige ostehandlere.

quote Udover ostehandlen i butikken har vi mange forudbestillinger med mad ud af huset og tapas

Henrik Møller Kastrup, ejer, Ostebørsen

En af dem er Ostebørsen i Vemmelev. Ostebørsen startede for 89 år siden og butikken har været i familien Kastrup i tre generationer. 

I dag er det Henrik Møller Kastrup og hans hustru Birgitte Kastrup, der ejer butikken.

For 30 år siden overtog Henrik Møller Kastrup Ostebørsen fra hans svigerfar, Ib Kastrup. I dag driver han forretningen med sin hustru Birgitte.
For 30 år siden overtog Henrik Møller Kastrup Ostebørsen fra hans svigerfar, Ib Kastrup. I dag driver han forretningen med sin hustru Birgitte. Foto: Ostebørsen

Hos Ostebørsen kan de også godt mærke, at folk gør noget ekstra ud af osteindkøbene i påsken. Travlheden startede i sidste uge og er fortsat ind i denne uge, fortæller Henrik Møller Kastrup.

Han har en klar forventning om, at travlheden topper onsdag.

- Jeg håber, at der bliver rigtig travlt i morgen, men det ved vi faktisk allerede, at der gør. Udover ostehandlen i butikken har vi mange forudbestillinger med mad ud af huset og tapas, siger Henrik Møller Kastrup.

- Vi har nærmest aldrig haft mere travlt end nu.

I Ostebørsen har de travlt i ugen op til påsken, og det kan da også ses på omsætningen.
I Ostebørsen har de travlt i ugen op til påsken, og det kan da også ses på omsætningen. Foto: Ostebørsen

Henrik Møller Kastrup fortæller, at Ostebørsen i tiden op til påske omsætter for fire til seks gange mere end normalt.

quote Mejerierne er blevet enormt dygtige til at lave flere forskellige slags oste, og det mærker forbrugerne

Martin Vorsøe, formand, Ostehandlerforeningen for Danmark

Også formand, Martin Vorsøe, hører fra ostehandlerne, at der er ekstra travlt nu. 

- Flere køber mellem fire til seks forskellige oste med en god blanding af bløde og hårde oste, som Danbo, Vesterhavsost, blåskimmelost og en god brie, siger han. 

Osten har fået en opblomstring

Ifølge Martin Vorsøe er osten vigtig på det danske påskebord, da ost er en gammel tradition.

De første oste blev skabt for omkring 10.000 år siden. Og i Danmark har ost været en del af danskernes madvaner i flere tusind år. Faktisk så meget, at danskerne i dag er et af de mest ostespisende folkefærd i verden.

Men trods dette oplevede osten på et tidspunkt et fald i popularitet.

- Ost er blevet meget populært igen. Nu kommer også unge ind ad døren og vil have de lidt mere specielle oste. Det er fedt at få fat i den unge generation og få gang i de lokale forretninger, siger Martin Vorsøe og fortsætter:

- Mejerierne er blevet enormt dygtige til at lave flere forskellige slags oste, og det mærker forbrugerne.

I Ostebørsen har de 1001 oste, som de også sælger til andre osteforhandlere i grossistforretningen på nettet. Hvis kunderne kommer ind og efterspørger en ost, de ikke har, gør de et ihærdigt forsøg på at skaffe den.
I Ostebørsen har de 1001 oste, som de også sælger til andre osteforhandlere i grossistforretningen på nettet. Hvis kunderne kommer ind og efterspørger en ost, de ikke har, gør de et ihærdigt forsøg på at skaffe den. Foto: Ostebørsen

Også hos Ostebørsen oplever man, at danskerne har fået et særligt stort fokus på kvalitet. 

- Vi oplever, at flere og flere danskerne gerne vil vide, hvad de spiser og have mulighed for at smage det inden. Det kan de hos ostehandlerne, siger Henrik Møller Kastrup. 

Martin Vorsøe, formand for Ostehandlerforeningen for Danmark, fortæller, at udover påske er også julemåneden en travl tid for ostehandlerne. 


Nyhedsoverblik