¨

Opsigelser bekymrer Dansk Sygeplejeråd: 21 har forladt akutafdeling på fire måneder

01:01

'Det er et voldsomt pres for sygeplejersker, hvis patientsikkerheden ikke er i orden,' siger Helle Dirksen, kredsformand, Dansk Sygeplejeråd Sjælland. Video: Ida Kristensen - TV2 ØST

Dansk Sygeplejeråd ser med bekymring på, at 21 sygeplejersker har forladt Akutafdelingen på Slagelse Sygehus på bare fire måneder.

- Det er voldsomt. Det er jo en stor del af medarbejdergruppen, og det er klart bekymrende, når så mange forlader en arbejdsplads. 

Det virker lidt, som om det er en bold, der er rullet.

Helle Dirksen, Kredsformand, Dansk Sygeplejeråd Sjælland 

Sådan siger kredsformand for Dansk Sygeplejeråd Sjælland, Helle Dirksen, efter at TV2 ØST kan fortælle, at 21 sygeplejersker har sagt deres job op på Akutafdelingen på Slagelse Sygehus i løbet af fire måneder.

Dansk Sygeplejeråd har løbende været i dialog med ledelsen for afdelingen og havde håbet, at udviklingen ville være vendt. Men opgaven er ikke løst, vurderer Helle Dirksen.

- Nej, det er den jo helt afgjort ikke. Og så synes jeg, det er smadderærgerligt, at man kommer så langt ud, før man måske egentlig får taget hånd om problemstillingerne. Det virker lidt, som om det er en bold, der er rullet, hvis jeg kan tillade mig at bruge det billede, siger sygeplejerskernes kredsformand. 

Akutafdeling: Vores sygeplejersker er eftertragtede 

(...) man bare kan slå op i en annonce, så kan man få et nyt job - så er det heller ikke lige så attraktivt at blive og kæmpe (...)

Hanne Schjønning, ledelsen oversygeplejerske, Akutafdelingen, Slagelse Sygehus 

På Slagelse Sygehus er den ledende oversygeplejerske for Akutafdelingen, Hanne Schjønning, enig med kredsformanden i, at de mange opsigelser er ærgerlige. 

- Vi synes som sagt, at det er ærgerligt, at så mange har sagt op, men vi skal også være ærlige og sige, at med den sygeplejerskemangel, der er - og man bare kan slå op i en annonce, så kan man få et nyt job - så er det heller ikke lige så attraktivt at blive og kæmpe for, at det, man står i, kan blive bedre, for det er nemt at søge sig et nyt arbejde, siger Hanne Schjønning. 

Hanne Schjønning, ledende oversygeplejerske, Akutafdelingen, Slagelse Sygehus  Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Det er dog en forklaring, som de fire tidligere ansatte, TV2 ØST har talt med, ikke er enige i. En af sygeplejerskerne siger: 

- Man er på en akutafdeling, fordi man gerne vil være i en akutafdeling. Man forlader ikke sit arbejde, man forlader en ledelse, der ikke fungerer, siger hun og bakkes op ad tre af sine tidligere kolleger. 

Sygeplejersker: Patientsikkerheden mangler

Jeg har stået med to dårlige patienter på en gang og ligesom skullet vælge, hvilken stue jeg skulle være på. Og det har været rigtigt dårlige patienter, hvor udfaldet kunne have været, at patienten døde. 

Tidligere sygeplejerske, Akutafdelingen, Slagelse Sygehus 

De fire tidligere ansatte mener, at de mange opsigelser i høj grad skyldes et dårligt psykisk arbejdsklima og en patientsikkerhed, som de ikke længere føler, de kan stå inde for. Alle fire fortæller om situationer, hvor dårlige patienter kunne være kommet til skade. Som en sygeplejerske fortæller: 

- Jeg har stået med to dårlige patienter på en gang og ligesom skullet vælge, hvilken stue jeg skulle være på. Og det har været rigtigt dårlige patienter, hvor udfaldet kunne have været, at patienten døde. 

Psykisk dårligt arbejdsklima og manglende patientsikkerhed er ifølge de fire tidligere ansatte, TV2 ØST har talt med, årsagerne til de mange opsigelser på kort tid.  Foto: Katja Kafling - TV2 ØST

På Slagelse Sygehus afviser man sygeplejerskernes meldinger om, at patientsikkerheden skulle være truet.

- Det er jeg helt uenig i skulle være tilfældet. Vi har et system, som tager hånd om patienterne, og hvor de løbende bliver vurderet. Jeg er godt klar over, at der er nogle af vores patienter, der synes, de venter længe, men det er en vurdering af, at de godt kan vente i forhold til de andre patienter, der er her, siger Hanne Schjønning til TV2 ØST og understreger, at hun står inde for Akutafdelingens patientsikkerhed. 

Men ifølge DSR er det et stort pres for sygeplejersker, når de ikke føler, de kan stå inde for patienternes ve og vel. 

- Det er enormt problematisk. Altså sygeplejersker går jo på arbejde hver dag for at gøre deres yderste for at tage sig af patienten, og selvfølgelig også for at sørge for, at patientsikkerheden er i orden. Så det er et voldsomt pres for sygeplejersker, hvis patientsikkerheden ikke er i orden, siger Helle Dirksen.

VIDEO: Hør en af sygeplejerskerne fortælle, hvorfor hun har forladt afdelingen:

02:11

Foto: Katja Kafling - TV2 ØST

Luk video
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App