Oppositionen i Slagelse på krigsstien: Vil klage over ændret udvalgsstruktur

De tre oppositionspartier vil klage til Ankestyrelsen over ændringen af udvalgsstrukturen i byrådet, der kostede partierne tre udvalgsformandsposter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er tale om en politisk udrensning.

Det mener de tre oppositionspartier i Slagelse, Venstre, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre, er tilfældet med ændringen af udvalgsstrukturen, som et snævert flertal i byrådet besluttede i sidste uge.

Her blev der givet grønt lys til at reducere antallet af udvalg fra ni til syv udvalg. En ændring, der medførte, at de tre oppositionspartier mistede deres udvalgsformandsposter.

webdoc-_dyrby_paulsen_-_steen_knuth.jpg
Læs også
Få overblikket: Her er sagerne, der ødelægger stemningen i Slagelse
webdoc-_dyrby_paulsen_-_steen_knuth.jpg
Læs også
Få overblikket: Her er sagerne, der ødelægger stemningen i Slagelse

- Ifølge lovgivningen på området må man ikke ændre udvalgsstrukturen på grund af personproblemer, man må ikke ændre den, fordi man ønsker at sætte nogen uden for politisk indflydelse. Og det mener vi, er det, der meget tydeligt skinner igennem her, siger Venstres gruppeformand Knud Vincents.

Indsamler bevis for forstand

Derfor er Venstre, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre i øjeblikket er i gang med at indsamle materiale, der underbygger deres påstand om, at ændringen er i strid med lovgivningen. Når de er færdige med indsamlingen, vil de sende en klage til Ankestyrelsen.

- Der er ingen tidsfrist på sådan en klage, så lige nu er vi ved at samle udtalelser i pressen og andre steder, hvor man står og siger, det er på grund af samarbejdsproblemer.

Er det ikke bare, fordi I er sure over, I har mistet de her udvalgsposter?

- Nej, det er det sådan set ikke. Vi synes jo, det er ærgerligt for kommunen, medarbejderne og virksomhederne, at vi ikke har et bredt samarbejde, og der ikke er forsøgt et bredt samarbejde. Det er dem, der bliver de store tabere i det her, fastslår Knud Vincents (V).

Klage bekymrer ikke borgmesteren 

Borgmester John Dyrby Paulsen (S) tager en kommende klage med sindsro.

- De er velkomne til at klage. Jeg er helt sikker på, den vil blive afvist, siger han.

Han fastslår, at nedlæggelsen af de to udvalg ikke var en konsekvens af personsager, men derimod skyldtes overlap udvalgene imellem.

cng1_og_byraads_stream.jpg
Læs også
Netop vedtaget: Slagelse nedlægger to udvalg for at få styr på skandaleramt byråd
cng1_og_byraads_stream.jpg
Læs også
Netop vedtaget: Slagelse nedlægger to udvalg for at få styr på skandaleramt byråd

- Vi oplevede en del snitfladeproblemer, hvor to sager eksempelvis blev behandlet i tre forskellige udvalg, og det er uhensigtsmæssigt, siger John Dyrby Paulsen.

Ifølge ham er det oppositionens egen skyld, at de nu står helt uden nogle udvalgsformandsposter.

- Vi indbød til møder og forhandlinger, hvor de ikke mødte op, og vi spurgte dem, hvordan de så sig selv i en ny konstituering, men de meldte sig ikke på banen, og så ender man uden formandsposter, siger borgmesteren.

Borgmester står svagt i klagesag

Men ifølge kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole kan klagen vise sig at blive skadelig for den socialdemokratiske borgmester.

- Han står umiddelbart svagt, fordi han har skrevet en opsigelsesmail, hvor han direkte kobler tingene. Altså balladen i byrådet og ønsket om en ændring af styrelsesvedtægten, og det holder ikke, siger Roger Buch til Sjællandske.

John Dyrby Paulsen
Læs også
Ny politisk ballade i Slagelse Byråd - borgmester opsiger samarbejde
John Dyrby Paulsen
Læs også
Ny politisk ballade i Slagelse Byråd - borgmester opsiger samarbejde

I den mail John Dyrby Paulsen (S) sendte til oppositionspartierne 10. marts, hvor han opsagde samarbejdsaftalen, skrev han:

- Vi er helt med på, at der i politik skal være plads til uenigheder, og vi har respekt for, at I ser jer selv som opposition og ønsker at føre benhård personbåret oppositionspolitik. Vi ser dog ingen som helst grund til at holde fast i en samarbejdsaftale, der giver jer massiv indflydelse og udvalgsformandsposter.

Torsdag afgør byretten i Randers en lignende sag. Afgørelsen vil blive fulgt nøje i Slagelse, fordi den måske kan give et fingerpeg om, hvordan en eventuel klage vil flade ud i Slagelse.