Opgør: Omstridt energiselskab fik hemmelig indsprøjtning på 30 millioner kroner

Tirsdagens generalforsamling i SK Forsyning udløste heftig debat i byrådet i Slagelse mandag aften.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det plejer at være en ren ekspeditionssag, når byrådet skal sende borgmesteren afsted til den årlige generalforsamling i det kommunalt ejede forsyningsselskab. Sådan var det ikke mandag aften i byrådssalen på næstøverste etage i rådhuset i Slagelse.

Dagsordenspunktet med den uskyldige titel ”SK Forsyning - Udpegning af kommunens repræsentant på generalforsamling 2023” indeholdt politisk sprængstof.

quote Jeg er tæt på at føle mig kriminaliseret, fordi vi har truffet nogle nødvendige beslutninger af hensyn til selskabet

Ole Drost, formand, SK Forsyning

SK Forsyning har det seneste års tid gjort sig bemærket, fordi dets datterselskab SK Energi suspenderede elkunders fastprisaftale. Aftaler, kunderne ellers netop havde tegnet for at kunne have vished om størrelsen på deres elregning.

Formand: - Jer er tæt på at føle mig kriminaliseret

Det var en opbragt formand for SK Forsyning, byrådsmedlem Ole Drost (V), der tændte lunten med et angreb på kritikerne.

- Jeg er tæt på at føle mig kriminaliseret, fordi vi har truffet nogle nødvendige beslutninger af hensyn til selskabet, sagde Ole Drost.

Læs også
Energiselskab brød reglerne - nu vil politiker kulegrave sagen
Læs også
Energiselskab brød reglerne - nu vil politiker kulegrave sagen

Og han tilføjede:

- Datterselskabet SK Energi har oplevet et par turbulente år ligesom andre virksomheder i energibranchen. Det skyldes krigen i Ukraine og energikrisen. SK Energi har fået meget opmærksomhed i pressen. En opmærksomhed, der har været præget af lige dele misforståelser, halve sandheder og meget begrænset indsigt i en kompleks virkelighed, sagde han.

Kritiske spørgsmål faldt ikke i god jord

Liberal Alliance havde på forhånd stillet en række kritiske spørgsmål til selskabets økonomi. Partiet efterlyste også større åbenhed. 

Liberal Alliance stillede samtidig med et ændringsforslag om helt at udskyde generalforsamlingen, der skal finde sted tirsdag.

- Som byrådsmedlem har jeg ikke haft en jordisk chance for at sætte mig ind i regnskaberne for datterselskaber. De er ikke sendt til os, og de er ikke vedhæftet som bilag til vores dagsorden, lød det blandt andet i begrundelsen fra Thomas Vesth (LA).

quote SK Forsyning er en lukket butik, og det skaber spekulationer

Thomas Vesth (LA)

Og han uddybede i byrådssalen:

- Jeg troede, at vi her i byrådet skulle opfylde vores tilsynspligt. Det er ikke muligt, når vi ikke får adgang til regnskaberne fra underselskaberne. Det kan godt være at Ole Drost føler sig trådt over tæerne. Men demokrati er irriterende, og han må finde sig i, at der bliver stillet spørgsmål, fastslog Thomas Vesth.

Tilførte 30 millioner i hemmelighed

SK Energi, der er et datterselskab af det kommunalt ejede SK Forsyning, blev landskendt i august 2022, da selskabet med tre måneders varsel suspenderede over 3.300 kunders fastprisaftaler om køb af el og gas. 

SK Forsyning
Foto: Toke Sloth Grøndal - TV2 ØST

Det var en beslutning der både vakte vrede og forargelse. Selskabet havde blandt andet solgt fastprisaftaler ved at love sikkerhed i usikre tider. Men da tiderne for alvor blev usikre på grund af krisen i Ukraine, forsøgte selskabet at løbe fra aftalerne.

Manøvren blev senere underkendt af Ankenævnet for Energiområdet, der krævede, at selskabet levede op til sine aftaler.

Læs også
El-selskab suspenderede fastprisaftaler - nu får kunderne deres penge tilbage
Læs også
El-selskab suspenderede fastprisaftaler - nu får kunderne deres penge tilbage

Det viste sig dog også, at det omstridte selskab var i langt større økonomiske problemer end tidligere kendt, da selskabet suspenderede fastpriskontrakterne med de mange kunder.

Byrådspolitiker Thomas Vesth (LA) føler slet ikke, at byrådet har nok information om SK Forsyning.
Byrådspolitiker Thomas Vesth (LA) føler slet ikke, at byrådet har nok information om SK Forsyning. Foto: TV2 ØST

Moderselskabet SK Forsyning måtte i marts 2022 skyde 30 millioner kroner ind for at hjælpe datterselskabet. Men da regnskaberne blev offentliggjort et par måneder senere, stod der intet om kapitalindskuddet.

- Det fik vi intet at vide om. Det fremgik heller ikke af ledelsesberetningen i regnskabet for 2021. SK Forsyning er en lukket butik, og det skaber spekulationer, lød det fra Liberal Alliances byrådsmedlem Thomas Vesth.

Kolleger erklærede tillid

Det fik formanden Ole Drost til at reagere:

- Det ærgrer mig, at de argumenter, som Thomas Vesth kommer med, er grebet ud af luften. Det var nødvendigt at styrke likviditeten i SK Energi. Det er der intet odiøst eller ulovligt i. Der var tale om et energimarked, som Verden aldrig tidligere havde set, sagde Ole Drost (V).

Debatten blev meget en duel mellem Ole Drost og Thomas Vesth. 

quote Der kommer en tone af, at man ikke må stille spørgsmål. Det synes jeg er meget ubehageligt

Thomas Clausen (EL)

Formanden for forsyningsselskabet fik en række støtteerklæringer fra sine byrådskolleger.

- Vi i den socialdemokratiske gruppe har fuld tillid til formanden og den øvrige bestyrelse i SK Energi, sagde Sofie Janning (S).

Thomas Clausen (EL) var den eneste, der forsigtigt støttede i hvert fald en del af kritikken fra Thomas Vesth.

- Jeg synes, at der kommer en tone af, at man ikke må stille spørgsmål. Det synes jeg er meget ubehageligt. Jeg vil anbefale, at der kommer større åbenhed om SK Forsyning. Det er et meget væsentligt selskab for borgerne i kommune, lød det fra Thomas Clausen.

Ombudsmand kræver indsigt

SK Energi, der stod bag fastprisaftalerne, fik et underskud på godt 17,8 mio. kroner i 2021. Sidste år blev underskuddet på 6,2 millioner kroner ifølge årsrapporten fra SK Forsyning. SK Forsyning fik samlet et overskud på små 52 mio. kroner i 2022.

Forbrugerombudsmanden er gået ind i sagen om fastpriskontrakterne på foranledning af Peter Lotinga (K), der i øjeblikket er i byrådet som suppleant. Han har klaget på vegne af en forbruger.

Den stædige jurist har i en årrække fulgt og kritiseret driften af offentligt ejede selskaber. Han har også fået Ombudsmanden til at gå ind i sagen, fordi han er blevet nægtet aktindsigt.

Ombudsmanden har slået fast, at SK Energi er omfattet af offentlighedsloven. Samtidig har Ombudsmanden forlangt at få en række dokumenter udleveret.

Læs også
Ombudsmanden kræver forklaring i sag om fastprisaftaler
Læs også
Ombudsmanden kræver forklaring i sag om fastprisaftaler

SK Energi forsøgte at undgå at komme under Ombudsmandens kompetence og dermed aktindsigt med henvisning til selskabets konkurrencemæssige situation. Men den går ikke, fastslår Ombudsmanden.

- Jeg har ikke utrykt mistillid til bestyrelsen. Jeg har blot stillet spørgsmål. Men kritikken er altså ikke noget, jeg finder på. Både Forbrugerombudsmanden og Folketingets Ombudsmand er gået ind i sagen. Ankenævnet har underkendt SK Energis forsøg på at suspendere fastpriskontrakterne. Der er altså noget at komme efter, sagde Thomas Vesth (LA).

Det fik igen Ole Drost på banen.

- Vi har hverken fået kritik af Forbrugerombudsmanden eller af Ombudsmanden. De er blot i gang med undersøgelser, og vi svarer naturligvis på de spørgsmål, vi får. Der er for mange løse ender, for mange usandheder i den her sag, fastslog formanden for SK Forsyning.

Den lange debat endte med, at borgmester Knud Vincents (V) som ventet blev sendt til generalforsamling hos SK Forsyning A/S i dag som repræsentant for kommunen. Liberal Alliances ændringsforslag om at udskyde generalforsamlingen blev afvist med stemmerne 29-1.


Nyhedsoverblik