¨

Omøs gule fyr kommer i fornemt selskab

Det 22 meter høje gule fyr på Omø er kommet på frimærke. Foto: PostNord

Formand for beboerforening håber, det nye frimærke kan være med til at trække turister til øen.

Det står højt og rankt med sin bemærkelsesværdige gule farve og sin højde på 22 meter mens det med sit lys hjælper skibene med at navigere. Det har det gjort siden 1894. Og nu har det fået trykt sit helt eget frimærke sammen med fire andre kendte danske fyrtårne.

- Det vil da være med til at gøre Omø kendt på en god måde og forhåbentlig trække flere turister til, siger Dorthe Winther, formand for Omø Beboer- & Grundejerforening.

Frimærket er udgivet af PostNord.

Det vil da være med til at gøre Omø kendt på en god måde og forhåbentlig trække flere turister til

Dorthe Winther, formand for Omø Beboer- & Grundejerforening

- Fyrtårnene er ikke kun markante bygninger i landskabet, men har gennem århundreder udført en vigtig funktion med at beskytte de søfarende ved de danske kyster. En vigtig opgave i en stor søfartsnation, som vi i PostNord fejrer med fem frimærker. Omø Fyr er ikke kun valgt for den karakteristiske gule farve og smukke beliggenhed. Det er også et fyr, der stadig udfører en vigtig rolle for sikkerheden på det tæt trafikerede Storebælt, siger Martin Pingel, designchef i PostNord Frimærker.

Send et kort hjem

Frimærket med Omø fyr har en værdi af 10 kroner. Det er prisen for at sende et almindeligt brev.

- Vi håber, mange turister vil benytte lejligheden til at sætte frimærke på et kort og sende en hilsen hjem, siger Dorthe Winther.

Og det vil naturligvis være mulighed for både beboere og turister at købe det nye frimærke på øen.

Omø Fyr er ikke kun valgt for den karakteristiske gule farve og smukke beliggenhed. Det er også et fyr, der stadig udfører en vigtig rolle for sikkerheden på det tæt trafikerede Storebælt

Martin Pingel, designchef i PostNord Frimærker

- Jeg bestilte frimærker den anden dag. Og der bestilte jeg selvfølgelig også nogle af dem med fyret. Men jeg skal altså også have solgt dem, jeg har i forvejen, siger Jannie Frost Iversen, bestyrer, Let Køb, Omø.

Fyr som vartegn

Omø bruger selv fyret som et vartegn.

- For halvandet år siden udskrev vi en slogankonkurrence for vores ø. Der faldt valget på Omø, fyrtårnet i Storebælt. Og vi tænkte, om de (PostNorrd, red.) var blevet inspireret af vores valg af slogan, siger Dorthe Winther og fortsætter:

- Da vi valgte det slogan, sagde folk, at det er det der er kendetegnet ved øen. Det er det, man lægger mærke til, når man kommer sejlende til øen, og det er det, man går ud til, når man er på øen, siger hun.

Fyret er såkaldt vinkelfyr, hvor lyset har fem forskellige farver, alt efter hvilken vinkel skibet befinder sig i. Af sikkerhedsmæssige årsager er der ikke adgang til det 22 meter høje fyr.

Under den kolde krig var der etableret et kystudkig ved fyrtårnet, så skibstrafikken kunne overvåges. I denne forbindelse blev der indrettet en meteorologisk vejrstation, som stadig findes ved fyrtårnet.

Der er yderligere fire frimærker i serien. De forestiller Taksensand Fyr på Als, Hammeren Fyr på Bornholm, Lyngvig Fyr ved Ringkøbing Fjord og Hirtshals Fyr.

Se billederne af de fem fyrtårnsfrimærker herunder:

Det 19 meter høje Taksensand fyr på Als er kommet på frimærke. Foto: PostNord

Hammeren Fyr på Bornholm er kommet på frimærke. Fyret er 21 meter højt. Foto: PostNord

Det 38 meter høje Lyngvig Fyr ved Ringkjøbing Fjord er kommet på frimærke. Foto: PostNord

Det 35 meter høje Hirtshals Fyr er kommet på frimærke. Foto: PostNord

Det 22 meter høje gule fyr på Omø er kommet på frimærke. Foto: PostNord

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App