Ombudsmanden kritiserer borgmester: Mail til journalist kan opfattes som trussel

Borgmester i Slagelse Kommune, John Dyrby Paulsen (S), kritiseres for ordlyden i en mail, han har sendt til en journalist fra det lokale medie VD Online.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det er på alle måder rigtig rigtig skidt! Det får mig til at overveje at stoppe alt samarbejde...

quote Set udefra kan man ikke udelukke, at der læses en form for trussel. Det er sådan, jeg hører kritikken - og ja, jeg tager den til efterretning.

John Dyrby Paulsen (S), borgmester i Slagelse Kommune

Sådan lød det blandt andet fra John Dyrby Paulsen (S), borgmester i Slagelse Kommune, i en mail han sendte til en journalist i starten af oktober. Den pågældende journalist havde skrevet en artikel i det lokale medie VD Online, der hører under Sjællandske Medier, hvor der oplistes en række mulige mistænkte i sagen om et klap i numsen på en socialdemokratisk gruppeformand.

Borgmesterens mail får nu kritik af Folketingets Ombudsformand, der konkluderer, at mailen overskrider rammerne for, hvordan en myndighed bør agere, og han kalder reaktionen for ”beklagelig”. 

Det oplyser ombudsmanden på sin hjemmeside. 

- Myndigheder kan godt kontakte en journalist eller et medie om indholdet af en artikel. En sådan henvendelse må dog ikke kunne opfattes som en trussel om en ”straffeaktion”, siger Folketingets Ombudsmand, Niels Fenger.

Ombudsmanden: - Mail kan opfattes som en trussel

Journalisten havde i sin artikel, der omhandlede krænkende adfærd på et udvalgsmøde i kommunen, nævnt navne på samtlige af de mandlige udvalgsmedlemmer. Efter borgmesterens opfattelse førte denne navngivning til en mistanke af enkeltpersoner, og det fik ham til at sende flere mails til både journalisten selv og mediets ledelse.

Efter omtale i pressen, valgte ombudsmanden at gå ind i sagen.

Ombudsmandens konklusion er, at borgmesterens mail kan opfattes som en trussel med hensyn til både journalistens og mediets adgang til at modtage informationer fra kommunen og med hensyn til kommunens fremtidige annoncering. Ifølge ombudsmanden er mailkorrespondancen uden for rammerne for, hvordan en myndighed i overensstemmelse med de almindelige forvaltningsretlige krav om saglighed og lighed bør agere.

Ifølge Sjællandske tager John Dyrby Paulsen (S) kritikken til efterretning.

- Set udefra kan man ikke udelukke, at der læses en form for trussel. Det er sådan, jeg hører kritikken - og ja, jeg tager den til efterretning. Ombudsmanden minder om, at jeg hellere bør gå til Pressenævnet, så det er det, jeg vil gøre næste gang, siger John Dyrby Paulsen til Sjællandske.