Økonomisk rådgivning hjælper trængte beboere

Fem boligorganisationer i Slagelse, Korsør og Skælskør har sikret et stort fald i antallet af beboere, der bliver smidt ud af deres bolig.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Gratis hjælp til privatøkonomi, budget og ubetalte regninger har nemlig vist sig at være en stor succes for beboerne, fordi den virker, og fordi behovet er stort.

Derfor gør boligorganisationer i Slagelse, Korsør og Skælskør nu en forsøgsordning om økonomisk rådgivning til beboere permanent.

Ikke mindst nu, hvor kontanthjælpsloftet presser økonomien hos endnu flere.

Antallet af udsættelser falder

quote Det giver en større stabilitet i deres liv, men også i boligområdet og af hensyn til boligorganisationernes samlede økonomi, fordi udsættelser er så dyre

Hanne Thomsen, sekretariatsleder fra Sekstanten

I løbet af de godt tre år, som hjælpen har eksisteret, er antallet af udsættelser faldet fra 126 i 2013 mod 81 i løbet af 2015, hvilket svarer til et fald på 36 procent. 

Ifølge Fællessekretariatet Sekstanten i Slagelse giver det god mening at hjælpe netop de beboere, som bøvler med økonomien.

- Dels af hensyn til lejerne, fordi det giver en større stabilitet i deres liv, men også i boligområdet og af hensyn til boligorganisationernes samlede økonomi, fordi udsættelser er så dyre, fortæller Hanne Thomsen, sekretariatsleder fra Sekstanten, til TV ØST.

Håber på endnu færre udsættelser

Ifølge boligorganisationernes økonomiske rådgivning er de glade for antallet af udsættelser, der er faldet. Men over hele linjen, blandt andet hos BoligKorsør, ser de gerne det tal blive endnu mindre år for år.

quote Hver gang, man får styr på folks økonomi, sammen med lejeren selvfølgelig, er det en succeshistorie for alle parter

Ebbe Jens Ahlgren, formand for BoligKorsør

- Hver gang, man får styr på folks økonomi, sammen med lejeren selvfølgelig, er det en succeshistorie for alle parter, også for boligselskabet. For så kan de jo blive boende hos os, fortæller formand for BoligKorsør, Ebbe Jens Ahlgren.

Rådgiver skubber i rigtig retning

Én af de økonomiske rådgivere i projektet er Jakob Holmgaard Larsen, som fem dage om ugen har travlt med at besøge beboere, som gerne vil have hjælp til at få styr på privatøkonomien. Der er mere travlt endnu nogensinde lige nu.

Også på grund af kontanthjælpsloftet, lyder det. Udover de store tunge sager, beskæftiger rådgivningen sig også med helt basal hjælp til lejerne. 

- Der er rigtigt mange, hvor det eneste, jeg gør, er at skubbe lidt i den rigtige retning og så kan vi godt få en god plan i gang, siger Jakob Holmgaard Larsen. 

Deles om udgifterne 

Det gratis tilbud om økonomisk rådgivning gælder for alle 10.000 beboere fra henholdsvis BoligKorsør, Fællesorganisationens Boligforening Slagelse (FOB), Skælskør Boligselskab, Slagelse Almennyttige Boligselskab, Slagelse Boligselskab.

quote Det eneste, jeg gør, er at skubbe lidt i den rigtige retning og så kan vi godt få en god plan i gang

Jakob Holmgaard Larsen, økonomisk rådgiver

Indtil videre har den økonomiske rådgivning været finansieret af satspuljemidler, men bliver nu overtaget af de lokale boligorganisationer, som fremover vil deles om udgifterne til ordningen. 

Beboere har kunne få hjælp til økonomien siden august 2013.