Øboere er både lettede og ærgerlige over vækstudspil

Det var med blandede følelser, at en gruppe øboere fra Omø og Agersø mandag kunne modtage regeringens vækstudspil, som inkluderer en nedsættelse af færgetaksterne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

42,5 millioner i 2016 og 85 millioner fra 2017 og frem til nedsættelse af færgetaksterne til de små øer. Sådan lød et af de udspil, regeringen mandag præsenterede.

Nyheden om posen med penge skabte blandede følelser på blandt andet Agersø og Omø ud for Skælskør.

For selvom muligheden for billigere færgebilletter skaber glæde, så får beløbets størrelse ikke øboerne til at klappe i hænderne.

Trafikal ligestilling

- Jeg er lettet over, at punktet er med i udspillet. Men jeg er også ærgerlig over, at man ikke har taget skridtet fuld ud, så vi kan få helt trafikal ligestilling også på øerne, siger Dorthe Winther, der udover at være formand for beboerforeningen på Omø også varetager samme post i Sammenslutningen af Danske Småøer.

Det fulde skridt, som Dorthe Winther beskriver, vil koste i alt 281 millioner kroner om året. Så ville det koste det samme at sejle med færge, som det ville koste at køre en tilsvarende strækning i bil.

Den tidligere regering havde stillet øerne 133 millioner kroner om året i udsigt.

- En glædelig nyhed

Erhvervs- og Vækstminister, Troels Lund Poulsen forstår dog ikke, hvis der er skuffelse forbundet med udspillet.

- Nej, det gør jeg ikke. Da vi kom til magten var der afsat 0 kroner til færgedriften til de små øer. Så det her er en glædelig nyhed for ø-samfundene, siger han.

Dorthe Winther tager selv udspillet som et skridt på vejen til en endnu mere fordelagtig aftale for de i alt 31 øer. Arbejdet på at påvirke udfaldet fortsætter derfor i kulissen.

Læs også: Mere end 100 forslag skal løfte landdistrikterne