Nyt uddannelsestilbud på vej til regionen: - Det har længe været et ønske fra vores virksomheder

Nu kan du begynde på maskinmesteruddannelsen lokalt i fire byer i TV2 ØSTs område.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Nu er det ikke længere nødvendigt at tage til hovedstaden for at begynde på uddannelsen som maskinmester. Første del af uddannelsen kan fra august også tages på ZBC i Slagelse, på EUC Nordvestsjællands adresser i Holbæk og Kalundborg og på EUC Sjælland i Næstved.

- Når vi er tre skoler, der går sammen om det her, så er det jo for at sikre, at der kommer en lokal fødekilde og en lokal forankring af Maskinmesterskolen i hele Vestsjælland, siger Michael Bang Dyrehave, der er uddannelseschef på ZBC i Slagelse.

quote Det har længe været et ønske for vores virksomheder lokalt at få den mulighed

Michael Bang Dyrehave, uddannelseschef på ZBC i Slagelse

Det er vigtige arbejdspladser i Region Sjælland som for eksempel produktions- og industrivirksomheder, kraftværker, energiforsyningsselskaber, på skibe eller offshore med vind-, gas- eller olieproduktion, der rekrutterer maskinmestre. Men det er ikke altid lige let at få fat i de nyuddannede maskinmestre, så de lokale uddannelser falder på et tørt sted ifølge Michael Bang Dyrehave.

- Det har længe været et ønske for vores virksomheder lokalt at få den mulighed, fordi det på den måde bliver nemmere at rekruttere maskinmestre til vores branche, når man kan starte med at uddanne lokalt. Så det er vi super glade for.

Elever uden håndværksmæssig erfaring

Det praktiske forløb ligger i begyndelsen af uddannelsen. Det varer ni måneder og er for de elever, som kommer med en gymnasial uddannelse og uden relevant håndværksmæssig erfaring. På forløbet skal eleverne blandt andet arbejde med el, motorlære og køling, svejsning, pneumatik og fræseteknik. Det er fag, som skolerne har stor erfaring og ekspertise i at undervise i på erhvervsuddannelserne.

Michael Bang Dyrehave, uddannelseschef på ZBC i Slagelse.
Michael Bang Dyrehave, uddannelseschef på ZBC i Slagelse.
Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Michael Bang Dyrehave håber, at eleverne, der kommer fra gymnasiet, får øje på uddannelsen til maskinmester, når første del af uddannelsen tilbydes lokalt.

- Det er jo nogle, der i forvejen læser til ingeniører eller andre ting, men som måske ikke tænker på Maskinmesterskolen, fordi der ikke er en lokal forankring.

Fuld uddannelse kommer til Kalundborg

I 2019 godkendte uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), at man etablerer Maskinmesterskolen i Kalundborg. Det betyder, at man kan tage den fulde uddannelse i byen. Planen er, at man vil starte et hold med 25 til 30 studerende i august 2021. At opstarten til uddannelsen kommer til at ligge tre steder i Region Sjælland, er et godt kompromis for Michael Bang Dyrehave, uddannelseschef på ZBC i Slagelse.

- Vi har jo på ZBC i Slagelse længe arbejdet på at få Maskinmesterskolen til Slagelse. Så det her er et rigtig godt kompromis. Det er jo en politisk beslutning, hvor tingene skal ligge, og nu har man valgt, at den skal ligge i Kalundborg, og det giver rigtig god mening.

De første maskinmesterelever kan begynde på starten af uddannelsen til maskinmester på ZBC, EUC Nordvestsjælland eller EUC Sjælland til august.