Nyt tilfælde af fugleinfluenza ved Skælskør – 24.000 kalkuner skal slås ned i dag

Endnu et tilfælde af fugleinfluenza er fundet på en farm nær Skælskør. Her rykker myndighederne allerede i dag ud for at slå 24.000 fjerkræ ned.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fødevarestyrelsen er torsdag sammen med Beredskabsstyrelsen rykket ud til endnu en kalkunfarm, hvor test har vist, der er smitte med fugleinfluenza.

Her skal der foretages aflivninger af 24.000 kalkuner, efter at Statens Serum Institut onsdag aften fandt fugleinfluenza i prøver fra besætningen.

quote Det her er et virus, der udmærker sig ved at være vindbåren, og den her besætning ligger 1,7 kilometer fra den besætning, hvor vi havde udbrud i lørdags

Birgit Hendriksen, chef for VeterinærØst, Fødevarestyrelsen

Det seneste tilfælde med fugleinfluenza H5N8 er fundet på en farm ved Bøgelunde nær Skælskør – blot to kilometer fra den farm med 40.000 kalkuner, som blev aflivet onsdag.

- Samtlige 24.000 kalkuner på den senest smittede farm bliver aflivet allerede i dag for at forhindre yderligere smitte til fugle i området, skriver Fødevarestyrelsen i en meddelelse.

Besætningen tilhører samme koncern, hvor der i den forgangne uge og sidste lørdag er blevet slået omkring 40.000 kalkuner ned.  

Sådan så det ud onsdag, da der blev aflivet 40.000 kalkuner.

Virus kan være spredt med vinden

Det i sig selv åbner en mulig risiko for smittespredning, hvis der har været blot et enkelt hygiejnebrist, forklarer Birgit Hendriksen, chef for VeterinærØst i Fødevarestyrelsen.

Men der er også andre muligheder:

- Smitten kan have spredt sig på flere måder. Enten med vilde fugle. Selvom kalkunerne går inde, så er der stadig et ventilationsanlæg, som kan give kontakt med vilde fugle, forklarer hun og peger på, at virussen er luftbåret.

fugleinfluenzazoner-kort
Foto: Grafik: Nick Abildgaard

At virussen er luftbåret åbner ifølge Birgit Hendriksen også en anden mulighed for smittespredning.

Den aktuelle farm med 24.000 kalkuner kan være blevet smittet i lørdags, hvor Fødevarestyrelsen i samarbejde med Beredskabsstyrelsen aflivede 4400 kalkuner på en farm blot 1,7 kilometer væk.

- Det her er et virus, der udmærker sig ved at være vindbåren, og den her besætning ligger 1,7 kilometer fra (øst for, red.) den besætning, hvor vi havde udbrud i lørdags og var ude for at aflive, og den dag ved vi at vinden gik den vej (vinden var i vest, red.)

Birgit Hendriksen kan ikke udelukke, at vinden kan have båret smitten videre fra en aflivning af 4400 kalkuner i lørdags.
Birgit Hendriksen kan ikke udelukke, at vinden kan have båret smitten videre fra en aflivning af 4400 kalkuner i lørdags. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Ifølge Birgit Hendriksen bliver der ikke gjort yderligere for at undersøge, om det er vinden, der har båret virussen med sig.

- Nu, hvor vi skal slå mange flere ned, gør vi det på en helt anden måde, som gør, at der slet ikke er den risiko. Nu tætner vi husene, og lukker kuldioxid ind. I lørdags troede vi, det var et isoleret tilfælde, og derfor bar vi dem ud af stalden og smed dem i en container med kuldioxid, siger hun og tilføjer:

- Om det er her, smitten stammer fra, er svært at sige, men det kommer i hvert fald ikke til at ske igen.

Læs også
Ny aflivningsstrategi: Smittede kalkuner bliver gasset ihjel
Læs også
Ny aflivningsstrategi: Smittede kalkuner bliver gasset ihjel

Når først fuglene er døde, er der ifølge Birgit Hendriksen ingen risiko for yderligere smitte.

Opråb til hobbyavlere

Med det senest konstaterede smittetilfælde er antallet af udbrud med fugleinfluenza i danske besætninger oppe på ni siden november, hvor det første tilfælde blev konstateret. Blandt dem er også en fasanfarm ved Ringsted, hvor 550 fjerkræ i sidste uge måtte lade livet i håbet om at inddæmme sygdommen.

Foreløbigt er der ikke yderligere meldinger om smitte på Ringsted-egnen.

Fødevarestyrelsen gentager i forbindelse med sin meddelelse opfordringen om, at både erhvervsbesætninger og hobbyavlere skal vise stor forsigtighed i omgangen med deres fugle, så fugleinfluenza ikke spreder sig.

- Du kan være med til at mindske risikoen for, at dine dyr får fugleinfluenza ved at holde dem under tag, fodre dem under tag og skifte fodtøj, inden du går ind til dyrene.