Nyt lys over skandale i advokatbranchen

En fortrolig revisorundersøgelse, som Jyllands-Posten er i besiddelse af, afdækker for første gang, hvordan tv- og filmproducenter tilsyneladende er blevet tappet for 175 mio. kr. i et anerkendt advokatfirma. Sagen trækker spor til Slagelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Producentforeningen meldte sagen til bagmandspolitiet i sommer, men sideløbende har foreningen hyret Deloitte til at kulegrave forvaltningen af producenternes formuer. Pengene blev forvaltet af det københavnske advokatfirma Johan Schlüter Advokatfirma (JSA) via et selskab i Slagelse, Registrering Danmark, der ifølge Deloittes analyse har finansieret et gigantisk overforbrug med penge fra producenternes konti.

Firmaet har blandt andet lønnet medarbejdere, selv om de arbejdede for fodboldklubben FC Vestsjælland, betalt millionstore konsulenthonorarer til selskabets direktør og ikke mindst kanaliseret over 50 millioner kroner ud til advokatfirmaet.

Advokatfirmaet og dets grundlægger, Johan Schlüter, har været kendt som førende inden for blandt andet copyright. Firmaet gik konkurs i oktober som en direkte konsekvens af sagen, og den har udviklet sig til en af de største skandaler i advokatbranchen i mange år.

'Havde intet med bevægelserne at gøre'

Deloitte konstaterer i sin rapport, at advokatfirmaet har udstedt fakturaer til Slagelse-selskabet på en ’tvivlsom’ baggrund, fordi den fakturerede rådgivning tilsyneladende aldrig har fundet sted. I et tilfælde har medejer af advokatfirmaet og direktør i Slagelse-selskabet Susanne Fryland forklaret, at en regning på 12 millioner kroner blev faktureret for at sikre, at tallene i advokatfirmaet ’hang sammen’.

JSA havde tre ejere. De to har ingen kommentarer, mens den sidste, Johan Schlüter, skriver i en sms til Jyllands-Posten:

’Jeg er ikke bevidst om nogen forkert instruks og havde intet at gøre med bevægelserne mellem Registrering Danmark og JSA.’

Læs mere på www.jyllands-posten.dk.