Ny undersøgelse viser store forskelle på forældres tilfredshed med skolerne

Forældre i Slagelse er godt tilfredse med kommunens skoler. Anderledes ser det ud i Faxe og Odsherred, hvor skolerne ligger i bund i en ny undersøgelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvor tilfreds eller utilfreds er du samlet set med dit barns skole?

Det spørgsmål - og mange andre - har knap 17.000 forældre i TV2 ØST's sendeområde besvaret i en brugertilfredshedsundersøgelse fra Danmarks Statistik.

I Slagelse har 2.126 forældre svaret, og de er godt tilfredse med skolerne i kommunen. Faktisk er det de forældre her i regionen, der er mest tilfredse med deres barns skole.

På en skala fra 1 til 5 lander gennemsnittet på 4,1 i Slagelse kommune, hvad angår forældrenes generelle tilfredshed med deres barns skole. 1 står for "meget utilfreds" og 5 er "meget tilfreds".

Mest tilfredse forældre her i landsdelen

Slagelse Kommune får en tiendeplads på landsplan over kommuner, hvor forældrene er mest tilfredse, og en førsteplads blandt de 12 kommuner i TV2 ØST's sendeområde. Når det gælder SFO'erne, ender forældrenes tilfredshed på et gennemsnit på 4,1, hvilket fører til en 14. plads ud af de 98 kommuner.

quote Det er selvfølgelig de mange dygtige lærere og pædagogers fortjeneste

Helle Blak (SF; formand for Børne- og Ungeudvalget, Slagelse Kommune

- Vi er rigtig glade for at se, at forældrenes tilfredshed med både skoler og SFO er så flot i Slagelse Kommune. Det er selvfølgelig de mange dygtige lærere og pædagogers fortjeneste, at vi indtager både en 10. og 14. plads, siger formand for Børne- og Ungeudvalget, Helle Blak (F), i en pressemeddelelse.

Hun mener, undersøgelsen er en fin temperaturmåling på, hvordan forældrene oplever det faglige, samarbejdet, barnets trivsel og indsatsen mod mobning.

- Men undersøgelsen giver os også et indtryk af, hvor vi kan og skal blive bedre, siger udvalgsformanden.

Helle Blak (SF) er glad for den flotte placering på landsplan.
Helle Blak (SF) er glad for den flotte placering på landsplan. Foto: TV2 ØST

Hvis man dykker ned i besvarelserne fra de enkelte skoler i Slagelse Kommune, scorer Boeslunde Skole i nærheden af Korsør højest: Her ligger den generelle tilfredshed på 4,8. Det skal dog bemærkes, at kun 20 forældre har svaret.

Den skole i kommunen, der har den laveste tilfredshed blandt forældrene, er Tårnborg Skole med en gennemsnitlig score på 3,8 blandt 53 forældrebesvarelser.

Skuffet skoleleder: - Jeg er ikke stolt

I Odsherred og Faxe kommuner finder man den laveste tilfredshed blandt forældre til skolebørn her i landsdelen.

Med et gennemsnit på 3,7 i tilfredshed ender Odsherred Kommune som nr. 96 ud af landets 98 kommuner i undersøgelsen, mens Faxe er nummer 95.

I Odsherred er det blandt andet Nykøbing Skole i Nykøbing Sjælland, der trækker gennemsnittet for den generelle tilfredshed ned.

182 forældre fra skolen har deltaget i undersøgelsen og ender med en generel tilfredshed på 3,4.

Det skuffer Sigurd Brønnum, som er skoleleder for Odden, Nykøbing og Egebjerg Skoler.

quote Skolen har ikke et godt ry. Det går tilbage til dengang man sammenlagde to skoler heroppe.

Sigurd Brønnum, skoleleder, Odden, Egebjerg og Nykøbing Skoler

- Jeg er ikke stolt over de her tal, det er jeg ikke. Men jeg gad godt vide, hvad det dækker over.

Sigurd Brønnum kommer fra en skolelederstilling i Faxe Kommune og har kun været skoleleder i Odsherred i tre måneder. Han har dog alligevel nogle bud på, hvad der gør, at forældrene kun giver skolen lidt over middel i gennemsnit.

- Skolen har måske ikke et godt ry. Det går tilbage til dengang, man sammenlagde to skoler heroppe. Det har der været noget utilfredshed med. Og så har der været skolestruktursnak heroppe, og det gør også en forskel, siger han.

Skoleleder Sigurd Brønnum vil gerne have en snak med forældrene på Nykøbing Skole om resultaterne i undersøgelsen fra Danmarks Statistik.
Skoleleder Sigurd Brønnum vil gerne have en snak med forældrene på Nykøbing Skole om resultaterne i undersøgelsen fra Danmarks Statistik. Foto: Katja Weng - TV ØST

Vil tage en snak med forældre

Sigurd Brønnum er ikke glad for, at forældrebesvarelserne fra Nykøbing Skole er med til at trække den generelle tilfredshed ned i hele Odsherred Kommune, men han hæfter sig også ved, at forældrenes tilfredshed stadig ligger over middel.

Der er kun én besvarelse i undersøgelsen, der ryger under 3 i gennemsnit for Nykøbing Skole, og det er spørgsmålet: Hvor tilfreds eller utilfreds er du med lærerne og pædagogernes arbejde med at tilrettelægge undervisningen i forhold til dit barns behov? Her giver forældre til elever fra 4. til 9. klasse på Nykøbing Skole 2,9 i gennemsnit, hvilket er lige under middel.

- Jeg kunne godt tænke mig at snakke med forældrene om, hvad deres forventninger er.  For udskolingen på Nykøbing Skole klarer sig faktisk rigtig godt fagligt. Så hvordan får vi egentlig fortalt forældrene alt det gode, vi gør? Der har vi en udfordring, siger Sigurd Brønnum.

quote Det er da noget, vi skal tage alvorligt

Kristine Berg, skolebestyrelsesformand, Odden, Nykøbing og Egebjerg Skoler

Skolebestyrelsesformanden for Odden, Nykøbing og Egebjerg Skoler,  Kristine Berg har skimmet den nye undersøgelse.

- Det er da noget, vi skal tage alvorligt, og vi skal have talt om resultaterne i vores skolebestyrelse, siger hun.

Kristine Berg har dog endnu ikke haft lejlighed til at finde frem til målingerne helt ned på skoleniveau, men vil gøre det inden næste skolebestyrelsesmøde.

Kunne du tænke dig at dykke ned i undersøgelsen i din kommune, så kan du finde resultaterne helt ned på skolenievau via et interaktivt kort her.

Sådan klarer kommunerne sig