Ny lov rykker nærmere – familier med dømte skal kunne smides ud af lejligheder hurtigere

Den nye lov, der skal hjælpe boligselskaber med at sætte familier med dømte ud af deres boliger, er rykket et skridt nærmere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Jeg er glad. Vi kan ikke have, at folk skal bo dør om dør med en kriminel, der måske er dømt for vold.

Sådan siger Ebbe Ahlgren, formand for BoligKorsør, efter høringsfristen fredag udløb til et nyt lovforslag, der skal gøre det lettere at sætte familier med dømte på gaden i boligforeninger.

quote Vi kan ikke have, at folk skal bo dør om dør med en kriminel, der måske er dømt for vold

Ebbe Ahlgren, formand for BoligKorsør.

Allerede i dag kan boligselskaber sætte familier på gaden, hvis et familiemedlem er dømt for kriminalitet - men det er en langsommelig proces, hvor familierne kan købe sig til mere tid ved at anke afgørelsen.

Taget fem år at få familie ud af lejlighed

Det skal den nye lov lave om på ved at give selskaberne lov til at kræve, at familierne sættes ud af deres boliger allerede efter en dom ved første retsinstans - typisk i byretten.

- Jeg er selvfølgelig glad og tilfreds med, at det er kommet dertil. 

- Selvfølgelig havde jeg helst været det foruden - men det har været en lang, sej kamp at komme så langt, siger Ebbe Ahlgren, der har oplevet, at det har taget fem år at udsætte en familie fra en lejlighed på Motalavej, hvor et familiemedlem var dømt for alvorlig kriminalitet.

Advokater bekymret over retssikkerhed

Lovforslaget var en del af statsminister Mette Frederiksens (S) åbningstale i Folketinget i 2020, men er blevet mødt af kritik fra blandt andet advokater, der er bekymrede over retssikkerheden i forslaget. 

I princippet kan en hel familie jo blive straffet med krav om en hurtig fraflytning, selvom den dømte senere kan blive frikendt for forbrydelsen.

Ebbe Ahlgren har til den indvending dog tidligere udtalt, at han hellere vil beskytte 7.000 lejere frem for nogle få kriminelle dømte og deres familie.