Ny aftale - staten køber Cirkus Arenas elefanter

Cirkus Arenas elefanter har stået i karantæne siden sidste år. Nu er deres fremtid afklaret.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Så er den handel i hus.

Med de ord satte fødevareminister Mogens Jensen (S) sin underskrift på den aftale, der betyder, at staten køber tre elefanter fra Cirkus Arena og én elefant fra Cirkus Trapez. Prisen lyder på i alt 11 millioner kroner.

- VI har indkaldt til pressemøde for i fællesskalb at kunne give den glædelige meddelelse, at vi gennem god dialog og samarbejde har fundet en løsning, der sikrer, at de fire cirkuselefanter kan komme på pension og få et godt liv, sagde fødevareminister Mogens Jensen (S) på et pressemøde i Cirkusland i Slagelse.

quote Vilde dyr hører ikke til i hverken en stald eller en manege

Mogens Jensen (S), fødevareminister

- Vi er kommet frem til en rigtig fornuftig løsning, så elefanterne kan få det bedre. Vilde dyr hører ikke til i hverken en stald eller en manege, og når Folketinget åbner, vil jeg fremsætte forslag om ny dyrevelfærdslov, så vi endelig får forbudt vilde dyr i cirkus, siger Mogens Jensen.

Artiklen fortsætter under billedet

Fødevareminister Mogens Jensen (S) indkaldte lørdag til pressemøde om cirkuselefanternes fremtid.
Fødevareminister Mogens Jensen (S) indkaldte lørdag til pressemøde om cirkuselefanternes fremtid. Foto: Dorthe Olsgaard - TV2 ØST

Oprindeligt var prisen sat til 7 millioner kroner, men den er siden blevet hævet for at dække de to cirkusers udgifter i den tid, elefanterne har stået opstaldet hos dem. Alle Folketingets partier står bag aftalen.

Cirkus Arena har i hele processen ikke lagt skjul på, at det ikke ser problemer i at have elefanter i cirkus. Men når folkestemningen er, som den er, er cirkusdirektør Benny Berdino glad for, at der nu er kommet en løsning.

quote Jeg er ked af at skulle sige farvel til vores tre elefanter

Benny Berdino, direktør i Cirkus Arena

- Jeg er ked af at skulle sige farvel til vores tre elefanter, men jeg glæder mig samtidig over, at de nu kan trække sig tilbage fra arbejdslivet og nyde et velfortjent otium, siger Benny Berdino i en pressemeddelelse.

Elefanter i udbud

Miljø- og Fødevareministeriet begynder nu en proces, hvor interesserede dyreparker og zoologiske haver kan søge om at få lov til at overtage elefanterne gratis. Man kan søge i fire uger, og når ansøgningermeerne bliver evalueret, vil elefanterne komme til det sted, der har det højeste niveau af evelfærd.

På pressemødet i Slagelse bekræftede fødevareminister Mogens Jensen (S), at Knuthenborg Safaripark er en af dem, der ventes at søge. Staten er dog forpligtet til at lade alle andre interesserede byde ind også.

- De bliver mulige bydere ligesom andre får mulighed for. Sådan skal det være, sagde Mogens Jensen på pressemødet.

Indtil deres nye hjem står klar, vil Dyrenes Beskyttelse tage ansvar for elefanternes velfærd, fortæller ministeren.

Uenighed om kompensation

Cirkus Arena tog elefanterne af programmet, da politikerne sidste år blev enige om, at der skulle vedtages et endegyldigt forbud mod elefanter i cirkus. Siden kunne Arena og politikerne dog ikke blive enige om rammerne for et salg af elefanterne og en kompensation for det milliondyreanlæg, cirkusset har opført.

I mellemtiden stod elefanterne i karantænei deres anlæg i Slagelse, alt imens deres dyrlæge Henrik Hagbard fra Gørlev Dyreklinik kunne konstatere, at de fik det dårlige og dårligere.

quote Jeg ser nogle elefanter, som er meget urolige og pirrelige

Henrik Hagbard, dyrlæge

- Jeg ser nogle elefanter, som er meget urolige og pirrelige. En elefant viser ret tydeligt, når den er sur. Den har front imod dig, vifter med ørerne og brummer højt. Sådan en reaktion begynder jeg at se ofte, og det har jeg ikke set før, siger Henrik Hagbard til TV2 ØST.

Artiklen fortsætter under billedet

Dyrlæge Henrik Hagbard advarede i juli mod elefanternes tilstand, som blev værre og værre.
Dyrlæge Henrik Hagbard advarede i juli mod elefanternes tilstand, som blev værre og værre. Foto: Ida Valsted - TV2 ØST

Elefanternes dårlige tilstand fik cirkusdirektør Benny Berdino til at overveje at tage dem i manegen igen, så de slap for at være i karantæne.

- Da man ikke har besluttet at lave et forbud, så overvejer vi af hensyn til dyrenes tarv at sætte dem på plakaten igen, sagde Benny Berdino i juli til TV2 ØST. 

Artiklen fortsætter under billedet

Rasmus Nielsen, chefzoolog i Knuthenborg Safaripark, som ventes at byde ind på opgaven med at overtage elefanterne. 
Rasmus Nielsen, chefzoolog i Knuthenborg Safaripark, som ventes at byde ind på opgaven med at overtage elefanterne.  Foto: Ida Valsted - TV2 ØST

Lang vej til Knuthenborg

Der er dog fortsat lang ventetid, før safariparken rent praktisk kan tage imod dem, hvis de vender udbuddet. Endnu har parken nemlig ikke noget anlæg til elefanterne.

- Vi kan ikke begynde på et byggeri til et tocifret millionbeløb, inden vi er helt sikre på, at der falder en aftale på plads mellem cirkus og politikerne. Ellers ender vi med et elefantanlæg uden elefanter, sagde chefzoolog Rasmus Nielsen til TV2 ØST i juli.

quote Vores mission er at vise elefanterne så tæt på deres naturlige miljø, som vi overhovedet kan komme i Danmark

 

Anlægget vil kost et tocifret millionbeløb, men selvom der er tale om mange penge, er finansieringen meget tæt på at være på plads, forklarer Rasmus Nielsen.

- Man vil ikke kunne køre ind til elefanterne, men ellers bliver oplevelsen, ligesom man oplever vores andre dyr, forklarede Rasmus Nielsen.

Elefanterne får med andre ord masser af plads at boltre sig på. I alt er der afsat omkring 15 hektar, svarende til over 20 fodboldbaner.

- Det svarer næsten til hele vores afrikanske savanne. Vores mission er at vise elefanterne så tæt på deres naturlige miljø, som vi overhovedet kan komme i Danmark, siger chefzoologen.

DERFOR ER ELEFANTERNE I KARANTÆNE

Flere af TV2 ØST's brugere har undret sig over, at det er nødvendigt at holde Cirkus Arenas elefanter i karantæne, indtil de kan komme til for eksempel Knuthenborg Safaripark. Men det er der en god grund til, forklarede Knuthenborgs chefzoolog Rasmus Nielsen til TV2 ØST i juli.

 

Knuthenborg har cirka 700 dyr og kender sundhedsdata på dem alle grundigt. Når de modtager dyr fra andre steder, modtager de fyldestgørende prøver fra dyrene, som samtidig er i karantæne inden. Det sker både for at sikre, at det er sunde og raske dyr, man modtager, men også for at undgå, at nye dyr bringer sygdomme til parkens øvrige dyr.

 

Dette gælder også for elefanter, og her er det især risikoen for tuberkulose, man er opmærksom på.

 

- For at kunne bibeholde tilbuddet om at tage imod elefanterne, er vi nødt til at have en garanti for, at de fortsat er tuberkulosefri. Derfor har vi opfordret til, at elefanterne ikke flyttes fra deres matrikel, siger Rasmus Nielsen.

 

Hvis elefanterne kommer i kontakt med andre dyr eller fremmede mennesker, er der risiko for, at de smittes med for eksempel tuberkulose.

- Tager man dem ud af karantæne, vil man skulle igennem hele processen én gang til, forklarer Rasmus Nielsen

 

Et fyldestgørende helbredstjek af elefanter er en meget omkostningsfuld og omstændig affære, forklarer han. Men først og fremmest er det ikke risikofrit for elefanterne.


- Det kræver, at man sederer dem, altså at man semi-bedøver dem. Det indebærer også en risiko. Hver gang du bedøver et dyr, risikerer du, at der går noget galt, og at dyret dør. Derfor skal man bestræbe sig på at sedere dyr så få gange som overhovedet muligt, siger chefzoolog Rasmus Nielsen.

 


Nyhedsoverblik