Nej til ny moské i Slagelse

Politikerne i Slagelse Kommune har mandag aften stemt nej til et forslag om at lave en ny og større moské i byen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den Dansk-Tyrkiske Kulturforening i Slagelse får ikke nogen ny moské i denne omgang. Det står klart, efter at byrådspolitikerne mandag aften stemte nej til forslaget, om at lave nogle tomme bygninger på hjørnet af Østre Allé og Tjørne Allé om til et kulturhus med tilhørende moské.

Omkring 200 tilhørere var mødt op for at høre, hvad politikernes beslutning blev, men hovedparten måtte gå skuffede hjem.

- Jeg synes, det var ærgerligt. Vi skulle bare have lidt bedre rammer og have det godt med danskerne. Det er synd. Jeg føler, at man på forhånd havde taget stilling til, hvad man ville stemme. Man har ikke lyttet til hinanden. Det er min opfattelse, og jeg føler ikke, at der er blevet lyttet til os, lød det fra formanden for den Dansk-Tyrkiske Kulturforening, Bilal Biyik, efter mødet.

Socialdemokraterne, Enhedslisten og Helle Blak, der er udenfor parti, stemte for, at forslaget blev sendt tilbage til udvalget med henblik på at finde en alternativ løsning, men det blå flertal med Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og de to løsgængere Tonny Borgstrøm og Michael Gram stemte nej.

Parkering, støj og utryghed

Der har været store naboprotester til projektet, og derfor valgte byrådet også tidligere på måneden at stemme nej til forslaget. Blandt andet fordi Slagelse Kommune havde modtaget i alt 10 indsigelser mod projektet i den såkaldte for-offentlighedsfase.

Tidligere i dag mandag blev der afleveret over 2100 underskrifter for moskéen til borgmesterkontoret i håb om, at borgmester Stén Knuth (V) og det blå flertal i byrådet ville ændre mening omkring en ny og større moské i byen, men selv om forvaltningen havde taget hånd om nogle af de ting, som indsigelserne drejede sig om som for eksempel parkering og støj, lykkedes det altså ikke den Dansk-Tyrkiske Kulturforening at få et ja.

Argumenterne fra nej-sigerne var blandt andet, at en moské ikke skal ligge i bymidten, at den skaber trafikale problemer, og at den gør folk utrygge.

Den Dansk-Tyrkiske Kulturforening vil nu se på, hvad der ellers kan gøre for at finde et sted, hvor der er plads til alle 400 medlemmer.

- Vi er nødt til at finde en løsning. Vi er i stor vækst, og vi kan ikke være, hvor vi er nu, så vi er nødt til at finde et alternativ, siger Bilal Biyik.

Det blev der blandt andet sagt på byrådsmødet:

Villum Christensen (I), formand for Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget

Den her sag handler ikke om, at man ikke skal have et sted. Selvfølgelig skal man have et sted at mødes, hvis man har lyst til det. Når man så er indvalgt som politiker, som vi er, så må man afveje de interesser, der er. Det har vi netop gjort ved den her for-høring, der er foretaget. Det med trafikken skal man nok kunne finde en løsning på, men der ligger også en utryghed nedenunder. Jeg har følt, at det var rigtigst at starte med at sige, at vi ikke synes, det er en god ide at lægge den her moské midt i byen. At ligge den her moské inde midt i byen, tror jeg ikke er en god ide.

Frederik Pedersen (DF)

Når jeg ser en moské, oplever jeg ikke, at der foregår nogen integration i det danske samfund. Folk må have deres holdning, uanset hvor de kommer fra, men når de kommer til Danmark bør de integrere sig. Når vi siger nej til en moské til en moské på Tjørne Allé, så er det, fordi borgerne derude har sagt nej. Vi skal ikke handle over hovederne på borgerne.

Ali Yavuz (S)

Der er selvfølgelig pro og kontra i forhold til lokalplanen. Forvaltningen har lavet en faglig vurdering, og der er kommet en masse indsigelser i den her for-høring. Men der er taget hånd om ting som parkeringsforhold og den mur, der er tænkt til at være omkring. Det har administrationen jo skrevet til os. Der er kommet 11 indsigelser. Det skal vi selvfølgelig tage hånd om, men vi har altså over 2000, der støtter den her moské. Vi skal nuancere debatten. Det med, at det er bymidten. Det er rigtigt. Men det man beder om er større rammer, og de finansierer det selv.

Helle Blak (udenfor parti)

Jeg finder, at forvaltningen har imødekommet de bekymringer, der var omkring parkeringspladser og den mur, der skal være. Der hvor jeg oplever barrierer. Jeg ærgrer mig enormt over, at vi ikke i Danmark har formået at føre en ordenligt samtale om religionsfrihed. Det er en skam, hvis vi lader nogle få skrækeksempler tegne et billede af, at sådan er muslimer, eller sådan er moskéer.

Steen Olsen (S)

Jeg vil gerne kvittere for Villum Christensen for at sige, at man gerne vil se på alternativer. Jeg kunne godt ønske mig lidt flere ord fra Villum om, hvad det er, der ligger nedenunder. Hvad er det, der ligger nedenunder, som kan bekymre en ellers robust mand som dig. Til Frederik. Det bliver helt sort, hver gang du kommer på. Hvis du har noget konkret, lokal viden, så lad os høre om dem. Jeg vil gerne stille spørgsmålstegn ved, at du siger, at I siger, at I tjener borgerne. Er det lig med, at de tilstedeværende her ikke er borgere? I har ikke været bange for at fremlægge kontroversielle lokalplaner, og så lukker I lige pludselig i her.

Lis Tribler (S)

Der blev sagt, at vi tidligere har sagt nej til en moské, men det var under nogle helt andre omstændigheder. Den her gang har vi haft en forening, der har eksisteret i 30 år uden problemer. De bekymringer, der er omkring trafik og støj, mener jeg hurtigt kan afhjælpes. Her beder man om at få nogle andre lokaliteter, som man selv betaler, og som ikke giver kommunen nogen driftsudgifter.

Villum Christensen (I), formand for Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget

Til Lis. Moral er godt, og dobbeltmoral er dobbelt så godt. Den begrundelse man gav tidligere er nøjagtigt den samme som dengang. Man skal da være både døv og blind, hvis ikke man kan se, og som politikere føle, at den her sag ikke alene er praktisk. Det er jo et andet kulturelt udtryk vi får, hvis der kommer en moské med en mur omkring og nogle små minareter. Jeg har prøvet at argumentere for, at der også er nogle danske tilbud, som man kunne benytte sig af. Jeg under jer at have et sted, men hvis man gerne vil integration, så er der mange danske tilbud.

Thomas Clausen (Ø)

Jeg er en af, der har skrevet under, da jeg besøgte min Halal-slagter her i Slagelse. Han er en flink mand. Hvis man kommer til bymidten, så har de kristne inden for en meget lille radius tre kirker. To, der tilhører en fløj, og så en, der tilhører den katolske gren. Hvis man ikke er kristen, så skal man acceptere, at de kristne kirker har et temmelig højt støjniveau mange gange om dagen. Og man skal acceptere, at når de kristne kalder sammen, så skal man høre på varslerne rigtigt mange gange, og så er der nogen, der er bekymret for, at de danske muslimer skal have de samme rettigheder. Det er fint, at forvaltningen har taget hensyn til de indsigelser, der er kommet. Det er imponerende.

Michael Gram (udenfor parti)

Det er det trafikale, som jeg bekymrer mig om. Det var det, jeg bekymrede mig om i 2010, da det arabiske trossamfund henvendte sig. Det her store byggeri kan jeg ikke bakke op om. Det ville jeg heller ikke bryde mig om, hvis det var en ny domkirke eller et hindutempel med kulturhus. Jeg kan ikke gå med, at vi bygger så stor en institution inde midt i byen.

Ali Yuvuz (S)

Lad os være modige og sende det her ud, så vi kan høre, hvad den generelle befolkning siger til det. Hvad er vi bange for?

John Dyrby Paulsen (S)

Jeg hørte Villum sagde, at du er indstillet på at finde en løsning. Det du sagde var det i virkeligheden, at du er intersseret i, at forslaget komme tilbage til udvalget, så I kan se på det igen?

Villum Christensen (I)

Nej, vi skal ikke have den her sag tilbage i udvalget, så Socialdemokraterne kan sovse rundt i den, men vi vil gerne have drøftet mulighederne og bringe den frem, når den er moden til det.

John Dyrby Paulsen (S)
Jeg vil godt stille et ændringsforslag om, at forslaget går tilbage til udvalget, så det kan se på en alternativ løsning.

Hør formanden for den Dansk-Tyrkiske Kulturforenings kommentar til afstemningen her: