Muslimske gravpladser i Slagelse havner på kirkeministers bord

Muslimske gravpladser er på vej i Slagelse Kommune. En beslutning ikke alle politikere er glade for.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Muslimske gravpladser er på vej til Sct. Peders Kirkegård i Slagelse. 

Til at starte bliver det 16 pladser fordelt på 300 kvadratmeter, men på sigt kan området blive udvidet til 1.000 kvadratmeter. Og det er noget, der glæder muslimerne i Slagelse Kommune. 

- Det er stort, vi kan ikke få hænderne ned. Glæden er der, og det er en drøm, som er gået i opfyldelse, siger Miralem Garagic, der er talsmand for Slagelses fem muslimske foreninger i forbindelse med gravpladserne.

Læs også
Muslimer får egen gravplads på kirkegård i Slagelse
Læs også
Muslimer får egen gravplads på kirkegård i Slagelse

Det er dog ikke alle, der deler muslimernes begejstring. Det gælder blandt andet Dansk Folkeparti. 

- Jeg synes, det er bekymrende, at vi ser islamiske markeringer rundt omkring i landskabet. Tidligere på året diskuterede vi en moske i Slagelse, nu er det en gravplads. Det er en stribe af eksempler på, at muslimerne ikke være en del af det øvrige samfund. Det synes jeg er bekymrende, siger Morten Messerschmidt, næstformand hos Dansk Folkeparti.

Dansk Folkeparti vil nu tage emnet med til ministeren på området og få klarlagt, hvor mange lignende gravpladser, der eksisterer i Danmark.

- Vi beder nu kirkeministeren om at kortlægge, hvordan det her udvikler sig. Selvfølgelig i Slagelse og på nationalt plan. Er det en generel tendens, at muslimer - både i live og døde - ikke ønsker at være en del af det omkringværende samfund, så er det noget Christiansborg skal forholde sig til. Dansk Folkeparti vil ikke se passivt til. Vi vil bede ministeren om at undersøge den her udvikling, siger Morten Messerschmidt.

Artiklen fortsætter under videoen..

Godkendelse fra provsti og stift

Det er Slagelse Kommune, der har spurgt Slagelse Provsti, om de har plads på nogle af kirkegårdene til gravpladser forbeholdt muslimer. Det havde de altså på Sct. Peders Kirkegård, der glædeligt vendte tilbage til Slagelse Provsti og sagde, at de godt kunne lave et område.

Det er nu det, der er blevet godkendt af både provstiet, mens Roskilde Stift også er blevet hørt i sagen. 

Læs også
Får politisk medvind - 300 muslimske gravpladser på vej i Slagelse
Læs også
Får politisk medvind - 300 muslimske gravpladser på vej i Slagelse

Dansk Folkeparti er dog ikke enig i udfaldet.

- Stiftet må have sin holdning. Jeg og Dansk Folkeparti har vores holdning. Vi er meget bekymrede for, hvordan vi ser både moskéer, gravpladser og alle mulige andre billeder på, at Danmark bliver gradvist mere og mere muslimsk. Nu er det Slagelse, vi har med at gøre her, men der har også været sager fra Helsingør, Jylland og mange andre steder, siger Morten Messerschmidt. 

Slagelse Kommune glade for aftale

Hos Slagelse Kommune er man glade for, at der endelig kunne findes et område til de muslimske gravpladser.

Det hele startede i 2019 med en forespørgsel fra Islamisk Trosamfund, der ville købe 1.500 kvadratmeter jord. Det lykkedes ikke, men nu har de altså fået plads hos en af kirkerne, og det glæder næstformanden i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget i Slagelse Kommune. 

- Vi har arbejdet på at finde en plads, og da kirken så kommer på banen og siger, de har en plads, der kan bruges, og de muslimske foreninger også synes, det er en god løsning, så skal vi politikere jo bare række hænderne i vejret og sige, det kan ikke blive bedre, siger Anne Bjergvang (S).

- Som politiker så mener jeg, der skal være plads til både tykke og smalle. Hvis der er en særlig afdeling, hvor nogen føler sig mere trygge, så er det fint. Vi har også jødiske afdelinger. Det væsentlige for mig er, at alle der bor i kommunen kan blive begravet her, siger Anne Bjergvang.

Det samme mener Miralem Garagic, der glæder sig over at kunne blive begravet i Slagelse, når det en dag, bliver hans tur.

- Jeg arbejder her i Slagelse. Slagelse er den by, jeg bidrager til. Jeg har ingen intentioner om at blive begravet andre steder end Slagelse kommune, siger Miralem Garagic.

Miralem Garagic, talsmand for de fem muslimske foreninger i forbindelse med de ønskede gravpladser.
Miralem Garagic, talsmand for de fem muslimske foreninger i forbindelse med de ønskede gravpladser. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Nyhedsoverblik