Mountainbikere nær kørt ned af panserkøretøj – nu sætter kaserne advarselsskilte op

Gardehusarkasernen i Slagelse ved Antvorskov oplever i stigende grad, at civile går i vejen på øvelsesområdet. Derfor sætter de nu nye skilte op.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er ikke helt ufarligt at bevæge sig ind på et militært område, hvor der både bliver skudt med skarpt og kørt med tonstunge panserkøretøjer.

Alligevel har et stigende antal civile forvildet sig ind på øvelsesterrænet ved Gardehusarkasernen i Slagelse, mens der har været militærøvelse i gang.

quote Nogle mountainbikeryttere var meget tæt på at blive kørt ned af en af vores store, pansrede mandskabsvogne

Michael Skovgaard, Gardehusarregimentet, Slagelse

Derfor sætter de nu ny og mere skiltning op i området for at gøre folk opmærksomme på, at området ikke bare er et hvilket som helst naturområde.

- Der er ikke noget nyt i, hvordan terrænet må bruges. Det er sådan set bare en præcisering af, at her starter øvelsesterrænet, og at man som udgangspunkt ikke har tilladelse til at gå der, når der er aktivitet, siger sikkerhedsofficer i Gardehusarregimentet Michael Skovgaard.

Skiltene har teksten ”Militært område” og ”Adgang forbudt for uvedkommende”.

Civile på skydebanen

Det er ikke forbudt at færdes i området ved Antvorskov – heller ikke bag de nye skilte. Men foregår der aktivitet, så er man uvedkommende, forklarer Michael Skovgaard.

Derfor er det vigtigt, man altid orienterer sig om, hvorvidt øvelsesterrænet er i brug på det pågældende tidspunkt. Ellers kan der hurtigt opstå farlige situationer, som allerede har været tilfældet flere gange.

- Nogle mountainbikeryttere var meget tæt på at blive kørt ned af en af vores store, pansrede mandskabsvogne. Det kunne have endt meget tragisk, fortæller Michael Skovgaard.

- Vi har også haft nogle enheder, der kom ud og skulle gøre klar til skydning, og så rendte der civile rundt nede på skydebanen, supplerer sikkerhedsofficeren, der tilføjer, at der altså bliver skudt med skarpt.

For at undgå at stå i lignende situationer, skal man derfor tjekke på forsvarets hjemmeside, om terrænet er i brug, før man bevæger sig derind.

Skulle man alligevel havne i området, mens en militærøvelse er i gang, er det vigtigt, at man gør sig synlig, fortæller Michael Skovgaard.

- Når vores pansrede mandskabsvogne kører i terrænet, så lukker vi jo lugerne, og der er udsigtsforholdene ikke supergode. Så man skal ikke prøve at skjule sig eller gå for meget i vejkanten, forklarer han.

Corona har givet flere gæster

Problemet er især vokset det seneste år, hvor danskerne i stigende grad har bevæget sig ud i naturen på grund af corona-nedlukning. Desuden har ansatte på kasernen også været sendt hjem, hvorfor øvelsesaktiviteten har været minimal i perioder.

Men nu er der igen normal aktivitet på kasernen, og derfor skærper de skiltningen på øvelsesområdet.

- Vi kunne mærke, at flere fik øjnene op for, at det er et rekreativt, naturskønt område og begyndte at bruge det, og det synes vi er rigtig godt. Men da vi er kommet tilbage på arbejde, og der er stadig er mere aktivitet, end vi er vant til, så har vi sat flere skilte op og udskiftet dem, der var falmet, siger Michael Skovgaard.

- Vi er også ved at udarbejde en undertavle, der forklarer, hvor man finder oplysninger om øvelser henne, tilføjer han.

Udover almindelige besøg af civile på uheldige tidspunkter, har der også været eksempler på ulovlig aktivitet på øvelsesområdet. Derfor beder Michael Skovgaard om, at man henvender sig til hovedvagten på telefon 72 83 51 00, hvis man støder på uhensigtsmæssig adfærd i området.

- Alle oplysninger, man tænker, er vigtigt for vagten, er meget kærkomment, og det er vi taknemmelige for, siger han.