¨

Monsterbrandbil skal slukke brande på Storebæltsbroen – slukker brande med skum

Udstyret med en 14 meter lang bom, kan den nye brandbil på Storebæltsbroen bekæmpe lastbilbrande langt mere effektiv fra alle vinkler. Foto: Sund og Bælt.

En specialdesignet brandbil med en special bom på 14 meters længde udstyret med en vandkanon indsættes næste år hvis der opstår brande på Storebæltsbroen.

En vandkanon for enden af en 14 meters bom på en lastbil, 6.000 liters vand og væske, så vandet kan blive omdannet til skum, mens det suser mod det brændende objekt.

Sådan lyder nogen af nøgleordene om den nye specialdesignede monsterbrandbil, der næste år indsættes på Storebæltsbroen. Især indsatser ved lastbilbrande er i fokus, oplyser Sund og Bælt. 

Den nye specialsprøjte erstatter et andet 20 år gammelt specialkøretøj til brandslukning på broen.

Og der er mening med galskaben, fortæller Sund og Bælt i en pressemeddelelse. 

- En lastbilbrand er en kompliceret størrelse at håndtere på en bro. Dels er det en stopklods for trafikken, som ikke kan ledes en anden vej. Men det handler i høj grad også om at beskytte hængebroens kabler mod brandskader, så vi sikrer, at bæreevnen ikke bliver påvirket, siger Kim Agersø Nielsen, der er teknisk chef i Sund & Bælt med ansvar for konstruktioner og anlæg.

Den lange bom på køretøjet skal blandt andet bruges til at sprøjte vand ind fra broens yderside, og kan sprøjte fra vinkler, så ilden ikke kan ulme på kritiske steder.

Udstyret med specialudstyr

Den nye sprøjte er udstyret med et væld af elektroniske hjælpemidler - blandt andet et termisk kamera. Samtidig er den udstyrret med en lille kran, der kan bjerge biler og mindre varevogne væk fra broen.

- Den giver os nogle andre muligheder og værktøjer til brandbekæmpelse og oprydning. Sammensætningen af elementer gør, at vi får et væsentligt bedre værktøj, som også kan medvirke til at genetablere fremkommeligheden på broen hurtigere, siger Michael Djervad, beredskabschef hos Slagelse Brand og Redning, der sammen med Sund & Bælt har taget beslutningen om den nye brandsprøjte.

Brandbilen indgår i beredskabet for Storebæltsforbindelsen, som sker i samarbejde med blandt andet Slagelse Brand og Redning. Slagelse Brand og Redning leaser køretøjet af Kommune Leasing.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App