¨

Museum er begejstret - en lille mystisk kvindefigur dukkede frem fra jorden

01:00

Den lille dameskikkelse er slidt på hovedet, hvilket indikerer, at hun er blevet brugt til at berøre som en form for amulet. Video: TV2 ØST

En metaldetektor-entusiast er stødt på et meget særligt fund i Boeslunde tæt ved Skælskør.

Kvinden er 1,7 centimeter, hun har to skråtstillede øjne af forskellig størrelse og er iført en lang kappe med store perlekæder om halsen og en lang løs hestehale.

Jeg forestiller mig, at hun har en kultisk symbolik på en eller anden måde

Trine Borake, museumsinspektør, Museum Vestsjælland

Fundet vækker stor begejstring på Museum Vestsjælland og menes at kunne dateres til 700-800-tallet.

Figuren er af sølv og har været forgyldt, og selvom hun er lille af størrelse, så er hun fuld af fine detaljer, der vidner om, at det er dygtige håndværkere, der står bag.

- Hun kan have været en spillebrik, men vi ville jo forvente, at man så fandt lignende spillebrikker, og det har vi faktisk ikke fundet, fortæller Trine Borake, museumsinspektør, Museum Vestsjælland.   

Artiklen fortsætter efter billedet.

Trine Borake er meget begejstret for det nye fund.

Den lille kvindefigur er blevet fundet i byen Boeslunde af en metaldetektor-entusiast og har nu fået det mundrette tilnavn Boeslunde-kvinden.

Kan være en amulet

Der er ikke fundet ret mange tilsvarende figurer i Danmark, som man kan sammenligne hende med. Ingen kan derfor med sikkerhed sige, hvad den lille dameskikkelse er blevet brugt til, men Trine Borake tror, at hun har en kultisk funktion.

- Hun er meget slidt på hovedet, så hun har været befamlet på hovedet – man har rørt hende meget. Jeg forestiller mig, at hun har en kultisk symbolik på en eller anden måde. Altså at hun har været en form for lille amulet, siger hun.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Den tydelige slitage på figurens hoved kan være et vigtigt spor. Foto: TV2 ØST

Der er også flere karakteristika ved kvinden, der tyder på, at hun kan have religiøse aner med forbindelse til den nordiske mytologi og måske symbolisere Odins kone, Frigg. Øjnene indikerer, at hun ligesom Odin kun kunne se med det ene øje, og de tre perlekæder minder meget om dem, Odin bærer, som det fremstilles på den lille sølvfigur ”Odin fra Lejre” fra omkring samme tid.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Figuren er 1,7 centimeter i højden og 8,5 milimeter i bredden. Foto: Museum Vestsjælland

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App