Miljøkaos er langt værre end forventet

En ny rapport afslører, at Slagelse Kommune ikke har haft styr på sine miljøgodkendelser og tilsyn med virksomheders udledning til miljøet.

Hver dag vågner Ole Holm Sørensen op til udsigten af Storebælt.

Men selvom den er et prægtigt syn, er han bekymret for havmiljøet.

- Jeg vil gerne have rent hav, rent vand og rent badevand. Miljøet er hele tiden kommet i anden række, siger han.

Bekymringen blev ikke mindre, da han fandt ud af, at en ny Rambøll-rapport tegner et billede af adskillige fejl og mangler i Slagelse Kommunes miljøafdeling.

Det gælder særligt problemer med kommunens miljøgodkendelser og miljøtilsyn. Det er en historie mediet CleantechWatch har bragt.

Ole Holm Sørensen har skrevet flere læserbreve, fordi han særligt er utilfreds med Slagelse Kommunes håndtering af rensningsanlægget IWS ved Stigsnæs.
Ole Holm Sørensen har skrevet flere læserbreve, fordi han særligt er utilfreds med Slagelse Kommunes håndtering af rensningsanlægget IWS ved Stigsnæs. Foto: Kasper Larsen - TV2 ØST

Rambøll-rapporten vurderer, at forholdene i Slagelse Kommunes miljøafdeling er af så betydelig karakter, at de kræver omgående handling.

Samlet påviste de generelle undersøgelser og analysen af stikprøven betydelige fejl og mangler i forhold til kommunens opfyldelse af sin tilsynsforpligtigelse, herunder at opfylde målet med miljøtilsyn, samt til forvaltningens notat- og journaliseringspligt.

quote Det virker, som om det sejler lidt for kommunen

Thomas Budde Christensen, lektor ved Roskilde Universitet

Thomas Budde Christensen er lektor ved Roskilde Universitet og ekspert i kommunernes miljøtilsyn. Han forklarer, at miljøgodkendelser og tilsyn er "kernen i Danmark i den måde, vi værner om vores miljø".

- Det er den allervigtigste del af vores miljøbeskyttelseslov, siger han. 

Han understreger, at kommunernes arbejde med miljøet vedrører alle borgere i Danmark.

- Det rager den almindelige dansker, fordi miljøgodkendelser eksempelvis regulerer virksomheders udledning til luft, som vi indånder og til vandet, som vi bader i, forklarer han.

Langt værre end forventet

Thomas Budde Christensen blev overrasket over forholdene i rapporten, der har undersøgt forholdene i miljøafdelingen fra 2019 og frem til i år.

- Jeg synes, det er nogle meget grelle ting, der står. 

- Det, der gør det alvorligt, er, at den er gal med så mange forskellige forhold på én gang. Det er udformning af vilkår i miljøgodkendelserne, det er dokumentationsarbejdet i forbindelse med tilsynene. Det virker, som om det sejler lidt for kommunen.

quote Det er langt værre, end jeg havde forventet

Jørgen Grüner (SF), formand i Klima- og miljøudvalget, Slagelse Kommune

Miljøudvalget i kommunen har bestilt rapporten hos Rambøll:

- Jeg blev overrasket over, hvor voldsomt det var, siger Jørgen Grüner (SF), der er formand i Klima- og miljøudvalget, og fortsætter:

- Vi havde en forventning om, at der ville være nogle fejl og mangler. Men det er værre. Det er langt værre, end jeg havde forventet.

Jørgen Grüner (SF), er overrasket over resultaterne i Rambøll-rapporten. Ifølge ham selv kendte han ikke specifikt til miljøafdelingens udfordringer.
Jørgen Grüner (SF), er overrasket over resultaterne i Rambøll-rapporten. Ifølge ham selv kendte han ikke specifikt til miljøafdelingens udfordringer. Foto: Tina Mortensen TV2 ØST - Arkivfoto

Kommunen har førhen haft miljøtilsynet med rensningsanlægget Industrial Water Solutions (IWS), tidligere RGS Nordic, der importerer industrispildevand fra udlandet. En virksomhed, der af lokale beskyldes for at forurene havmiljøet.

Virksomheden mangler stadig at få fornyet sin miljøgodkendelse. Dén sag er nu er havnet hos Miljøstyrelsen og afventer en konklusion dér.

Udvalgte kritikpunkter i Rambøll-rapporten:

  • Kommunen havde ikke sikret, at afgørelser og miljøgodkendelser overholdt lovgivningen.
    Det gør det svært at kontrollere, at virksomheder overholder miljøkrav, ligesom at de vilkår, der faktisk kontrolleres, ikke nødvendigvis er i overensstemmelse med lovgivningen, lyder det i Rambøll-rapporten.

  • Slagelse Kommune har ikke været konsekvent i vurderingen af, hvornår forhold har været sanktionskrævende.

  • Der var mangelfuld dokumentation i fem udvalgte virksomheders miljøgodkendelser og spildevandstilladelser.

  • Der var fejl i udvælgelsen af virksomheder til prioriterede tilsyn. Det betyder ifølge Rambøll usikkerhed i forhold til, om der sker tilsyn af de mest relevante virksomheder.

Ifølge Thomas Budde Christensen kan fejlene have haft konsekvenser.

- I allergrelleste tilfælde kan det være, man får lavet noget forurening, der kan tage mange generationer at få renset op igen, og der kan komme udgifter til en kommunes borgere, som en virksomhed har skabt.

Problemer i mindst fem år

Det fremgår af Rambøll-rapporten, at der har været stor udskiftning af medarbejdere i miljøafdelingens spildevands-team.

- Jeg har hele tiden været opmærksom på, at vores miljøafdeling var lille og sårbar, og når vi så skifter medarbejdere og ledere ud, så er det bare en sårbar afdeling, siger Jørgen Grüner. 

Allerede i 2019 havde afdelingen ifølge Rambøll-rapporten erkendt at have udfordringer med miljødokumentationen. Udvalgsformanden afviser dog at have vidst, hvor slemt det stod til.

Har du som miljøudvalgsformand været bevidst om, at kommunen har økonomisk underprioriteret miljøafdelingen?

- Jeg har ikke været bevidst om det så specifikt, som vi nu er det i forhold til Rambøll-rapporten, svarer Jørgen Grüner.

quote Det er ikke nogen forklaring. Kommunerne skal overholde loven

Thomas Budde Christensen, lektor ved Roskilde Universitet

Ifølge Miljøudvalgsformanden var den seneste periodes besparelser i kommunen årsag til blandt andet et ansættelsesstop, der betød, at der ikke kom flere ressourcer til kommunens miljøafdeling.

- Jeg var godt klar over på dét tidspunkt, at vi havde nogle tekniske områder, der var udfordret. Men var jeg kommet for at bede om to millioner mere i drift, så havde jeg ikke fået dem. Der kunne vi ikke prioritere noget som helst, der var det bare at gå baglæns, forklarer Jørgen Grüner.

Thomas Budde Christensen er ekspert i kommuners miljøtilsyn. Han har set Rambøll-rapporten, der beskriver forhold i kommunens miljøafdeling, han beskriver som "alvorlige."
Thomas Budde Christensen er ekspert i kommuners miljøtilsyn. Han har set Rambøll-rapporten, der beskriver forhold i kommunens miljøafdeling, han beskriver som "alvorlige." Foto: Kasper Larsen - TV2 ØST

Argumentet om manglende ressourcer er dog ikke noget, lektoren ved Roskilde Universitet godtager.

- Det holder simpelthen ikke, kommunerne skal overholde loven. Det her er klokkeklart. Der påhviler jævnfør Miljøbeskyttelsesloven en række forpligtigelser til kommunerne, og dem kan de ikke komme udenom.

Men de har ikke haft råd?

- Det er ikke nogen forklaring. Kommunerne skal overholde loven. Og ellers må Miljøstyrelsen skride ind og sørge for, der bliver bragt orden i sagerne, siger Thomas Budde Christensen.

Rambøll-rapporten vurderer, at det vil kræve tre til fire årsværk at rette op på forholdene i Slagelse Kommunes miljøafdeling.


Nyhedsoverblik