Medejer af stort rengøringsfirma dømt for skattesvig

Kommunerne kan ikke sige farvel til stort rengøringsfirma, selvom en medejer er dømt for omfattende skattesvig.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Danmarks næststørste rengøringsselskab, Forenede Service, kan fortsat gøre rent hos en række kommuner, selv om en medejer i moderselskabet forleden blev dømt for groft skattesvig.

I Odense, Helsingør, Slagelse, Aabenraa og Ringkøbing-Skjern er den overordnede vurdering, at der ikke er basis for at ophæve eksisterende kontrakter med Forenede på baggrund af dommen mod Michael Krogh.

Det oplyser kommunerne til Fagbladet 3F og Politiken.

Kan ikke komme ud af kontrakt

Helsingørs borgmester Benedikte Kiær (K) forklarer, at for at kommunen kan komme ud af kontrakten, kræver det, at Forenede Service ikke lever op til de krav, der er stillet i kontrakten.

- Hvis vi ophæver aftalen risikerer vi derfor et erstatningsansvar svarende til et større millionbeløb for uretmæssigt kontraktbrud. Den udgift ønsker jeg ikke at pålægge borgerne i Helsingør Kommune, skriver Benedikte Kiær i en mail.

Kommunen oplyser, at den de seneste tre år har betalt Forenede Service 80 millioner kroner for den leverede rengøring.

I Odense, der i perioden 1. august 2014 til 1. december 2016 har betalt godt 51 millioner kroner til Forenede Service for rengøring, henholder kommunens udbudschef Cecilie Schwartz Førby sig til, at det er Michael Krogh, der er dømt for skattesvig og ikke Forenede-koncernen.

- Odense Kommune kan ikke ophæve kontrakten med Forenede Service A/S med henvisning til Michael Kroghs dom. En sådan dom udgør ikke væsentlig misligholdelse af Forenede Service A/S's forpligtelser, og der kræves derfor en særskilt hjemmel i kontrakten for, at man kan ophæve på grund af forholdet.

Aabenraa Kommune betaler årligt godt 11 millioner kroner til Forenede Service for rengøring og vinduespolering på 78 steder i kommunen. Det sker på baggrund af to kontrakter fra 2012 og 2014, oplyser kommunen.

- Forenede Service kan ikke på baggrund af dommen mod en af deres tidligere bestyrelsesmedlemmer anklages for at misligholde deres kontrakt med Aabenraa Kommune, skriver borgmester Thomas Andresen (V) i en mail.

Kommune vil sige farvel

I sidste uge besluttede økonomiudvalget i Fredensborg Kommune at indstille til byrådet, at kommunen skal smide Forenede Service på porten. Beslutningen blev truffet som en direkte konsekvens af, at medejer af Forenede Michael Krogh blev dømt for groft skattesvig.

Retten i Lyngby idømte medejer af Forenede Michael Krogh en straf på to og et halvt års ubetinget fængsel samt en bøde på 11 millioner kroner for, at han i 2010, 2011 og 2012 solgte nogle af sine aktier i Forenede til Forenede. I forbindelse med tre handler solgte han aktier til selskabet for i alt 26,2 millioner kroner. Imidlertid blev der ikke betalt skat af handlerne.

Forenedes nuværende direktør, Carsten Clement, erkendte under retssagen, at Forenede havde brudt skattelovgivningen ved ikke at indeholde og indbetale udbytteskat samt indberette de tre aktiehandler, som Michael Krogh blev dømt for.