Mangel på sundhedsplejersker i Slagelse Kommune

Der fødes flere og flere børn i regionen, og det kan mærkes - især hos sundhedsplejerskerne, som der er mangel på i Slagelse Kommune.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fødselstallet er stigende i regionen, og det er noget, der sætter ekstra pres på sundhedsplejerskerne i Slagelse Kommune - dem er der nemlig mangel på.

På landsplan bliver der uddannet 100 sundhedsplejersker om året, og det er for lidt, mener Ulla Birk Johansen, næstformand i Dansk Sygeplejeråd Kreds Sjælland, der påpeger, at man i mange kommuner ikke lever op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger til spædbørnsbesøg.

quote Hvis ikke der er en tilstrækkelig indsats på det område, så får det varige konsekvenser for børnene - også i deres voksne liv.

Ulla Birk Johansen, kredsnæstformand i Dansk Sygeplejeråd Kreds Sjælland

- Sundhedsplejerskerne laver rigtig mange opgaver i forhold til tidlig opsporing i henhold til børnenes sprogudvikling, ernæring og amning, syn og hørelse. Hvis ikke der er en tilstrækkelig indsats på det område, så får det varige konsekvenser for børnene - også i deres voksne liv i forhold til sundhed og uddannelse, siger Ulla Birk Johansen til TV ØST.

Hun mener også, at det spiller ind, at nybagte mødre bliver sendt tidligere hjem fra sygehusene i dag end førhen. Og spørger man hende, bør Kommunernes Landsforening øge antallet af praktikpladser, så der kan blive uddannet flere sundhedsplejersker.

For at blive sundhedsplejerske skal man være uddannet sygeplejerske og derefter videreuddanne sig i halvandet år. Her skal man skiftevis på skole og i praktik - men der er for få praktikpladser, hvilket betød at 33 ud af 77 sygeplejersker, der søgte ind på sundhedsplejerskeuddannelsen sidste år, fik afslag.

Ikke nok praktikpladser

En af dem er 38-årige Malene Kielsholm, som arbejder som sygeplejerske på dispensation.

quote Jeg var blevet godkendt og søgte ind i sommer, men fik afslag, da der ikke var praktikpladser nok.

Malene Kielsholm, sygeplejerske på dispensation i Slagelse Kommune.

- Jeg var blevet godkendt og søgte ind i sommer, men fik afslag, da der ikke var praktikpladser nok. Men jeg har været heldig, for jeg er blevet ansat i et år som sygeplejerske på dispensation i Slagelse Kommune, hvilket kan styrke mit CV og forhåbentlig forbedre mine chancer i fremtiden, siger Malene Kielsholm.

Det er kun tilladt at være ansat som sygeplejerske på dispensation i 12 måneder, og det er ikke alle områder, de kan tage sig af.

Forældre var glade for besøg af sundhedsplejerske

Stella Karim Vourexacis på otte måneder fra Slagelse vejede kun 2200 gram, da hun blev født. Derfor har hendes forældre sat pris på den vejledning og støtte fra sundhedsplejerskeren, som de har fået.

- I starten var det lidt underligt - som om man blev vurderet - men nu er det hyggeligt, siger Sarah Josephine Karim, som er mor til Stella.

Sidste år blev der født 289 børn i Slagelse Kommune, inklusivt tilflyttere med spædbørn, hvilket er 31 flere end året før. Det har betydet omkring 50 flere barselsbesøg i 2016 end i 2015 - men det er mere end de 27 sundhedsplejersker i kommunen kan nå.

Se fødselstallet fra din kommune her:

Procentstigning i fødselstallet i regionen fra 2015 til 2016: