Malte og Lauritz' opfindelse kan ende på rumstation

To grupper fra ZBC Slagelse er videre i en international rumkonkurrence. Nu skal de måle magnetisme og varme på rumstationen ISS.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er lidt at fejre for eleverne på ZBC Slagelse i disse dage. To elevprojekter er nemlig gået videre i en konkurrence, som European Space Agency (ESA) står bag.

- Det er fedt, at man har lavet noget, som er godkendt i hele processen, lyder det fra Malte Juul Kubel og Lauritz Peter Timm, der går i 2.X på HTX i Slagelse.

De to klassekammerater har siden oktober arbejdet og udviklet på et softwareprogram, der nu skal køre på den internationale rumstation ISS.

- Det er fedt at se, at det, man laver, bliver brugt til noget, lyder det fra drengene.

Drengenes underviser, Jacob Søgaard, stemmer i. For ham er det også stort.

- At designe et projekt, som kommer til at køre på en rumstation, er helt unikt. Det har jeg ikke fået mulig for før, siger Jacob Søgaard. 

quote Det er virkelig fedt, at det er så virkelighedsnært. Det er så få, der får chancen for at sætte et forsøg op, køre det i rummet

Malte Juul Kubel, 2. X, ZBC Slagelse

Tre timer i rummet

European Space Agency, den Europæiske Rumfartsorganisation, blev grundlagt 1975 og har 22 medlemsstater. ESA bygger og opsender blandt andet satellitter, uddanner astronauter, som danske Andreas Mogensen og overvåger jorden.

Og så giver ESA skoleelever muligheden for at prøve kræfter med forskning i rummet.

I alt er 214 projekter fra hele Europa gået videre til anden del af konkurrencen, der i løbet af april skal testes i den virkelige verden, langt væk fra skolebøger og klasselokaler.

- Det er virkelig fedt, at det er så virkelighedsnært. Det er så få, der får chancen for at sætte et forsøg op og køre det i rummet, lyder det fra Malte Juul Kubel.

To af de 214 projekter, der er tilbage, er udviklet på ZBC Slagelse. Det ene program måler lys, varme og luftfugtighed på rumstationen, mens Malte Juul Kubel og Lauritz Peter Timms projekt undersøger effekten af jordens magnetfelter på rumstationen.

- Vi arbejdede med elektromagnetisme i fysisk, så derfor var det oplagt at kigge på det. Vi havde nogle problemer med målinger her på skolen, og så ville se på, om det også er relevant i rummet, fortæller Lauritz Peter Timms.

Den relevans fandt man også hos ESA. I tre timer i april, skal drengenes program derfor opsamle målinger, og i maj skal resultaterne ende ud i en naturvidenskabelig rapport. 

quote At designe et projekt, som kommer til at køre på en rumstation, er helt unikt. Det har jeg ikke fået mulig for før

Jacob Søgaard, ZBC Slagelse

Drømmer om mere

I løbet af sommeren vil der blive fundet 10 vinderprojekter ud af de 214, der er tilbage. Men selvom konkurrencen slutter her, har både Malte Juul Kubel og Lauritz Peter Timm mod på mere forskning i rummet:

- Det ville være fedt at arbejdere videre med – også med andre projekter i rummet i fremtiden, siger Malte Juul Kubel.

- Helt klart. Det har givet blod på tanden, og vi er blevet mere ambitiøse, fortæller Lauritz Peter Timm.

Konkurrencen er hovedsageligt en skolekonkurrence, der skal sætte fokus på rummet. 


Nyhedsoverblik