Lokalt projekt skal få nydanskere til at skaffe eksportkroner

Projekt i Slagelse vil bruge nydanskere til at skaffe jobs på eksport.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Danske firmaer har svært ved at lukke handlen på arabisk, kinesisk og andre fremmede sprog.

Og udfordringerne er størst - sprogligt, kulturelt og institutionelt - på de markeder, hvor væksten er størst, viser en rundspørge blandt eksportvirksomhederne i Dansk Industris (DI) medlemsskare, om hvilke handelsbarrierer de møder på markederne, skriver Politiken.

- Vi vil gerne ud på de fjerne eksportmarkeder og få del i væksten, men det er ikke noget, man bare lige gør. Den helt gennemgående udfordring er sprog- og kulturbarrierer, siger Allan Sørensen, chefkonsulent i DI, til Politiken.

I undersøgelsen blandt 296 eksportfirmaer har 23 procent oplevet sproglige problemer ved salg i Asien. 39 procent har oplevet kulturelle udfordringer i Mellemøsten, mens 13 procent er blevet modarbejdet af myndigheder i Latinamerika.

I Afrika er den største udfordring korruption; det har næsten hvert fjerde firma oplevet.

Rundspørgen viser ifølge Politiken samtidig, at små og mellemstore firmaer oplever de største problemer på vækstmarkederne. De store selskaber har flere ressourcer og kan ansætte folk, der kan håndtere udfordringerne, forklarer DI.

Rundt om i landet bliver de første skridt derfor taget til at koble kulturudfordrede firmaer sammen med kulturkløgtige indvandrere.

Et tiltag kommer fra Slagelse Kommune med EU-midler i ryggen, hvor virksomheder vil kunne søge efter nydanskere med indsigt i andre markeder i en database, siger projektansvarlig Jonas Ghiyati.

- I eksempelvis Marokko er det som dansker svært at trænge igennem kun med engelsk.

- En person med marokkanske rødder kan sproget, han har kontakter på både lavt og højt niveau, han kender kulturen og systemet og ved, hvordan man undviger korruption, siger Jonas Ghiyati til Politiken.

To tredjedele af den danske eksport går til Europa.

/ritzau/


Nyhedsoverblik