Lokale frygter norsk spildevand

36 millioner liter norsk spildevand ankommer snart til Skælskør, hvor vandet skal renses. Men importen møder hård lokal kritik. I Norge er flere personer nemlig blevet syge blot ved at bo i nærheden af affaldet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Virksomheden `Vandrens - Stigsnæs Industripark A/S` ved Skælskør skal rense det norske spildevand. Vandet skal renses i Danmark, da Norge ikke kan klare opgaven. Men importen af de 36 millioner liter spildevand møder hård kritik.

[video:flv:081217_beskidtvand.flv]

- Jeg er bekymret for miljøet, selvom jeg i løbet af dagen har fået nogle garantier for, at vi bare kan tage det helt roligt, siger Socialdemokraternes Anders Nielsen. Han er formand for Udvalget for Miljø og Natur i Slagelse Kommune.

Men Anders Nielsen er alt andet end rolig. Han har fulgt sagen om spildevandet i Norge på tv-stationen NRK. Og spildevandet skulle i følge tv-stationens oplysninger indeholde store mængder af olieaffald, boreslam og andre affaldsvæsker. Det gør det forurenede vand ildelugtende, og flere nordmænd er blevet syge af at indånde dampene fra vandet.

- Det er da uhyggelige perspektiver, siger Anders Nielsen.

Når spildevandet er blevet renset i Stigsnæs, skal det senere udledes i Agersø Sund. Og det møder kritik fra Agersø Fiskeriforening, som er bange for at spildevandet vil ødelægge fiskeriet.  

På trods af kritikken maner direktøren for `Vandrens - Stigsnæs Industripark A/S` til ro. Eksporten er nemlig godkendt af både danske og norske myndigheder.

- Det er en storm i et glas vand. Der er tale om biologisk nedbrydeligt spildevand, der er klassificeret som ikke-farligt affald. Sagen er kørt lige efter bogen, siger Peter Basland.

`Vandrens - Stigsnæs Industripark A/S` oplyser, at det norske spildevand ikke er anderledes end det, virksomheden normalt bearbejder. Derfor skal borgerne ikke være nervøse.

- Det spildevand, vi modtager deroppefra, er kun den biologisk nedbrydelige del. Der er ikke noget af det, der hverken damper eller lugter, siger Peter Basland.

Alligevel vil Slagelse Kommune undersøge sagen nærmere, når skibet når til Stigsnæs torsdag eller fredag.

- Så forventer jeg, at man står klar til at tage prøver af den last, der er ombord, siger Socialdemokraternes Anders Nielsen, der er formand for Udvalget for Miljø og Natur.

 

Hvis du vil se tv-indslagene om spildevandet fra norsk NRK, kan du klikke på linkene her:

http://www1.nrk.no/nett-tv/indeks/151915 
http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/379545