Kunder dropper juleshoppingen: - Jeg vil gerne ud så hurtigt som muligt

Kravet om mundbind får flere kunder til at droppe den årlige folkevandring op og ned af strøget i storcentrene. Det skal bare overstås, lyder det.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Juletiden nærmer sig, og det er den tid på året, hvor mange begiver sig ud for at handle i butikker og storcentre.

Men shoppeturen er for mange i år erstattet med målrettede indkøb uden svinkeærinder og shopping.

Det mærker man i Vestsjællandscentret i Slagelse, hvor TV2 ØST i dag var forbi. Årsagen skal findes i kravet om mundbind, der for mange opleves generende at bære. Det fortæller de kunderne.

quote For mig gælder det om at komme ud igen så hurtigt som muligt

Dorte Slot, Slagelse

- For mig gælder det om at komme ud igen så hurtigt som muligt, siger Dorte Slot fra Slagelse, som er klar på helt at droppe turen i centeret, så længe man skal bære mundbind.

- Det tror jeg faktisk godt, jeg kunne, siger hun.

Og hun er langtfra ene om at lægge sine indekøbsvaner om.

- Jeg vil gerne ud så hurtigt som muligt, siger Hanne Mathiasen fra Hvidovre, der også kunne lade være med at gå ud at handle på grund af mundbindkravene.

- Mine briller dugger, jeg kan ikke se ud, tilføjer hun.

Mundbind generer

Også Bryan Thomsen fra Kalundborg handler i år ud fra en anden strategi end vanligt:

- Det gælder for mig om at komme herind, og handle det jeg skal og så komme ud igen, siger han og peger på mundbindet som årsagen.

- Det er for generende til, at jeg vil gå rundt herinde.

Det gælder for mig om at komme herind, og handle det jeg skal og så komme ud igen, fortæller Bryan Thomsen.
Det gælder for mig om at komme herind, og handle det jeg skal og så komme ud igen, fortæller Bryan Thomsen. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Vestsjællandscentret kan tydeligt mærke en nedgang i antallet af kunder, fortæller Jane Dahl, der er center marketingmanager i Vestsjællandscenteret.

- Vi har ikke besøg af lige så mange som normalt. Det sætter en begrænsning, at du skal have mundbindene på hele tiden. Det er ikke lige så hyggeligt, siger hun og tilføjer:

- Oserne, dem der kommer og oser, de er her ikke.

Ifølge Jane Dahl bliver omkring 10-15 procent af kunderne væk sammenlignet med sidste år.

Håbet er for Jane Dahl og de butiksdrivende, at kunderne måske rykker ind i næste uge, hvor det amerikanske tilbudsfænomen Black Friday, er smurt ud over en hele uge for at trække flere kunder til, men samtidig undgå at for mange stimler sammen på en gang.

Tobias Høj fra Slagelse og Jonathan Brandt fra Skovlunde fortæller, at mundbindet påvirker, hvor længe de vil være i centeret. - Det giver dårlig ånde, og man får ikke så meget frisk luft – det gælder om at blive færdig og komme ud, sigerJonathan Brandt.
Tobias Høj fra Slagelse og Jonathan Brandt fra Skovlunde fortæller, at mundbindet påvirker, hvor længe de vil være i centeret. - Det giver dårlig ånde, og man får ikke så meget frisk luft – det gælder om at blive færdig og komme ud, sigerJonathan Brandt.

Men det er ikke det eneste, der er anderledes. Situationen med mundbind og corona har fået nogle af butikkerne til at tænke kreativt i forhold til at tiltrække kunder. Det gælder blandt andet i butikken Change.

- Vi har holdt det, der hedder safety shopping, hvor man kan booke en tid, hvor man kan komme, inden butikken åbner eller efter lukketid. Vi holder os selvfølgelig til de her max 10 personer, hvor vi også har mundbind på, men hvis man er mere tryg ved at komme i centret, hvor der ikke er nogle andre, siger Malene Rohdenwiller, shoppartner i Change Slagelse.

- Så er det egentlig bare med en lukket butik, hvor vi kan tage os af personerne og hjælpe, og hvor de ikke er usikre, så det har vi holdt.

Hos Change i Slagelse har man opfundet et koncept, hvor kunderne kan komme og handle efter lukketid, henvendt til de kunder, som er mere tryg ved at handle, når der ikke er så mange andre.
Hos Change i Slagelse har man opfundet et koncept, hvor kunderne kan komme og handle efter lukketid, henvendt til de kunder, som er mere tryg ved at handle, når der ikke er så mange andre. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Vestsjællands Centret omsætter normalt for det dobbelte i december måned af, hvad de gør på en hvilken som helst anden måned, så julehandlen er vigtig, oplyser marketingmanager Jane Dahl:

- Så vi håber jo, at vores trofaste og loyale kunder stadig kommer i de fysiske butikker og køber den julegave, der skal ligge under træet. Det er meget meget vigtigt, siger hun.

De gældende regler om brug af mundbind gælder ind til først i det nye år.