Kritik: Patienter på psykiatrisygehus får beroligende medicin i stedet for terapi

Forholdene på Slagelse Psykiatrisygehus er under kritik. Blandt andet er der for lidt personale, og der bliver givet meget beroligende medicin, lyder det.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Der er nogen, der nærmest går rundt på gangene som zombier, hvor de er svære at komme i kontakt med. Og nogen sidder bare og sover. Det er jo ikke holdbart.

Sådan lyder det fra Bjarne Rose Pedersen fra Svebølle. Han er far til Belinda Pedersen, som i syv måneder har været patient på Psykiatrisygehuset i Slagelse, og han er formand for foreningen Bedre Psykiatris lokalafdeling i Kalundborg.

Både Bjarne og Belinda oplever, at personalet har så travlt, at de ofte må give beroligende medicin frem for samtaleterapi.

En rapport fra Sundhedsstyrelsen viser da også, at mens antallet af tvangsmedicineringer i landets andre regioner falder, så er det stigende i Region Sjælland. 

Kilde: Sundhedsstyrelsen
Kilde: Sundhedsstyrelsen

Det overrasker ikke Dansk Sygeplejeråd.

- Hvis der er en patient, der har det dårligt og i virkeligheden har meget brug for omsorg, samtaler, terapi og den form for tryghed, og man ikke kan tilbyde det, så er det jo oplagt at ty til for eksempel beroligende medicin, siger kredsnæstformand Ulla Birk Johansen til TV ØST.

Enormt presset personale

Ifølge Dansk Sygeplejeråd skal forklaringen på det høje antal tvangsmedicineringer blandt andet findes i personalemangel. Ulla Birk Johansen fortæller, at der er en afdeling, hvor der er seks sygeplejersker tilbage, men hvor der burde være mindst 22. Og de, der er tilbage, har svært ved at klare presset.

- Det er sygeplejersker, der, når de er på arbejde, står i nogle enormt pressede situationer og ikke kan holde til det. Som krakelerer. I går mødtes jeg med syv sygeplejersker, og i løbet af sådan en samtale var der tre, der begyndte at græde, når vi snakkede om deres arbejdsforhold, siger hun.

quote Det kan godt være, at vi har et meget fint psykiatrisygehus, der vinder præmier og skidt og lort, men det er ikke på behandlingen, de vinder det

Bjarne Rose Pedersen, far til patient på psykiatrisygehus

Belinda Pedersen og hendes far Bjarne oplever også, at der er for lidt personale på afdelingen. Og på de syv måneder, Belinda har været indlagt på sygehuset for skizofreni og en spiseforstyrrelse, har hun haft fire samtaler med en psykolog. Og det har vel at mærke været indenfor de seneste tre uger.

- Jeg føler mig usynlig på en eller anden måde, siger Belinda Pedersen, og hendes far, Bjarne Rose Pedersen, stemmer i.

- Jeg har råbt og skreget, jeg har været til møder med ledelsen, jeg har været til møder med personalet på afdelingen. Det kan godt være, at vi har et meget fint psykiatrisygehus, der vinder præmier og skidt og lort, men det er ikke på behandlingen, de vinder det, siger han. 

Belinda Pedersen og hendes far er frustrerede over situationen,
Belinda Pedersen og hendes far er frustrerede over situationen, Foto: Lars Andersen - TV ØST

Nedadgående spiral

Belinda Pedersen har også bidt mærke i, at personalet er meget presset, sådan som Dansk Sygeplejeråd påpeger.

- Jeg har oplevet, at personale er gået grædende ind på kontoret eller er taget grædende hjem, fordi de ikke har kunnet overskue det, der foregik på afdelingen. Det har man det heller ikke godt med som patient, siger hun.

Dansk Sygeplejeråd sendte i sidste uge en bekymringsskrivelse til ledelsen, og som Ulla Birk Johansen siger, så er politikerne nødt til at reagere. Per 1. marts har yderligere seks sygeplejersker sagt op. 

Læs også
Elendigt arbejdsmiljø i psykiatrien i Slagelse
Læs også
Elendigt arbejdsmiljø i psykiatrien i Slagelse

- Det er en nedadgående spiral. Dem, der bliver tilbage, skal strække sig endnu længere, og så er der flere, der bliver kørt ned. Det er en meget alvorlig situation, som vi ser det i Dansk Sygeplejeråd.

Flere kritiserer

Dansk Sygeplejeråd, Belinda Pedersen og hendes far står ikke alene med kritikken. Igennem den seneste uge har adskillige patienter fortalt om forholdene på sygehuset til P4 Sjælland. De fortæller blandt andet, at de ikke har fået ret megen anden hjælp end beroligende medicin.

Fredag var regionsrådsformand Heino Knudsen (S) så på besøg på psykiatrisygehuset.

- Det gjorde stort indtryk på mig at være på besøg på sygehuset, blandt andet fordi der var et helt tomt afsnit. Det er der, fordi vi har problemer med at rekruttere. Det er tragisk, at der er et helt tomt afsnit, siger han til TV ØST.

Han siger samtidig, at han er klar over, der er et afsnit på sygehuset, der er særligt presset på mandskab. Sygehusledelsen skal ifølge regionsrådsformanden holde møde med fællestillidsrepræsentanterne på tirsdag.

Elendig arbejdsmiljø i psykiatrien i Slagelse
Læs også
Psykiatrisygehus Slagelse i modvind: Få overblikket over sagerne
Elendig arbejdsmiljø i psykiatrien i Slagelse
Læs også
Psykiatrisygehus Slagelse i modvind: Få overblikket over sagerne

 


Nyhedsoverblik