Krigsveteran tiltalt for stribevis af bombetrusler

​Lufthavne og indkøbscentre blev afspærret under byge af bombetrusler i oktober. En krigsveteran er tiltalt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I løbet af få timer en oktobereftermiddag i fjor udsendte en 31-årig krigsveteran ifølge anklagemyndigheden en kaskade af bombetrusler med islamistisk ordlyd.

Intet i sagen tyder dog på, at manden skulle være islamist.

Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi har rejst tiltale mod manden for at have fremsendt 18 trusler. De førte til, at lufthavnene i Tune og Tirstrup blev evakueret og lukket i flere timer.

Også butikscentrene Ro's Torv i Roskilde og Vestsjællandscentret i Slagelse blev evakueret og afspærret.

Allahu akbar! Allahu akbar!

Allerede samme dag - det var den 17. oktober - fandt politiet frem til den 31- årige, som blev anholdt. Dagen efter blev han fremstillet i grundlovsforhør og varetægtsfængslet.

Dengang blev han sigtet for fire trusler, men siden er der kommet flere sigtelser til. Og anklagemyndigheden har altså vurderet, at der er grundlag for at tiltale manden for 18 forhold. 

Blandt modtagerne af mandens mail er flere lufthavne, en stribe indkøbscentre og hospitaler samt universitetet og handelshøjskolen i København.

Ordlyden i mandens mails var forskellig fra sted til sted, men var i store træk af samme skuffe. For eksempel skrev han til Frederiksbergcentret klokken 13.07:

- I vil blive ramt i dag. Allahu akbar! Allahu akbar! Allahu akbar!

- En bombe springer snart i jeres center

Magasin du Nord på Kongens Nytorv i København modtog følgende mail:

- En bombe springer snart i jers center. Allahun akbar! Allahu akbar! Allahu akbar! (stave- og grammatikfejl er direkte citeret).

Under grundlovsforhøret i oktober fortalte manden, at han er krigsveteran, og at han lider af posttraumatisk stress.

Afventer en mentalundersøgelse

I første omgang har anklagemyndigheden lagt an til at få manden straffet med en almindelig fængselsdom. Dog har man i anklageskriftet taget forbehold for en anden påstand end straf. 

Anklager Susanne Bluhm oplyser, at man afventer en erklæring fra en mentalundersøgelse, som manden har gennemgået, inden den afgørelse bliver truffet.

Sagen bliver behandlet ved Retten i Næstved 24. og 30. maj.